Lecytyna to substancja, która wspomaga pracę ludzkiego organizmu i ma wpływ na wiele funkcji życiowych. Gdzie znajdziemy lecytynę i czy warto ją suplementować? Jaki ma wpływ działanie lecytyny na nasze zdrowie? Sprawdź, jakie jest prawidłowe dawkowanie lecytyny i w jakich produktach ją znajdziesz.
Co to jest lecytyna?
Lecytyna to substancja, która znajduje się we wszystkich komórkach ciała. Bierze ona udział w procesie przemiany materii, wpływa na pracę układu nerwowego, poprawia stan włosów i paznokci, a także wzmacnia pamięć i koncentrację.
Lecytyna
Lecytynę można odnaleźć w produktach spożywczych, jednak naturalnie występuje ona w nich w bardzo małych ilościach. Do jej najlepszych źródeł należą:
- wątróbka,
- żółtko kurzego jaja,
- soja,
- orzechy ziemne i włoskie,
- rzepak.
Lecytynę stosuje się w przemyśle spożywczym również jako dodatek do pieczywa, czekolady czy ciast, ponieważ pozwala ona ograniczyć koszty produkcji, a także poprawić jakość i trwałość gotowych produktów.
Sprawdź: Niedobór żelaza – objawy, przyczyny i skutki
Lecytyna – właściwości
Działanie lecytyny jest niezwykle wszechstronne, jednak dotyczy ono zwłaszcza układów: nerwowego, krążenia, odpornościowego i pokarmowego. Substancja ta chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie. Dzięki niej substancje odżywcze, witaminy i minerały lepiej się wchłaniają. Lecytyna wspomaga również pracę wątroby, ułatwiając oczyszczanie organizmu z toksyn.
Lecytyna – działanie
Dzięki temu, iż lecytyna zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, poprawia ona odporność organizmu. Substancja ta obniża również poziom złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie poziom tego dobrego – dzięki temu chroni przed zatorami w tętnicach i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.
Czytaj też: Selen – właściwości i niedobory. W czym jest?
Lecytyna na pamięć
Zawarta w lecytynie cholina uczestniczy w procesach przekazywania impulsów nerwowych do mózgu. To sprawia, że lecytyna poprawia koncentrację i zwiększa zdolność zapamiętywania. Suplementy diety z lecytyną są zatem polecane uczniom, studentom i osobom pracującym umysłowo. Przyjmować je powinni także seniorzy, którzy często skarżą się na problemy z pamięcią.
Lecytyna – jaka najlepsza?
W okresie zwiększonego zapotrzebowania na lecytynę, warto sięgnąć po zawierające ją suplementy diety. Ich składnikiem często jest lecytyna sojowa, którą cechują najlepsze proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, a nasyconymi. Na rynku dostępna jest lecytyna w płynie oraz lecytyna w tabletkach, jednak pamiętajmy, by oprócz zażywania suplementów utrzymywać dietę bogatą w:
- orzechy,
- pełnoziarnistą mąkę,
- oliwę z oliwek,
- tłuste ryby,
- nasiona i pestki,
- świeże owoce i warzywa.
Zobacz: Cynk – właściwości. Niedobór i przedawkowanie
Lecytyna – skutki uboczne
Lecytyna jest produktem bezpiecznym, który nie wchodzi w interakcje z lekami i raczej nie wywołuje skutków ubocznych. Dopiero w przypadku kilkukrotnego przekroczenia zalecanych dawek mogą pojawić się nudności, biegunka lub ból brzucha. Zażycie zbyt dużych ilości preparatu z lecytyną może skutkować zaburzeniami pracy serca i stanami lękowymi, dlatego zawsze należy stosować je zgodnie z dołączoną do opakowania ulotką.
Czytaj także: Kwas linolowy CLA – występowanie i właściwości