Opis produktu
Lacidar® to nowoczesny synbiotyk zawierający liofilizowane kultury bakterii 3 szczepów (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus) oraz składnik odżywczy dla bakterii kwasu mlekowego – błonnik z akacji.
Odpowiednio dobrana kompozycja 3 szczepów skutecznie kolonizuje przewód pokarmowy, pomagając uzupełnić i wzbogacić mikroflorę jelitową w bakterie. Ze względu na dobrą przeżywalność zawartych bakterii w przewodzie pokarmowym, preparat jest szczególnie zalecany w celu uzupełniania flory bakteryjnej jelit w trakcie i po antybiotykoterapii.
Błonnik z akacji jest pożywką dla żywych kultur bakterii kwasu mlekowego zawartych w preparacie, umożliwia ich szybsze namnażanie w przewodzie pokarmowym. Jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i posiada wysoką tolerancję ze strony układu pokarmowego.
Takie połączenie składników ułatwia bakteriom zasiedlanie jelit i wydłuża czas ich przeżycia.
Kiedy stosować produkt?
Preparat przeznaczony jest dla dzieci powyżej 3. roku życia, młodzieży i osób dorosłych, do stosowania w celu uzupełnienia diety:
• w trakcie i po zakończeniu antybiotykoterapii,
• w biegunkach o różnej etiologii,
• przy zmianie diety,
• w okresie jesienno-zimowym,
• w podróżach, szczególnie związanych ze zmianą strefy klimatycznej, kiedy w przewodzie pokarmowym może dojść do zmian w składzie mikroflory,
• oraz w innych sytuacjach wymagających suplementacji mikroflory jelitowej.
Dawkowanie
dzieci powyżej 3. roku życia, młodzież i dorośli: 1 – 3 tabletki dziennie podczas posiłku, popijając zimną lub letnią wodą. Nie popijać gorącymi napojami.
W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem produktu należy się zwrócić do specjalisty, który może wskazać inny sposób podawania. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przeciwwskazania. Kto nie powinien przyjmować produktu?
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu doby. Nie stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Co zawiera produkt?
liofilizowane bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus acidophilus LA02, Lacticaseibacillus paracasei LPC00, Lacticaseibacillusrhamnosus LR06, błonnik rozpuszczalny z akacji (Acacia Mill), skrobia ziemniaczana, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.
Lacidar nie zawiera białka mleka krowiego, laktozy oraz sacharozy. Produkt bezglutenowy.
Zawartość w zalecanej porcji dziennej: | 1 tabletka | 2 tabletki | 3 tabletki |
Lactobacillus acidophilus LA02 | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109 jtk* | 1,5 x 109 jtk* |
Lacticaseibacillus paracasei LPC00 | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109 jtk* | 1,5 x 109 jtk* |
Lacticaseibacillus rhamnosus LR06 | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109 jtk* | 1,5 x 109 jtk* |
błonnik z akacji | 50 mg | 100 mg | 150 mg |
*jtk- jednostka tworząca kolonię bakterii.
Przechowywanie produktu
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić od wilgoci i światła. Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent - podmiot odpowiedzialny
TANTUS