Krzem to pierwiastek odgrywający bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Jakie są właściwości krzemu i jak rozpoznać niedobór krzemu w organizmie? Sprawdź, jakie krzem ma zastosowanie, w jakich produktach go znajdziesz i czym może grozić niedobór krzemu.
Krzem – właściwości
Mówi się, że życie na ziemi bez krzemu nie byłoby możliwe. Prawidłowy poziom tego pierwiastka w organizmie pomaga zachować jego równowagę i wspomaga wchłanianie innych pierwiastków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, m.in. wapnia, sodu, cynku czy fluoru. Gdy krzemu brakuje, niemożliwe jest przyswajanie innych mikroelementów, a to może skutkować brakiem odporności na rozmaite schorzenia.
Krzem – zastosowanie
Krzem wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Pełni również ważną funkcję w procesie regeneracji kości, chrząstek i ścięgien, przez co warto go przyjmować w ramach profilaktyki osteoporozy, a także:
- cukrzycy,
- miażdżycy,
- choroby Alzheimera.
Czytaj też: Selen – właściwości i niedobory. W czym jest?
Brak krzemu w organizmie – objawy
Średnie dobowe zapotrzebowanie na krzem wynosi około 20 mg, przy czym zależy ono od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Najwięcej krzemu powinny przyjmować kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci. Z wiekiem zapotrzebowanie na krzem maleje. Do objawów związanych z niedoborem krzemu w organizmie należy przede wszystkim pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci, co objawia się:
- problemami skórnymi,
- nadmiernym wypadaniem i łamliwością włosów,
- kruchością paznokci.
Krzem na włosy
Krzem to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w diecie kobiet chcących dbać prawidłowo o swoją urodę. Posiada on wielki wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci – pomaga zachować ich elastyczność oraz odporność na zakażenia (np. grzybicze). Jest także niezbędny w syntezie kolagenu, przez co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Nic dziwnego, że w suplementach diety na włosy i paznokcie znajdziemy bogaty w krzem skrzyp. Sięgnąć możemy także po herbatkę ziołową ze skrzypu i stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w formie okładów czy płukanek.
Zobacz: Cynk – właściwości. Niedobór i przedawkowanie
Krzem w pożywieniu
Krzem w jedzeniu występuje głównie w otrębach, a także innych produktach zbożowych z prosa, jęczmienia i owsa. Można znaleźć go także w:
- brązowym ryżu,
- ziemniakach,
- szpinaku,
- ogórkach,
- morelach czy truskawkach.
Warto pamiętać, iż bogate w krzem produkty to produkty nieprzetworzone. Należy zatem sięgać po świeże warzywa i owoce oraz pieczywo z pełnoziarnistej, jak najmniej oczyszczonej mąki.
Sprawdź: Niedobór żelaza – objawy, przyczyny i skutki
Krzem do picia
Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoboru krzemu w organizmie jest picie wody krzemionkowej. Aby ją przygotować, należy kupić 50g krzemieni i umieścić je w baniaku z 5-litrową wodą źródlaną. Pozostawiamy je tam na 3 do 4 dni.
Po tym czasie pijemy dziennie 3-4 szklanki wody. Pamiętajmy, iż nie należy pić mikstury z dna butelki, ponieważ gromadzi się tam osad z zanieczyszczeniami. Kamienie są dostępne w sklepach zielarskich lub internetowych i można używać ich przez kilka miesięcy. Przed każdym nastawieniem wody trzeba je umyć.
Czytaj także: Kwas linolowy CLA – występowanie i właściwości