W przypadku zaburzenia, jakim jest migotanie przedsionków, dieta stanowi jedno z podstawowych narzędzi profilaktycznych a także wspomagających leczenie. Zobacz, jak powinna wyglądać optymalna dieta przy migotaniu przedsionków, jakie produkty należy włączyć do jadłospisu, a które z niego wykluczyć.
Migotanie przedsionków a dieta
Migotanie przedsionków jest zaburzeniem pracy serca. To rodzaj arytmii, w wyniku której nierówna i przyspieszona praca przedsionków destabilizuje pracę komór serca. Potencjalne efekty – nawet śmierć. Współczesna medycyna ma do zaproponowania pacjentom wiele metod, zarówno w zakresie leczenia farmakologicznego, jak też inwazyjnego.
Ich skuteczność oceniana jednak bywa różnie. Dlatego od lat trwają poszukiwania innego rodzaju terapii oraz profilaktyki. Jednym z najlepiej ocenianych, a przy tym zupełnie nieobciążających i nieinwazyjnych rozwiązań jest właściwa dieta - na migotanie przedsionków jako takie, ale też na schorzenia, które najczęściej prowadzą do arytmii.
Optymalna dieta przy migotaniu przedsionków
Optymalna dieta przy migotaniu przedsionków powinna zawierać elementy stabilizujące rytm serca (na przykład potas, albo kwasy omega 3). Wykluczone z niej natomiast muszą być te składniki, które w jakkolwiek sposób działają stymulująco i rozregulowująco, na przykład kawa lub papierosy.
Optymalna dieta w tym przypadku to też taka, która minimalizuje ryzyko wystąpienia lub łagodzi objawy schorzeń stanowiących pośrednią lub bezpośrednią przyczynę migotania przedsionków. Jeśli więc powodem jest miażdżyca i związane z nią nadciśnienie lub choroba wieńcowa, wdrażamy dietę miażdżycową. Jeśli cukrzyca – cukrzycową.
I wreszcie odpowiednia dieta to taka, która pozwala zrzucić a następnie utrzymać w ryzach masę ciała. Wszelkie badania dowodzą, że na migotanie przedsionków w większym stopniu narażeni są pacjenci z otyłością, o niekorzystnym indeksie BMI.
Co jest zakazane w diecie przy migotaniu przedsionków?
Dieta dla osób cierpiących na migotanie przedsionków powinna być wolna od określonych składników, przy czym w większości przypadkach dla ustalenia jadłospisu istotne są przyczyny zaburzenia.
Osoby chore na nadciśnienie, miażdżycę, chorobę wieńcową i większość chorób układu krążenia, powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu, soli oraz cukru. Z menu należy więc wyrugować między innymi:
- tłuste mięsa, ryby i wędliny, w szczególności wieprzowinę, wołowinę i baraninę, a także kiełbasy, parówki, pasztety;
- wszystkie produkty smażone i pieczone, w tym mięsa, ale też na przykład ziemniaki
- wszystkie produkty konserwowe, marynowane;
- tłuste mleko, tłuste sery białe, śmietanę, twardą margarynę;
- sery żółte, topione;
- żółtko jaj;
- czekolady, ciastka, ciasta;
- fast-foody;
- sól, pieprz, cukier;
- kawę, alkohol, papierosy.
Jeśli powodem migotania przedsionków jest natomiast cukrzyca, wdrożona powinna być tzw. dieta cukrzycowa, której podstawą jest ograniczenie spożycia węglowodanów łatwo przyswajalnych, w tym przede wszystkim cukrów prostych. Produkty niewskazane, oprócz wymienionych wyżej tłustych mięs, mleka i serów, to między innymi:
- pieczywo pszenne, mąka pszenna;
- rozgotowane warzywa;
- puree ziemniaczane, frytki;
- banany i winogrona;
- czekolada mleczna, miód, dżemy.
Pamiętać też należy, aby posiłki były niewielkie, za to regularne (5 razy dziennie co 2-3 godziny). Jak łatwo się domyślić, stosowanie się do powyższych zakazów w sposób niemal automatyczny wpływać będzie korzystnie na masę ciała.
Co warto włączyć do diety przy migotaniu przedsionków?
Wiele z wymienionych wyżej produktów żywnościowych stanowi podstawę kanonu tradycyjnej kuchni polskiej. Możliwa jednak jest zmiana nawyków żywieniowych w taki sposób, by jedzenie wciąż było smaczne, a jednocześnie służyło utrzymaniu serca w dobrej kondycji. Wśród produktów, które warto włączyć do diety przy migotaniu przedsionków (lub profilaktycznie), wymieniamy następujące:
- świeże owoce: jagody, truskawki, kiwi, cytrusy, brzoskwinie;
- warzywa surowe lub gotowane: pomidory, sałata, ogórki, rzodkiewka, kalafior, kapusta, brokuły, szparagi, szczypiorek, pietruszka;
- ryby: dorsz, szczupak, pstrąg;
- chude mięso (cielęcina, kurczak, indyk), chude wędliny (polędwica)
- pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, kasza gryczana, jaglana, pęczak, płatki owsiane;
- chude mleko i sery, kefir;
- tłuszcze: roślinne: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy;
- woda mineralna.
Konsekwencje złej diety przy migotaniu przedsionków
Migotanie przedsionków jest jednym z setek schorzeń, którym lepiej jest zapobiegać, niż je leczyć. Właściwa dieta, a także modyfikacja stylu życia, należą do relatywnie prostych, a na pewno bezbolesnych metod profilaktycznych, które w wielu przypadkach pomogą uniknąć tego typu arytmii, lub też złagodzić jej przebieg.
Warto wiedzieć, że wystąpienie migotania przedsionków wymaga długotrwałego leczenia farmakologicznego lub też kardiochirurgicznych zabiegów inwazyjnych, w tym tak zwanej ablacji AF.
Natomiast przetrwałe bądź utrwalone migotanie przedsionków może doprowadzić do potencjalnie śmiertelnych w skutkach powikłań, takich jak udar niedokrwienny mózgu oraz zaawansowana niewydolność serca.
Autor: Piotr Brzózka
Czytaj też:
- Kołatanie serca - przyczyny, objawy. Jak je leczyć?
- Pierwsza pomoc przy zawale. Co należy zrobić?
- Zawał serca - jakie są objawy? Przyczyny i leczenie
Źródła:
- Dieta przy chorobach serca, Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl
- Dieta w cukrzycy typu 1 – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
- Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017 – Diabetologia Praktyczna, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica Gdańsk