Sok z brzozy nie z byle powodu stał się popularny na salonach. Jego właściwości lecznicze biją na głowę popularne leki. Warto zatem mieć go w kuchni i regularnie stosować. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z przeciwwskazań do picia soku brzozowego.

Sok z brzozy


Sok z brzozy
w ostatnich czasach przeżywa renesans. Nic dziwnego, w końcu sok z brzozy ma tyle właściwości zdrowotnych, że aż trudno je wszystkie wyliczyć.

Zacznijmy od tego, co dobroczynnego zawiera brzozowy sok. Znajdziemy w nim witaminy (witamina C oraz witaminy z grupy B), składniki odżywcze, takie jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń i miedź,

a dalej kwas jabłkowy, cytrynowy oraz aminokwasy i sole mineralne.

Zobacz produkty: Soki do picia

Sok z brzozy

Brzezina charakteryzuje się czymś jeszcze. Otóż poza wymienionymi wcześniej składnikami posiada ona w swoim składzie salicylan metylu, który wykazuje działanie przeciwbólowe (dlatego można sokiem z brzozy zastąpić aspirynę). Co więcej, dzięki występującej w soku brzozowym betulinie zwiększa się insulinooporność, a także obniża cholesterol u osób zażywających ten specyfik. Trzecią leczniczą substancją brzeziny (oskoły) jest kwas chlorogenowy, który ułatwia pozbywanie się tłuszczu z organizmu oraz zmniejsza apetyt, co sprzyja utracie wagi.

Sok z brzozy można pozyskiwać z pnia, liści, a nawet z pączków.

Czytaj też: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis

Sok z brzozy - zastosowanie

Sok z brzozy - na co jest skuteczny? Między innymi na problemy związane z nerkami ponieważ działa moczopędnie i redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się kamieni nerkowych. Picie soku z brzozy oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza ustrój, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, przyspiesza spalanie tłuszczu i przygasza uczucie głodu.

Brzezina uodparnia organizm czyniąc go mniej podatnym na wirusy. A w czasie grypy i przeziębienia pomaga je zwalczyć i zbić gorączkę. Ponadto oskoła przeciwdziała anemii ze względu na duże pokłady żelaza, które w sobie zawiera. Sok z brzozy wykazuje skuteczne działanie przeciwbólowe, zwłaszcza w odniesieniu do bóli reumatycznych i dolegliwości związanych z rwą kulszową.

Sok z brzozy - na co?

Ponadto sok brzozowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (np. w przypadku występowania wrzodów) i krwionośnego (chroni przed zakrzepicą, czy chorobą niedokrwienną serca). Jakby tego było mało, brzezina:

  • wzmacnia włosy,
  • przeciwdziała łysieniu,
  • usuwa łupież,
  • poprawia wygląd i kondycję skóry pomagając zwalczyć trądzik i inne problemy skórne, takie jak zaskórniaki, zatkane pory, itp.

Nadaje się jako naturalny lek na blizny, rany i oparzenia. Sok z brzozy ma także zastosowanie w kuracji schorzeń pulmonologicznych (m.in. problemy z tarczycą).

Zobacz: Pigwa - właściwości. Do herbaty, przetwory, sok

Sok z brzozy - pozyskiwanie

Jak pozyskać sok z brzozy? Oczywiście zawsze można udać się do sklepu (nie tylko sklepy ze zdrową żywnością specjalizują się w sprzedaży wywaru z brzozy, obecnie można go dostać w wielu sklepach ogólnospożywczych, czy hipermarketach), by zakupić gotowy produkt. Ważne, by sprawdzić skład takiego soku. Chodzi o to, by nie zawierał m.in. sztucznego cukru.

Bardziej ambitni mogą spróbować sami przygotować oskołę. Wówczas istotną sprawą będzie to jak zbierać sok z brzozy? Najpierw należy wybrać odpowiednie drzewo, powinno mieć ono co najmniej 10 lat. Jeśli brzoza rośnie na naszej posesji, nie ma problemu. Jeśli pragniemy zebrać brzozowy wywar nie będąc w posiadaniu własnej brzozy, należy poprosić leśniczego o zgodę w pozyskaniu soku z wyznaczonego przez niego drzewa w lesie. Sok z brzozy najlepiej zbierać na wiosnę.

Sok z brzozy - jak zrobić?

Sok z brzozy właściwie robi się sam. Upatrzone i zaakceptowane przez leśniczego drzewo należy najpierw sprawdzić pod kątem ilości i jakości soku. W tym celu można zrobić niewielkie nacięcie w pniu od południowej strony na wysokości ok. 50 cm od podstawy drzewa. Jeśli wypłynie sok, znaczy, że brzezina nadaje się do „produkcji” soku.

Aby wydobyć z brzozy sok, trzeba nawiercić w pniu dziurę (np. wiertarką) na głębokość około 3-4 centymetrów i wstawić w nią rurkę, słomkę, bądź lejek. Do drugiego końca rurki należy przymocować dużą plastikową butlę, żeby sok miał do czego spływać. Pojemność pojemnika ma znaczenie, gdyż w ciągu doby brzoza może oddać aż 5 l soku. Istotne jest także to, by butelka była zakręcona (można wywiercić dziurkę w nakrętce tak, żeby idealnie otulała rurkę) żeby nie dostały się do środka nieproszeni goście (np. insekty). Po napełnieniu się plastiku sokiem należy załatać dziurę w drzewie specjalną substancją, chroniącą brzozę przed uszkodzeniem.

Podczas przygotowywania soku z brzozy ważne jest przechowywanie go – musi stać w lodówce w szklanym naczyniu. Należy też pamiętać, że data przydatności wywaru z brzozy jest bardzo krótka bo wynosi tylko cztery dni. Aby przedłużyć ważność trunku, można dodać do niego odrobinę spirytusu.

Sprawdź: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty

Sok z brzozy – przeciwwskazania

Czy sok z brzozy ma przeciwwskazania? Oczywiście osoby uczulone na pyłek brzozy nie powinny stosować soku brzozowego. Poza tym chorym leczącym się na niewydolność układu moczowego (np. niedrożność dróg moczowych), czy pacjentom posiadającym obrzęki, spowodowane niesprawnym działaniem serca i nerek również nie zaleca się picie soku z brzozy.

Reakcje uczuleniowe, jakie mogą się pojawić w wyżej wymienionych przypadkach to m.in. wysypka, swędzenie skóry, czy mdłości.

Autor: Olga Tomaszewska 

Czytaj także: Sok z aloesu – przeciwskazania, właściwości

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Tomaszewska...

Komentarze
chevron-down