CLA to sprzężony kwas linolowy, który najczęściej wykorzystywany jest, jako preparat przeciwmiażdżycowy oraz wspomagający odchudzanie. Co ważne, ma również działanie przeciwnowotworowe i wspomagające odporność. Jego największa dawka występuje w mięsie, a dokładniej w wołowinie.
Kwas linolowy CLA to wartościowy związek dla organizmu, którego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 g. Unikać go powinny osoby borykające się z problemami krzepliwości krwi, gdyż kwas linolowy dodatkowo ją rozrzedza.
W pierwszej kolejności zalecane jest sięganie po produkty bogate w kwas linolowy, a dopiero gdy to nie wystarcza, można go dodatkowo suplementować w postaci tabletek. Warto wnikliwie czytać etykiety i sprawdzać jego stężenie oraz pozostałe substancje w preparacie.
Kwas linolowy CLA – czym jest?
Czym właściwie jest sprzężony kwas linolowy CLA? Jest to nienasycony kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego, który należy dostarczać organizmowi, gdyż nie jest on w nim samodzielnie wytwarzany.
Występuje w dwóch zestawieniach, jako cis lub trans. Nie należy go utożsamiać z negatywnie postrzeganymi kwasami tłuszczowymi typu trans, gdyż kwas linolowy CLA nie powstaje na skutek utwardzania olejów roślinnych. W tym przypadku kwas tłuszczowy typu trans wytwarzany jest naturalnie, głównie w przewodzie pokarmowym tzw. przeżuwaczy lub w ich gruczołach mlecznych.
Czytaj też: Tran dla dzieci, dorosłych i w ciąży - nie tylko na odporność
Kwas linolowy – występowanie
Sprzężony kwas linolowy, przede wszystkim obecny jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej w nabiale oraz czerwonym mięsie.
Kwas linolowy CLA zawarty jest głównie w mięsie tzw. przeżuwaczy, czyli w:
- wołowinie,
- wieprzowinie,
- cielęcinie
- jagnięcinie,
- koninie,
- baraninie.
Dodatkowo kwasy linolowy CLA obecny jest także w serach, głównie w:
- cheddar,
- parmezan,
- Grana Padano.
Znaleźć go można również w pełnotłustym nabiale takim, jak:
- twaróg,
- jaja,
- tłuste mleko,
- jogurty,
- ser żółty,
- ser kozi,
- ser pleśniowy,
- masło.
Spośród wszystkich wymienionych produktów, jego zawartość jest zdecydowanie największa w mięsie przeżuwaczy, a dokładniej w wołowinie, dlatego zaleca się wprowadzenie jej do codziennej diety.
Kwas linolowy - właściwości
Kwas linolowy CLA wyróżnia się szeregiem cennych właściwości, takich jak:
- działanie przeciwnowotworowe – udowodniono, iż wysoki poziom kwasu linolowego w organizmie zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi oraz wystąpienia przerzutów.Odnotowano również działanie antynowotworowe raka jajnika, jelita grubego i czerniaka.
- działanie przeciwmiażdżycowe – kwas ten przede wszystkim hamuje utlenianie się cholesterolu, a w konsekwencji odkładanie się niebezpiecznej dla zdrowia tzw. blaszki miażdżycowej. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i podnosi cholesterol HDL, nazywany „dobrym cholesterolem”,
- zwiększanie odporności – kwas linolowy zwiększa liczbę ochronnych immunoglobulin, czyli przeciwciał.
Dodatkowo sprzężony kwas linolowy podnosi wrażliwość tkanek na insulinę, a jego dzienna dawka nie powinna przekraczać 3g.
Zobacz też: Dieta na wzmocnienie odporności
Kwas linolowy – odchudzanie
Sprzężony kwas linolowy jest sprzymierzeńcem odchudzania, dlatego osoby borykające się z nadmiernymi kilogramami powinny rozpocząć jego suplementację. Najlepiej wybrać ten ze źródeł naturalnych, jednak niekiedy konieczna może okazać się dodatkowa dawka. Występuje on najczęściej w formie kapsułek.
Dlaczego wspomaga odchudzanie?
- usprawnia metabolizm, tym samym prowadząc do spadku masy ciała,
- ma umiejętność normowania przemiany tłuszczów w organizmie,
- pobudza spalanie,
- redukuje umiejętność magazynowania się trójglicerydów w tkance tłuszczowe.
Kwas linolowy – skutki uboczne
Związek ten jest uznawany za bezpieczny, natomiast do skutków ubocznych sprzężonego kwasu linolowego zaliczyć można:
W sytuacji, gdy nie przekracza się dziennego zapotrzebowania na sprzężony kwas linolowy to skutki uboczne występują rzadko. Osoby, które cierpią na jakiekolwiek schorzenia powinny wcześniej skonsultować się ze specjalistą, by uniknąć niechcianych powikłań zdrowotnych.
Autor: Katarzyna Pawlik
Czytaj też:
- Witamina E - występowanie, działanie i właściwości
- Witamina PP i B3 (niacyna) – występowanie i właściwości