Ziemia okrzemkowa stosowana jest do detoksykacji organizmu. Oczyszcza jelita ze złogów, bakterii i pasożytów. W niektórych przypadkach działanie ziemi okrzemkowej może jednak powodować uciążliwe skutki uboczne. Zobacz, jakie ma zastosowanie ziemia okrzemkowa i jak ją dawkować.

ziemia-okrzemkowa

Co to jest ziemia okrzemkowa?

Ziemia okrzemkowa jest luźną (okruchową) skałą, pokrewną osadowej skały diatomitowej. Głównym jej budulcem są szkieleciki okrzemek, jednokomórkowych glonów, skonstruowane z bezpostaciowej krzemionki SiO2 czyli opalu oraz domieszki krzemionki krystalicznej (kwarcu).

Ziemia okrzemkowa może także zawierać szczątki innych organizmów. Powstaje jako osad w zimnych morzach i jeziorach. Jest relatywnie rzadka, w Polsce występuje zaledwie w kilku miejscach – w okolicy Łodzi, Poznania, Augustowa na Podlasiu oraz Birczy na przedgórzu Bieszczad. Wydobywana jest w ostatniej z wymienionych lokalizacji, między innymi ze złoża w Jaworniku Ruskim. Do czego służy? Jakie są właściwości i zastosowanie ziemi okrzemkowej? Dlaczego uważa się, że ma ona właściwości prozdrowotne?

Właściwości ziemi okrzemkowej

Właściwości ziemi okrzemkowej są stosunkowo dobrze znane. Podstawowy jej składnik, czyli krzemionka (ditlenek krzemu Sio2) jest nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy tlenków, w którym krzem występuje w IV stopniu utlenienia. Krzemionką wysycony jest pancerzyk, czyli zewnętrzna ściana komórkowa, okrzemek - mikroskopijnych (od 5 do 500 μm średnicy) glonów występujących na kuli ziemskiej od milionów lat. Wyróżnia się dwie odmiany ziemi okrzemkowej:

  • do spożycia (spożywcza),
  • do wykorzystania w przemyśle.

Szczególnie interesujące są właściwości tej pierwszej. Oprócz krzemu, znajdują się w niej także znaczne ilości innych makroelementów, w tym wapnia, magnezu, żelaza czy sodu. Skład uzupełniają miedź, mangan, cyrkon.

Zastosowanie ziemi okrzemkowej

Właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne sprawiają, że zastosowanie ziemi okrzemkowej jest niezwykle szerokie. Jest ona wykorzystywana w wielu dziedzinach życia, w tym w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle.

  • Lecznictwo: jako element suplementów diety i innych tego typu preparatów, ziemia okrzemkowa:
    • oczyszcza jelita z toksyn, złogów, bakterii, pasożytów;
    • wpływa na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu (ldh);
    • obniża ciśnienie krwi;
    • poprawia kondycję paznokci, włosów, skóry i zębów;
    • wzmacnia kości;
    • zmniejsza ryzyko schorzeń stawów;
    • poprawia odporność.
  • Przemysł kosmetyczny – komponent past do zębów czy peelingów do twarzy i ciała (wykorzystanie właściwości ściernych krzemionki).
  • Przemysł chemiczny, w tym:
    • produkcja środków owadobójczych,
    • produkcja nawozów sztucznych,
    • produkcja środków do dezynfekcji,
    • produkcja farb i lakierów.
  • Budownictwo, jako materiał izolujący termicznie, akustycznie oraz elektrycznie, o dodatkowych właściwościach ogniotrwałych.

Dawkowanie ziemi okrzemkowej

W praktyce, suplementy z ziemią okrzemkową najczęściej kupuje się ze względu na jej właściwości oczyszczające – uważa się, że kilkumiesięczna kuracja wydatnie może poprawić kondycję jelit, przywrócić regularność wypróżnień, a co za tym idzie – obniżyć nieco masę ciała i podnieść ogólny poziom zdrowia. Pamiętać należy, że w celach leczniczych spożywać można wyłącznie preparaty z ziemi przeznaczonej do celów spożywczych, która jest specjalnie oczyszczona i ma sprawdzone, łagodne działanie.

Dawkowanie ziemi okrzemkowej określone jest przez producentów preparatów. Uzależnione jest ono między innymi od składu danej ziemi – surowiec pochodzący z różnych źródeł może się różnić zawartością krzemionki w przedziale nawet 30-90 procent. Dlatego każdorazowo należy się stosować do zawartej na opakowaniu instrukcji stosowania. Nadrzędną zasadą jest stopniowe zwiększanie dawek. W większości przypadków kurację zaczyna się od jednej łyżeczki sproszkowanej ziemi okrzemkowej, na późniejszych zaś etapach przyjmuje się 2 lub 3 łyżeczki. Uwaga – przez cały okres przyjmowania preparatu należy pić przynajmniej 2 litry czystej wody dziennie.

Działanie uboczne ziemi okrzemkowej

Działanie uboczne ziemi okrzemkowej najczęściej związane jest z procesem detoksykacji, który zachodzi w organizmie pod jej wpływem i który zaburza dotychczasową równowagę. Reakcje są bardzo zróżnicowane, a niekiedy na tyle intensywne, że wzbudzają u pacjentów poważny niepokój. Do najczęściej występujących skutków ubocznych ziemi okrzemkowej spożywczej należą:

  • bóle głowy, mięśni i stawów;
  • bóle brzucha, zaparcia, biegunki, kolki, nudności, zgaga;
  • wysypki skórne, miejscowe zaczerwienienia, opuchlizna;
  • bezsenność, senność, apatia, uczucie zmęczenia, rozdrażnienie, pogorszenie koncentracji.

W przypadku wystąpienia działań ubocznych zaleca się obniżenie dawki preparatu, a jeśli okaże się to bezskuteczne, należy zasięgnąć porady lekarskiej. Ziemia okrzemkowa nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także dzieci do 12 roku życia.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:

 

Źródła:

  • Skała diatomitowa, Państwowy Instytut Geologiczny, www.geoportal.pgi.gov.pl
  • Barbara Rakowska, Okrzemki – organizmy, które odniosły sukces, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych Tom 52, 2003, nr 2-3

 

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down