herbata czerwona, odchudzanie, herbata odchudzająca

Czerwona herbata jest popularnym, naturalnym i sprawdzonym środkiem ułatwiającym odchudzanie. W szczególności zastosowanie znajduje tu czerwona herbata Pu-erh, która zanim trafi na stoły poddawana jest leżakowaniu nawet do 50 lat. Czerwona herbata właściwości prozdrowotne ujawnia także na innych polach – poprawia pamięć i działa uspokajająco. Zobacz, w jaki sposób czerwona herbata wpływa na procesy trawienne, jakie czerwona herbata przynosi efekty, ale też jak potrafi negatywnie wpływać na organizm.

Czerwona herbata

Czerwona herbata pochodzi z Chin oraz Tajwanu. Wyróżniamy trzy główne rodzaje czerwonej herbaty:

  • Pu-erh,
  • Puszong,
  • Oolong,

które różnią się między innymi długością procesów fermentacji, którym są poddawane. Ostatnia z wymienionych, czyli czerwona herbata Oolong, uchodząca akurat za najmniej szlachetną, była upowszechniona w Polsce Ludowej, stąd wielu osobom może być znany jej smak. Nas najbardziej jednak interesować będzie czerwona herbata Pu-erh, która „karierę” nad Wisłą robi w obecnych czasach, a to ze względu na jej odchudzające właściwości.

Czerwona herbata Pu-erh

Czerwona herbata Pu-erh wywodzi się z regiony Pu’er w chińskiej prowincji Junan. Historia czerwonej herbaty Pu-erh liczy sobie około 1700 lat. W dawnych czasach, ze względu na unikalność, przywilej picia czerwonej herbaty mieli jedynie cesarz chiński i jego dwór. Czerwona herbata jest spokrewniona z herbatą czarną. Tak samo powstaje z młodych liści krzewów herbacianych, różnica polega na późniejszej obróbce.

Herbata czerwona Pu-erh poddawana jest umiarkowanie długiemu procesowi fermentacji i zdecydowanie długiemu procesowi leżakowania – może on trwać nawet 50 lat. Oznacza to, że najszlachetniejsze czerwone herbaty Pu-erh, które akurat trafiają na stoły całego świata, mogły zostać zebrane z krzaków w latach 60. minionego stulecia, w dobie wojny w Wietnamie i hipisowskiej rewolucji obyczajowej.

Sprawdź: Herbata z lipy - właściwości. Jak zrobić napar lipowy?

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata jest ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości odchudzające, udokumentowane i uznane od lat. Ma czerwona herbata właściwości pobudzające procesy trawienne. Zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, obniża poziom cholesterolu. Ponadto czerwona herbata zapobiega powstawaniu wolnych rodników, czyli agresywnych związków tlenu. Pobudza mikrokrążenie. Poprawia pamięć. Działa uspokajająco. Łagodzi skutki spożycia alkoholu.

Zobacz: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Czerwona herbata – odchudzanie

Czerwona herbata na odchudzanie używana jest od dawna. Skąd biorą się takie właśnie właściwości czerwonej herbaty? Podejrzewa się, że czerwona herbata Pu-erh pobudza enzymy pokarmowe do zwiększonego wydzielania soków trawiennych, co z kolei wpływa korzystnie na ruchy mięśni gładkich jelit, a tym samym – na regularne wypróżnianie się i oczyszczanie organizmu z przyjmowanego pokarmu. Prawdopodobnie też czerwona herbata hamuje biosyntezę tłuszczu, zmniejszając jego odkładanie.

Zobacz: Zioła i herbaty na odchudzanie i oczyszczanie

Czerwona herbata – efekty

Choć brak pewności, co do mechanizmów działania czerwonej herbaty, prowadzone na świecie badania potwierdzają, że picie czerwonej herbaty efekty w postaci zrzuconych kilogramów przynosi dość szybko. Naukowcy różnią się tylko w ocenie jednej kwestii. Z badań jednego z francuskich ośrodków wynika na przykład, że blisko 90 procent badanych spożywających czerwoną herbatę straciło na wadze, nie zmieniając przy tym żadnych nawyków żywieniowych.

Wydaje się jednak, że to wniosek zbyt daleko idący. Większość ekspertów podkreśla, że pijąc czerwoną herbatę, efekty, które nas zadowolą, zobaczymy dopiero wtedy, gdy będzie ona dodatkiem do niskokalorycznej diety i zdecydowanie dużej porcji codziennego ruchu.

Przeczytaj: Nagietek lekarski – właściwości herbaty i olejku

Czerwona herbata – właściwości negatywne

Ponieważ w świecie nie występują substancje i produkty idealne, podobnie jest i z czerwoną herbatą. Właściwości negatywne czerwonej herbaty ujawniają się przy jej zbyt dużym spożyciu. Wprawdzie osobom odchudzającym zaleca się picie czerwonej herbaty w ilości 5-6 filiżanek dziennie, ale należy pamiętać, że 6 filiżanek to już wartość graniczna.

Czerwona herbata w zbyt dużej ilości powoduje wypłukiwanie z organizmu magnezu i żelaza. Z podobnego powodu, nie powinno się też pić czerwonej herbaty na czczo. Wypłukiwanie tych cennych minerałów może w prosty sposób prowadzić do anemii, w przypadku zaś kobiet w ciąży, stanowi poważne zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu.

Czytaj: Melisa dla dzieci i dorosłych – właściwości, zastosowanie i działanie

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down