Wzdęcia to jedna z najczęstszych dolegliwości ze strony układu pokarmowego zgłaszana lekarzom przez pacjentów. Wzdęcia i gazy, mimo, że powodują dyskomfort, w większości przypadków nie są objawem procesu chorobowego i można sobie z nimi poradzić, stosując tabletki lub zioła na wzdęcia. Nie oznacza to jednak, że wzdęcia można bagatelizować. Wzdęcia i gazy mogą bowiem zwiastować groźne choroby. Jakie są ich przyczyny? Które sposoby na wzdęcia są skuteczne? Kiedy należy udać się do lekarza?
Wzdęcia - objawy
Wiele osób narzeka na ciągłe wzdęcia i gazy, występujące najczęściej po jedzeniu. Co to są wzdęcia i po czym je rozpoznać? Wzdęcia to nagromadzenie zbyt dużej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.
Wzdęcia można rozpoznać po zwiększonej objętości brzucha. Skąd się bierze nadmiar gazów w organizmie? Gazy między innymi dostają się do przewodu pokarmowego podczas jedzenia lub mówienia, gdyż w trakcie wykonywania tych czynności połyka się powietrze.
To jednak nie wszystko, gazy powstają w procesie trawienia pożywienia, a konkretnie w czasie fermentacji jelitowej. Ich ilość zależy od rodzaju zjadanego pożywienia, perystaltyki oraz floty bakteryjnej jelit. Jeśli motoryka jelit jest spowolniona, a dieta niewłaściwa, to łatwo o wzdęcia.
Wzdęcia to nie tylko większy obwód brzucha spowodowany nagromadzeniem gazów. Wzdęciom towarzyszą zwykle gazy, uczucie pełnego brzucha, wrażenie rozpierania brzucha, uczucie przelewania w brzuchu, ucisk pod żebrami. Może także wystąpić duszność, ból w klatce piersiowej lub inne objawy sercowo-żołądkowe takie jak nadmierne bicie serca, problemy z oddychaniem.
Sprawdź: Problemy z trawieniem - objawy, leki i domowe sposoby
Wzdęcia - przyczyny
Co powoduje wzdęcia? Przyczyn gromadzenia gazów w przewodzie pokarmowym może być wiele. Jedną z najczęstszych przyczyn wzdęć i gazów jest zbyt wolna perystaltyka jelit i nadmierna fermentacja w jelitach. Inną przyczyną wzdęć jest połykanie powietrza podczas jedzenia lub mówienia. Wzdęcia wywołuje też niedrożność jelit oraz zaburzenia wchłaniania jelitowego - na przykład nietolerancja laktozy, fruktozy lub glutenu. Wzdęcia wreszcie mogą być symptomem chorób trzustki, wątroby, dróg żółciowych, jelita grubego oraz chorób układu nerwowego.
Generalnie wzdęcia po jedzeniu, powstałe dość szybko po spożyciu posiłku, które równie szybko ustępują, nie powinny być powodem do niepokoju. Jeśli na czczo brzuch jest płaski, można przypuszczać, że wzdęcia wywołała niewłaściwa dieta, bogata w produkty gazotwórcze. Jeśli jednak wzdęcia i gazy są częste, a towarzyszą im bóle brzucha, uporczywe zaparcia, nudności, wymioty, należy udać się lekarza.
Zobacz: Nadmierne gazy – przyczyny. Co na częste gazy?
Sposoby na wzdęcia - lek na wzdęcia
Jednym ze sposobów radzenia sobie ze wzdęciami jest zażywanie leków na wzdęcia. W aptekach są dostępne leki na wzdęcia, które działają objawowo - pomagają wydalić gazy i zmniejszyć obwód brzucha. Pacjenci chętnie sięgają po leki na wzdęcia zawierające simetikon lub dimetikon. Te produkty na wzdęcia doprowadzają do pęknięcia pęcherzyków gazu w jelitach. Należy je stosować w trakcie lub po posiłku.
Czytaj także: Niestrawność – leki i sposoby na niestrawność żołądka
Co na wzdęcia - zioła na wzdęcia
Inną popularną metodą radzenia sobie z uporczywymi wzdęcia są napary z ziół. Pośród ziół na wzdęcia wymienia się:
- rumianek,
- miętę,
- koper włoski,
- anyż,
- mniszka lekarskiego,
- melisę.
Wymienione zioła działają rozkurczająco na żołądek, zapobiegają powstawaniu gazów i przyspieszają trawienie. W aptekach lub sklepach zielarskich można kupić mieszanki ziołowe lub herbatki ziołowe na wzdęcia. Z ziół można nie tylko przygotować napary, suszone lub świeże świetnie sprawdzą się także jako dodatek do potraw.
Sprawdź też: Lek na biegunkę - co na biegunkę u dziecka i dorosłego?
Domowe sposoby na wzdęcia
W przypadku dolegliwości warto także wypróbować domowych sposobów na wzdęcia. Aby pozbyć się wzdęć i gazów, należy przestrzegać kilku zasad żywienia.
- Po pierwsze - spożywać mniejsze posiłki, ale częściej, najlepiej 4-5 posiłków dziennie.
- Jedzenie należy dokładnie przeżuwać.
- Produkty, z których przygotowuje się dania nie powinny być gazotwórcze. Za takie uchodzą rośliny strączkowe (fasola, groch), kapusta, cebula, produkty zbożowe (otręby, chleb żytni, chleb razowy, płatki owsiane), surowe owoce (jabłka, gruszki, śliwki), sery pleśniowe, mleko, lody.
- Należy zrezygnować z potraw smażonych, odgrzewanych, zawierających konserwanty i sztucznie barwionych na rzecz potraw gotowanych lub przygotowanych na parze.
- Ważne jest także picie dużej ilości wody mineralnej niegazowanej, najlepiej 2 litry dziennie, w niewielkich porcjach między posiłkami. Aby uniknąć wzdęć i gazów, warto także całkowicie zrezygnować z picia napojów gazowanych.
Czytaj też: Skurcze żołądka - przyczyny, co robić? Co na skurcze?