Lecytyna

Lecytyna to substancja, która wspomaga pracę ludzkiego organizmu i ma wpływ na wiele funkcji życiowych. Gdzie znajdziemy lecytynę i czy warto ją suplementować? Jaki ma wpływ działanie lecytyny na nasze zdrowie? Sprawdź, jakie jest prawidłowe dawkowanie lecytyny i w jakich produktach ją znajdziesz. 

Co to jest lecytyna?

Lecytyna to substancja, która znajduje się we wszystkich komórkach ciała. Bierze ona udział w procesie przemiany materii, wpływa na pracę układu nerwowego, poprawia stan włosów i paznokci, a także wzmacnia pamięć i koncentrację.

Lecytyna

Lecytynę można odnaleźć w produktach spożywczych, jednak naturalnie występuje ona w nich w bardzo małych ilościach. Do jej najlepszych źródeł należą:

  • wątróbka,
  • żółtko kurzego jaja,
  • soja,
  • orzechy ziemne i włoskie,
  • rzepak.

Lecytynę stosuje się w przemyśle spożywczym również jako dodatek do pieczywa, czekolady czy ciast, ponieważ pozwala ona ograniczyć koszty produkcji, a także poprawić jakość i trwałość gotowych produktów.

Sprawdź: Niedobór żelaza – objawy, przyczyny i skutki

Lecytyna właściwości

Działanie lecytyny jest niezwykle wszechstronne, jednak dotyczy ono zwłaszcza układów: nerwowego, krążenia, odpornościowego i pokarmowego. Substancja ta chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie. Dzięki niej substancje odżywcze, witaminy i minerały lepiej się wchłaniają. Lecytyna wspomaga również pracę wątroby, ułatwiając oczyszczanie organizmu z toksyn.

Lecytyna  działanie

Dzięki temu, iż lecytyna zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, poprawia ona odporność organizmu. Substancja ta obniża również poziom złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie poziom tego dobrego – dzięki temu chroni przed zatorami w tętnicach i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.

Czytaj też: Selen – właściwości i niedobory. W czym jest?

Lecytyna na pamięć

Zawarta w lecytynie cholina uczestniczy w procesach przekazywania impulsów nerwowych do mózgu. To sprawia, że lecytyna poprawia koncentrację i zwiększa zdolność zapamiętywania. Suplementy diety z lecytyną są zatem polecane uczniom, studentom i osobom pracującym umysłowo. Przyjmować je powinni także seniorzy, którzy często skarżą się na problemy z pamięcią.

Lecytyna jaka najlepsza?

W okresie zwiększonego zapotrzebowania na lecytynę, warto sięgnąć po zawierające ją suplementy diety. Ich składnikiem często jest lecytyna sojowa, którą cechują najlepsze proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, a nasyconymi. Na rynku dostępna jest lecytyna w płynie oraz lecytyna w tabletkach, jednak pamiętajmy, by oprócz zażywania suplementów utrzymywać dietę bogatą w:

  • orzechy,
  • pełnoziarnistą mąkę,
  • oliwę z oliwek,
  • tłuste ryby,
  • nasiona i pestki,
  • świeże owoce i warzywa.

Zobacz: Cynk – właściwości. Niedobór i przedawkowanie

Lecytyna  skutki uboczne

Lecytyna jest produktem bezpiecznym, który nie wchodzi w interakcje z lekami i raczej nie wywołuje skutków ubocznych. Dopiero w przypadku kilkukrotnego przekroczenia zalecanych dawek mogą pojawić się nudności, biegunka lub ból brzucha. Zażycie zbyt dużych ilości preparatu z lecytyną może skutkować zaburzeniami pracy serca i stanami lękowymi, dlatego zawsze należy stosować je zgodnie z dołączoną do opakowania ulotką.

Czytaj także: Kwas linolowy CLA – występowanie i właściwości

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down