Glukoza to cukier prosty, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu - stanowi jego główne źródło energii. Utrzymanie jej na odpowiednim poziomie w dużej mierze zależne jest od właściwej diety. Glukozę stosuje się  w celu podniesienia stężenia cukru we krwi, np. w formie płynu, żelu czy tabletek.

 Glukoza

Osoby, które są w pełni zdrowe powinny mieć poziom cukru w granicach 80-100 mg/dl. Hormon regulujący jego stężenie to insulina. Niestety diabetycy, czyli osoby borykające się
z cukrzycą nie są w stanie produkować tego hormonu, a niekiedy dochodzi nawet do uodpornienia się na niego. Prowadzi to do potrzeby ciągłego kontrolowania glukozy we krwi, a także stałej obserwacji diabetologa.

Do naturalnych metod obniżania stężenia glukozy we krwi należą:

  • uprawianie sportu,
  • jedzenie białka,
  • spożywanie cynamonu,
  • ograniczenie węglowodanów,
  • jedzenie cebuli i czosnku.

Dodatkowo, należy przyjmować posiłki często, ale w niewielkich porcjach, gdyż w ten sposób można uchronić organizm przed nagłym spadkiem cukru.

Poznaj: Sok z brzozy - właściwości, przeciwwskazania

Glukoza – co to jest?

Co to jest glukoza? To cukier prosty, który obecny jest w naturze w dwóch formach:

  • wolnej – we krwi czy owocach,
  • złączonej w substancje złożone – węglowodany.

Organizm magazynuje ją w wątrobie, bądź produkuje z aminokwasów, które są elementami składowymi białek. Warto również wiedzieć z jakich powodów w organizmie poziom glukozy jest zbyt wysoki:

  • u cukrzyków,
  • podczas zaburzeń tolerowania glukozy,
  • u osób z nowotworem trzustki,
  • w czasie zapalenia trzustki,
  • podczas zaburzenia funkcjonowania przysadki mózgowej.

Dowiedz się: Opatrunek hydrokoloidowy - kiedy i jak stosować?

Glukoza – rodzaje

Jednym z rodzajów jest tzw. glukoza krystaliczna, będąca idealnym zamiennikiem białego cukru. Występuje w formie drobnokrystalicznego, białego proszku. Otrzymywana jest na skutek hydrolizy skrobi. Stosowana jest w takich przemysłach, jak:

  • spożywczy,
  • farmaceutyczny,
  • chemiczny.

Ponadto, można jej używać np. do słodzenia kawy czy herbaty oraz jako dodatek do różnorakich deserów. Glukoza w stanie wolnym obecna jest w:

  • owocach – np. winogronie,
  • sokach owocowych,
  • miodzie.

Czytaj: Woda morska do nosa – kiedy i jak ją stosować?

Glukoza - zastosowanie

Zastosowanie glukozy ma na celu podniesienie poziomu cukru we krwi. Na rynku dostępna jest w różnorakich formach. Dedykowana szczególnie osobom o jej zbyt niskim stężeniu
w organizmie, a więc np. w czasie: abstynencji nikotynowej, hiperglikemii poinsulinowej, czy jako składnik diety o zbyt niskiej ilości węglowodanów.

Można zastosować ją w takich postaciach, jak:

  • glukoza w proszku – przeznaczona jest do przyrządzenia w formie roztworu doustnego, można ją zażyć np. po długotrwałej aktywności fizycznej lub w czasie spadku węglowodanów w organizmie;
  • glukoza w płynie – płynna glukoza bardzo często jest wykorzystywana przez pasjonatów kulinarnych, można zrobić z niej m.in. gładką i łatwą w formowaniu masę cukrową, jest często dodawana również do lodów czy polewy czekoladowej;
  • glukoza w tabletkach – w sytuacji, w której diabetyk ma potrzebę, by spożyć coś słodkiego (np. po otrzymaniu zbyt dużej dawki insuliny), lepiej by była to właśnie glukoza w tabletkach, niż tradycyjne słodycze;
  • glukoza w żelu – to jeden z najnowszych sposobów na podniesienie stężenia cukru we krwi, zawartość saszetki należy umieścić bezpośrednio w jamie ustnej, bez wcześniejszego rozcieńczania w wodzie;
  • glukoza w saszetkach – pakowana w pojedyncze, niewielkie opakowania, co  z pewnością ułatwia jej stosowanie, bez problemu można ją mieć w torebce, plecaku czy domowej apteczce, a w razie konieczności spożyć w zalecanej przez producenta dawce.

Sprawdź: Ból brzucha po jedzeniu – z czego wynika? Co zrobić?

Glukoza na kaca

Dlaczego zalecana jest glukoza po alkoholu? Głównymi objawami kaca są:

  • ból głowy,
  • zmęczenie,
  • światłowstręt,
  • duże pragnienie,
  • nadmierna suchość w jamie ustnej.

Zadaniem glukozy jest wyrównanie poziomu cukru, który na skutek zawartego w alkoholu etanolu, zostaje znacznie obniżony. Prowadzi również do szybszej detoksykacji organizmu.

Glukoza w proszku na kaca powinna zostać rozpuszczona w wodzie i spożyta niewielkimi łykami. Dodatkowo można dodać również odrobinę soli, która pozwoli wyrównać poziom elektrolitów. Zadaniem glukozy jest również niwelowanie skutków odwodnienia, które mają miejsce po spożyciu znacznej ilości alkoholu.

Dowiedz się: Sok z malin – jak zrobić sok z malin?

Glukoza dla niemowlaka – czy podawać?

Czy glukoza dla dzieci jest dobra? Odpowiedź brzmi: nie. Od wielu lat dietetycy wypowiadają się na ten temat, mówiąc o minusach podawania dziecku wody z cukrem. W ten sposób maluch od najmłodszych lat przyzwyczaja się do smaku cukru, powodując, że nie będą mu smakowały owoce bez jego dodatku, a ponadto może prowadzić to do powstawania próchnicy czy otyłości. Jest to zbędne dostarczanie kalorii, które nie mają żadnej wartości odżywczej.

Czytaj również: Nasiona chia – właściwości nasion szałwii hiszpańskiej

Autor: Katarzyna Pawlik

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Katarzyna Pawlik...

Komentarze
chevron-down