Ostropest plamisty przypomina z wyglądu zwykły oset. Podobnie, jak swój bliski „kuzyn”, ostropest odstrasza kolczastymi liśćmi. Od wieków ceniony jest jednak za lecznicze właściwości. Ostropest plamisty chroni wątrobę przed działaniem alkoholu, będąc polecanym zarówno w przypadku marskości wątroby, jak i… zwykłego kaca. Zobacz, jak działa ostropest plamisty: dawkowanie, zastosowanie, właściwości.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty to roślina należąca do rodziny astrowatych, podobnie jak oset, łopian, karczoch czy chaber. Pierwotnie dziko rósł w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji, obecnie spotkać można ostropest plamisty w dużej części globu, także w Polsce, gdzie jest rośliną uprawną, choć miejscami dziczejącą. Często mylony z ostem, ale zazwyczaj wyższy – może osiągać do 2 metrów wysokości. Ostropest plamisty charakteryzuje się kolczastymi liśćmi. Kwitnąc wypuszcza kwiaty w kolorze purpury.
Zamów najlepsze: Zioła i herbaty
Ostropest plamisty – zastosowanie
Ostropest plamisty zastosowanie znajduje współcześnie głównie w leczeniu i regeneracji wątroby. W medycynie ostropest plamisty znany jest od czasów starożytnych. W antycznej Grecji korzeń ostropestu stosowany był na trawienie, wymioty, a także pobudzenie wydzielania żółci, również w Chinach doceniany był za właściwości odtruwające.
Wraz z rozwojem europejskiej medycyny, w XVIII wieku ostropest plamisty zaczął być postrzegany jako skuteczny lek na dolegliwości wątroby. Obecnie, mimo rozwoju farmakologii, wciąż jest ceniony przez zwolenników medycyny naturalnej i nie tylko.
Zobacz też: Olej z wiesiołka – właściwości, dawkowanie i działanie
Ostropest plamisty – działanie
Ostropest plamisty działanie zawdzięcza głównie zawartej w jego nasionach sylimarynie, która ma właściwości antyhepatotoksyczne. Sylimarynachroni miąższ wątroby, oczyszcza i chroni wątrobę przed toksynami, przed działaniem leków i alkoholu. Zapobiega marskości oraz zwłóknieniu wątroby, pobudza zdolności regeneracyjne tego narządu. Ostropest plamisty wpływa też na obniżenie stężenia cholesterolu, spowalnia produkcję blaszek miażdżycowych.
Ostropest plamisty – właściwości odchudzające i upiększające
Ostropest plamisty bywa wykorzystywany wspomagająco także w procesie odchudzania, jako że jedną z jego właściwości jest regulacja pracy jelit. Ostropest plamisty może mieć działanie lekko przeczyszczające.
Również dermatologia zna ostropest plamisty. Właściwości oczyszczające, łagodzące stany zapalne, a także regulujące wydzielanie łoju są wykorzystywane w walce z trądzikiem. Olej z nasion ostropestu nawilża skórę, zaś flawonoidy występujące w jego nasionach wykorzystywane są w celu opóźniania procesów starzenia skóry.
Sprawdź: Jak dobrać kosmetyki odpowiednie dla rodzaju i wieku skóry?
Ostropest plamisty – jak stosować
Ostropest plamisty możemy spożywać w kilku postaciach, między innymi w preparatach zawierających sylimarynę, a także w oleju z nasion. Dostępne są także same nasiona ostropestu, do kupienia albo w całości, albo już zmielone. Jest to świetny dodatek do jogurtów, czy mleka. Możliwe jest również jedzenie liści ostropestu, aczkolwiek nie można zapominać o ostrych kolcach, które przed spożyciem należy usunąć nożem lub nożyczkami. Liście ostropestu w smaku przypominają sałatę, można je spożyć w postaci duszonej, ale również surowej.
Ostropest plamisty – dawkowanie
Zaleca się, aby ostropest w postaci mielonych nasion spożywać w ilości 2-3 łyżeczek dziennie. Jeżeli chodzi o olej z ostropestu plamistego – dawkowanie powinno wyglądać tak samo: do 3 łyżeczek dziennie. Mimo leczniczych właściwości, z ostropestem, tak jak i z innymi ziołami, nie należy przesadzać.
Nie mówi się wiele o skutkach ubocznych spożywania ostropestu, ale jest możliwe wystąpienie po jego spożyciu bólu głowy, mięśni, brzucha, reakcji alergicznej. Ostropest obniża też skuteczność niektórych tabletek antykoncepcyjnych.
Zobacz także: Witamina B12 (kobalamina) - niedobór, występowanie i dawkowanie
Ostropest plamisty - uprawa
W Polsce ostropest plamisty jest rośliną hodowlaną. Uprawiana jest głównie jego odmiana o nazwie Silma, osiągająca przeciętną wysokość nieco powyżej 1,5 metra. Ostropest sieje się w kwietniu, a plony zbiera w lipcu i sierpniu. Ostropest plamisty jest hodowany głównie na potrzeby przemysłu farmaceutycznego.
Czytaj też: Dbam o zdrowie – to proste!