Olejek różany 

Olejek różany z Bułgarii jest składnikiem słynnych perfum Chanel No5 oraz wielu innych zapachów uznanych marek. Olejek różany otrzymywany z płatków bułgarskich róż damasceńskich osiąga cenę 8 tysięcy euro za kilogram. Nic dziwnego – do wyprodukowania 1 kg olejku różanego potrzeba 3 ton delikatnych płatków róż… Zobacz, jakie olejek różany ma właściwości i jakie jeszcze, oprócz produkcji perfum,  olejek różany znajduje zastosowanie. Sprawdź też, jak zrobić olejek różany w domowym zaciszu…

Jak zrobić olejek różany?

Jak zrobić olejek różany? Zależy co mamy na myśli. Uwielbiany przez światowy przemysł perfumeryjny olejek różany wytwarzany jest z kwiatów róży damasceńskiej i jest to produkcja na skalę przemysłową. Róża damasceńska jest gatunkiem mieszanym, występującym w dwóch odmianach. Kwitnąca tylko raz, latem pochodzi od róży francuskiej i fenickiej, zaś powtarzająca kwitnienie jesienią jest mieszanką róży francuskiej i piżmowej. Kwiaty róży damasceńskiej są duże (około 7 centymetrów), piękne, różowe lub białe. I przede wszystkim – niezwykle silnie pachnące.

Głównym producentem olejku różanego jest obecnie Bułgaria, na rynku liczy się także Turcja. Oczywiście, na pytanie jak zrobić olejek różany Internet podaje rozliczne domowe przepisy polegające na zalewaniu kilku płatków róż olejem, oliwą lub innymi olejkiem. Można do tego celu wykorzystane płatki dzikiej róży.

Należy jednak pamiętać, że uzyskany efekt nie będzie tym olejkiem różanym, za który płaci się astronomiczne sumy i wykorzystuje do tworzenia kompozycji zapachowych słynnych perfum. Co nie znaczy, że nie wykorzystamy właściwości takiej domowej mikstury, na przykład do pielęgnacji twarzy albo do pielęgnacji włosów.

Zobacz też: Olejek lawendowy na twarz i włosy - zastosowanie i właściwości

Olejek różany – właściwości

Róża damasceńska, z której wytwarzany jest olejek różany, uchodzi za jeden z najcenniejszych kwiatów świata nie tylko ze względu na wartość, którą osiąga później na rynku pochodzący z niej olejek, ale też bogactwo substancji, którym zawdzięcza ona swoje właściwości.

Wyliczono, że róża damasceńska zawiera około 300 substancji czynnych, w tym:

  • witaminy z grupy C, B i witaminę K,
  • flawonoidy,
  • karoten,
  • wapno,
  • potas,
  • magnez,
  • sód,
  • cynk,
  • jodynę (poprawia pracę tarczycy),
  • nienasycone kwas tłuszczowe (pomagają chronić przed demencją starczą).


Inne, mniej elitarne olejki różane, na przykład te z dzikiej róży, też zawierają wiele cennych substancji, dzięki którym mogą być wykorzystywane do pielęgnacji twarzy, stymulowania układu odpornościowego czy kojenia napiętych nerwów.

Sprawdź też: Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie i właściwości

Olejek różany na twarz

Ze względu na bogactwo składników olejek różany znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle perfumeryjnym, ale także w aromaterapii i kosmetologii.

Powszechnie zaleca się stosowanie olejku różanego na twarz. Do masażu skóry twarzy wystarczy 1-2 krople olejku różanego dodanego do innej substancji, na przykład olejku migdałowego. Mikstura nawilża i odżywia skórę, sprawia, że ma ona młodszy, bardziej świeży wygląd. Co ważne, olejek różany na twarz może być wytwarzany na przykład z płatków dzikiej róży.

Olejek różany do włosów

Olejek różany do włosów stosowany jest między innymi w celu ich zmiękczenia.
Olejek różany - właściwości:

  • odżywia włosy oraz skórę głowy,
  • hamuje wydzielanie łoju,
  • nawilża,
  • oczyszcza,
  • działa kojąco w stanach zapalnych mieszków włosowych,
  • stymuluje wzrost włosów.


Olejek różany do włosów
można stosować w mieszankach z innym, tańszym olejkiem bazowym (np. migdałowym, oliwą z oliwek itd.). Olejek wcieramy w skórę głowy. Można też olejek różany dodać do szamponu lub odżywki.

Zobacz też: Olejki eteryczne do pielęgnacji ciała i nie tylko

Olejek różany z Bułgarii

Olejki różane najczęściej kojarzą się z Bułgarią. Mówiąc o olejkach różanych z Bułgarii, najczęściej myślimy o wyrobach pochodzących ze słynnej Doliny Róż, położonej w środkowej części kraju, w pobliżu miasta Kazanłyk. To miejsce, które wywiera niezapomniane wrażenie na przybyszach, usłane po horyzont polami róż, otulone zapachem, który swoją mocą obezwładnia.

Późną wiosną rozpoczyna się rytuał zbioru płatków róż, które później posłużą do wyrobu wonnych olejków różanych. Kwiaty zbiera się dokładnie przez miesiąc, od trzeciej dekady maja do  początku lata, bardzo wcześnie rano, zanim jeszcze wzejdzie słońce. Prosto z pola płatki kwiatów trafiają do destylarni, gdzie są podgrzewane w miedzianych kadziach.  Efektem tego procesu jest olejek różany a także woda różana.

Do wyprodukowania 1 litra olejku różanego potrzeba aż 3 ton płatków, a na jedną zaledwie jego kroplę zużywa się około 50 kwiatów! To sprawia, że ceny olejku różanego są niebotyczne. Za kilogram należy na światowym rynku zapłacić nawet 8 tysięcy euro, czyli ponad 25 tysięcy złotych.

Czytaj też: Skrzyp polny – zastosowanie i właściwości

Bułgarski olejek różany w Chanel No5

Olejki eteryczne z kwiatów  bułgarskich róż damasceńsich są jednym z towarów eksportowych tego kraju. Szacuje się, że 70 procent światowej produkcji olejku różanego pochodzi właśnie z Bułgarii. 

Bułgarski olejek różany wysyłany jest w świat głównie na potrzeby przemysłu kosmetycznego, a perfumeryjnego w szczególności.

Olejek różany z Bułgarii jest marką samą w sobie i jako taki stał się składnikiem wielu perfum, wśród których wymienić można choćby ikoniczny Chanel No5.

Czytaj: Żeń-szeń - działanie, właściwości i rodzaje

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down