Herbatka koperkowa to ziołowy napar z kopru włoskiego, który uznaje się za sprzymierzeńca w walce z problemami gastrycznymi, m.in. z wzdęciami, kolką niemowlęcą, gazami, itp. Herbatka z kopru włoskiego posiada także inne właściwości lecznicze, jak choćby łagodzenie dolegliwości menstruacyjnych, związanych ze stresem, bezsennością czy podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi.

Herbatka z kopru włoskiego 

Herbatka z kopru włoskiego

Koper włoski znany był już w świecie starożytnych Greków oraz Rzymian. Do dzisiaj ceni się go głównie za jego rozkurczowe działanie, jednak ma on także mnóstwo innych właściwości, do których należą m.in. łagodzenie schorzeń związanych z jamą brzuszną, redukowanie bólu menstruacyjnego oraz bólu głowy, czy mięśni, przeciwdziałanie bezsenności oraz zwalczanie przykrego zapachu z ust.

Fenkuł (to inna nazwa kopru włoskiego) gromadzi w sobie takie substancje jak żelazo, wapń, olejki eteryczne, flawonoidy, wiele witamin oraz limonen.

Z tego wszechstronnie działającego ziela wytwarza się takie produkty jak np. herbatka z kopru włoskiego, napary, mazidła, itp.

Herbatka koperkowa – właściwości

Herbatka koperkowa – najczęściej wytwarzany z kopru włoskiego produkt – wyróżnia się działaniem rozkurczowym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Jest zatem pomocny w zmaganiach z niestrawnością, wzdęciami, refluksem żołądkowo-jelitowym, kolkami (także niemowlęcymi), czy skurczami związanymi z menstruacją.

Herbata koperkowa jest wykorzystywana także do likwidowania problemów z bezsennością, halitozą, i nadciśnieniem tętniczym krwi.

Ten rodzaj herbaty wspomaga produkcję kobiecego pokarmu. Ponadto działa hamująco na rozwój grzybów i innych drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w ustroju człowieka. Napar z kopru włoskiego wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych oraz – dzięki swoim właściwościom moczopędnym – chorób związanych z układem moczowym. Można go także użyć broniąc się przed grypą lub przeziębieniem. Dodatkowo, koper uspokaja, nadaje się więc jako wsparcie dla osób znerwicowanych i zestresowanych.

Herbatka koperkowa dla niemowląt i dzieci

Herbatka koperkowa dla niemowląt to produkt, po który często sięgają rodzice małych dzieci, cierpiących na kolki niemowlęce, wzdęcia i inne problemy gastryczne. Łagodzi ona dokuczliwe objawy żołądkowe usuwając z jelit nadmiar gazów i dzięki właściwościom rozkurczowym niweluje przykre symptomy.

Zobacz: Herbata z lipy - właściwości. Jak zrobić napar lipowy?

 

Herbatka koperkowa - od kiedy podawać?

Od kiedy można podawać dziecku herbatke koperkowa? Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt może być podawana, zależnie od wskazań producenta,  także noworodkom, nawet tym kilkudniowym.

Zaleca się by herbatka z kopru włoskiego nie występowała w postaci granulatu, ponieważ za dużo w nim sacharozy, powodującej u dzieci m.in. próchnicę, czy otyłość. Lepszym wyborem są herbatki z ziela kopru.

Herbatka z kopru dla niemowlaka powinna być jednak stosowana z rozwagą, gdyż koper włoski zawiera duże ilości estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego), a zbyt częste jej stosowanie może prowadzić do przedwczesnego dojrzewania u dziewczynek.

Niektóre instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem nie zalecają podawania herbatki koperkowej dzieciom, które nie skończyły 4. roku życia bez konsultacji z pediatrą, gdyż według nich znajdujący się w ziarnach kopru estragol wykazuje właściwości rakotwórcze i genotoksyczne.

Herbatka koperkowa - w ciąży i podczas karmienia piersią

Powyższe doniesienia rzucają cień na herbatkę koperkową. Jednak w konfrontacji z nimi występują wierzenia ludowe i tzw. domowe sposoby babć na różne schorzenia.

W czasie ciąży kobietom często doskwierają problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia, na które zgodnie z naturalnym ziołolecznictwem od wieków stosuje się koper włoski.

Herbatka koperkowa w ciąży ponadto wycisza i pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, z którym często muszą mierzyć się ciężarne. Poza tym zgodnie z informacjami badaczy herbatka z kopru zmniejsza bolesność skurczy porodowych, co znacznie ułatwia poród.

Herbatka z kopru włoskiego podczas karmienia piersią redukuje ryzyko wystąpienia dolegliwości związanych z brzuszkiem dziecka karmionego pokarmem mamy.

Czytaj także: Zielona herbata – właściwości. Czy można pić w ciąży?

Herbatka koperkowa – jak zrobić?

Herbata koperkowa na zaparcia, kolki i inne dolegliwości nie jest trudna do przyrządzenia. Wystarczy 1 litrem zimnej wody zalać łyżeczkę zielonych ziaren kopru włoskiego, a następnie podgrzewać w garnku aż do momentu wrzenia, po tym czasie herbatkę trzeba odstawić na około 3 minuty, potem – odcedzić i cieszyć się jej smakiem.

Inny przepis mówi o tym jak przygotować napar z owoców kopru włoskiego. W tym wypadku powinno się zmielić owoce kopru włoskiego, odmierzyć łyżkę i zalać je szklanką wrzątku. Wywar odstawia się na 15-20 minut, by po tym okresie czasu należy przecedzić go i wypić.

Herbatki koperkowe najlepiej zażywać po posiłkach. 

Poznaj: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Redakcja Recepta.pl
Redakcja Recepta.pl

Redakcja recepta.pl to zespół doświadczonych specjalistów z dziedziny zdrowia, medycyny i stylu życia. Naszym celem jest dostarczanie rzetelnych i przystępnych informacji, które pomagają czytelnikom dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Każdy artykuł jest wynikiem współpracy ekspertów, którzy z pasją dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Prywatnie jesteśmy miłośnikami literatury, aktywnego wypoczynku i zdrowego stylu życia...