Zielona herbata odchudza. Ma też zielona herbata właściwości, które pomagają chronić przed nowotworami i chorobami serca. Mimo tego odradza się picie zielonej herbaty w ciąży. Dlaczego? Zdziwisz się być może, ale zielona herbata zawiera dwa razy więcej kofeiny niż kawa!

Zielona herbata w ciąży hamuje też wchłanianie kwasu foliowego, który ma ogromne znaczenie dla rozwoju układu krwionośnego i nerwowego płodu. Chcesz wiedzieć więcej – poznaj właściwości zielonej herbaty, zobacz jak parzyć zieloną herbatę, sprawdź jakie są wady oraz zalety zielonej herbaty.

 zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata jest napojem przyrządzanym z liści herbaty chińskiej, poddanych jedynie minimalnej oksydacji – w przypadku zielonej herbaty naturalny proces utleniania po zerwaniu z krzaka zostaje bardzo szybko przerwany, a liście niezwłocznie trafiają do suszenia. Z samych Chin pochodzi kilkadziesiąt gatunków zielonych herbat.

Wyróżniamy herbaty z prowincji: Zhejiang, Jiangsu, Hubei, Henan, Jiangxi, Anhui - w każdej z nich uprawia się po kilka, kilkanaście różnych rodzajów zielonej herbaty. Z biegiem czasu, uprawiane w Chinach gatunki rozprzestrzeniły się na inne kraje Dalekiego Wschodu. Dziś popularna jest też na przykład zielona herbata z Japonii – szczególnym zainteresowaniem cieszy się zielona herbata Matcha, która używana jest w japońskiej ceremonii picia herbaty.

Sprawdź: Herbata z lipy - właściwości. Jak zrobić napar lipowy?

Zielona herbata właściwości

W składzie zielonej herbaty znajdziemy między innymi polifenole, które mają silne działanie przeciwutleniające, i które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz działają profilaktycznie w przypadku chorób układu krążenia.

Co również istotne, herbata zielona należy do grupy termogeników, a więc naturalnych substancji, które poprawiając przemianę materii i podnosząc temperaturę komórek ciała, przyspieszają metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Właściwości zielonej herbaty mogą więc z powodzeniem być wykorzystane w procesie odchudzania.

Zobacz też: Zioła i herbaty na infekcje

Zielona herbata w ciąży

Czy można pić zieloną herbatę w ciąży? To niewinne z pozoru pytanie jest jednym z tych, które zupełnie na poważnie zadają sobie tysiące przyszłych mam, odpowiedzi szukając u lekarzy i na internetowych forach. Większość specjalistów jest zgodna – mimo prozdrowotnych właściwości, zielona herbata w ciąży wskazana nie jest. Powodów jest kilka:

  • zielona herbata zawiera kofeinę,
  • zielona herbata utrudnia wchłanianie kwasu foliowego,
  • zielona herbata może prowadzić do zamykania przewodu tętniczego w sercu płodu.

Herbata zielona w ciąży a kofeina

Kobiety w ciąży często spotykają się z radą, by rzucić picie kawy, zastępując ją na przykład zieloną herbatą. Problem w tym, że zawartość kofeiny w liściach zielonej herbaty jest dwukrotnie wyższa, niż w ziarnach kawy! Oczywiście wszystko zależy od tego, ile nasypiemy kawy lub herbaty do filiżanki. Badania wykazały, że w zaparzonej kawie, znajduje się 386-652 mg kofeiny na litr wody, zaś w przypadku zielonej herbaty – 169-450 mg/l. Jak więc widać, średnia kawa będzie mocniejsza od średniej zielonej herbaty, ale już mocna herbata będzie zawierać więcej kofeiny niż słaba kawa.

Eksperci radzą: nawet jeśli da się zrezygnować z tej dawki naturalnego pobudzenia, liczba wypijanych filiżanek zielonej herbaty w ciąży nie powinna przekraczać dwóch, a każda z nich powinna być maksymalnie słaba.

Czytaj też: Szałwia lekarska - właściwości. Czy można ją pić?

Inne wady zielonej herbaty w ciąży

Zielona herbata utrudnia wchłanianie kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Ma to ogromne znaczenie w okresie ciąży. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Jest też jedną z tych substancji, które są kluczowe dla układu nerwowego. W okresie płodowym witamina B9 uczestniczy w procesie budowania komórek nerwowych.

Niedobór kwasu foliowego może skutkować takimi wadami płodu, jak bezmózgowie czy rozczep kręgosłupa! Z tego powodu uważa się, że w okresie ciąży kobiety powinny przyjmować zwiększoną dawkę kwasu foliowego. Należy o tym pamiętać, decydując się na picie zielonej herbaty w ciąży.

Picie zielonej herbaty w ciąży w dużych ilościach może też, według niektórych lekarzy, prowadzić do zamykania przewodu tętniczego w sercu płodu.

Czytaj też: Czerwona herbata - właściwości. Na odchudzanie

Zielona herbata – odchudzanie

Tak jak powiedzieliśmy wyżej herbata zielona należy do grupy naturalnych termogeników. Picie zielonej herbaty poprawia przemianę materii i podnosi temperaturę komórek ciała, przyspieszając w ten sposób metabolizm i spalanie tłuszczu. Badania brytyjskich naukowców pokazały, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu z zielonej herbaty był o 17 procent wyższy, niż w grupie osób, które otrzymały placebo. Znacząco większa była też proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm.

Parzenie zielonej herbaty

Jak parzyć zieloną herbatę? Zazwyczaj wystarcza jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewany ją zagotowaną, ale nieco ostudzoną wodą, o temperaturze 80-90 stopni. Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem nada jej zbyt wiele goryczy. Parzenie zielonej herbaty powinno trwać od 2 do 3 minut – im lepsza gatunkowo jest herbata, tym krócej. W większości przypadków parzenie zielonej herbaty dłuższe niż 3 minuty negatywnie odbije się na jej smaku.

Zobacz też: Dziewanna - właściwości, zastosowanie i działanie

Konsultacja merytoryczna: lek. Mateusz Kowalczyk, Centrum Medyczno-Rehabilitacyjne Kolińskiego.

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Katarzyna Parzuchowska
Katarzyna Parzuchowska

Absolwentka Filologii Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, blogerka i dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem i pasją w tematyce zdrowotnej, w szczególności dotyczącej ciąży, macierzyństwa i parentingu. Prywatnie miłośniczka wycieczek rowerowych i aktywnego wypoczynku...

Komentarze
chevron-down