Problemy z trawieniem ma co trzeci Polak. Objawiają się one zwykle uczuciem pełności w brzuchu, zgagą, nudnościami, wymiotami, biegunką czy zaparciami. Problemy trawienne są najczęściej spowodowane złym odżywianiem się, ale mogą też być wywołane chorobą.
Problemy z trawieniem - objawy
Na problemy z trawieniem najczęściej narzekają osoby, które mają złe nawyki żywieniowe - jedzą zbyt duże posiłki, a spożywane produkty są łączone ze sobą w nieprawidłowy sposób, są ciężkostrawne, przetworzone lub zawierają za mało lub za dużo błonnika.
Przyczyną problemów trawiennych może też być niewłaściwy sposób jedzenia - niedokładne gryzienie, połykanie jedzenia lub połykanie powietrza podczas jedzenia. Do innych przyczyn problemów z trawieniem zalicza się też choroby układu trawiennego - wszelkie nietolerancje pokarmowe i alergie, zespół jelita drażliwego, zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzody oraz wiele innych chorób.
Postawienie właściwej diagnozy jest trudne, choćby ze względu na szereg objawów, które zgłaszają pacjenci z problemami trawiennymi.
Do najczęstszych objawów problemów z trawieniem zalicza się:
- wzdęcia i gazy,
- biegunki,
- zaparcia,
- wymioty lub nudności,
- refluks,
- odbijanie się,
- przelewanie się w jelitach,
- pulsowanie w brzuchu,
- ból w nadbrzuszu lub podbrzuszu,
- ogólne osłabienie i zmęczenie.
Zobacz: Niestrawność – leki i sposoby na niestrawność żołądka
Problemy z trawieniem tłuszczów
Nieco inne zagadnienie to problemy z trawieniem tłuszczów. Polacy uwielbiają tłuste potrawy - karkówkę, golonkę, kotlety schabowe. Jedynie osoby ze zdrową wątrobą, trzustką i pęcherzykiem żółciowym mogą pozwolić sobie na dietę obfitującą w takie pokarmy. Wątroba bowiem jest odpowiedzialna za produkcję żółci, a ta z kolei jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Również enzym trawienny wydzielany przez trzustkę - lipaza, warunkuje trawienie tłuszczów.
W proces trawienia tłuszczów ważny jest także pęcherzyk żółciowy, dzięki niemu odpowiednia ilość żółci dostaje się do dwunastnicy. Strawienie golonki sprawia organizmowi duży wysiłek. Wybierając się na imprezę rodzinną czy grilla, warto wspomóc organizm w trudnym procesie trawienia tłuszczów. W aptekach są dostępne bez recepty leki zawierające hymekromon, który wspomaga wydzielanie żółci potrzebnej do strawienia tłuszczu.
Czytaj również: Co na ból żołądka? Domowe sposoby i leki pomagające
Problemy z trawieniem - leki
W aptekach można znaleźć wiele produktów na problemy z trawieniem, większość jest dostępna bez recepty. Oprócz wspomnianych wcześniej leków zawierających hymekromon, dostępne są także leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, leki zobojętniające kwas żołądkowy, leki rozkurczowe oraz leki na perystaltykę jelit. Wybór odpowiedniego leku na problemy trawienne zależy od konkretnych objawów.
Na wzdęcia i gazy pomogą leki zawierające simetikon lub dimetikon, które sprawiają, że pęcherzyki gazu w jelitach zaczynają pękać. Na zaparcia natomiast polecane są bisakodyl i laktuloza. Te substancje są dostępne w postaci tabletek oraz czopków.
Należy jednak pamiętać, że preparatów na tego typu problemy z trawieniem nie powinno się zażywać długotrwale. Jeśli problem zaparć powraca, należy skonsultować się lekarzem. Jeżeli inne objawy problemów z trawieniem również utrzymują się przez dłuższy czas lub stale powracają, należy zasięgnąć porady lekarza. Być może konieczne będzie wykonanie badań - USG brzucha, gastroskopii, kolonoskopii, gdyż za problemami z układem trawiennym mogą stać poważne choroby, takie jak rak żołądka czy rak jelita.
Sprawdź: Skurcze żołądka - przyczyny, co robić? Co na skurcze?
Problemy z trawieniem - domowe sposoby
Jeżeli problemy z trawieniem nie są bardzo dokuczliwe, przed wizytą u lekarza lub zastosowaniem leków, można spróbować domowych sposobów. Na problemy trawienne nasze babcie stosowały przyprawy ułatwiające trawienie pokarmów oraz pobudzające jelita do pracy. Do takich przypraw zalicza się:
- pieprz,
- kminek,
- kurkumę,
- majeranek,
- oregano,
- rozmaryn,
- koper włoski,
- czarnuszkę oraz
- kozieradkę.
Pomocne na problemy z trawieniem są także napary z ziół - przede wszystkim z:
- mięty,
- rumianku i
- pokrzywy.
Problemy z trawieniem powinny być mniejsze po zmianie diety na lekkostrawną, przynajmniej na kilka dni. Warto też wzbogacić dietę o naturalne prebiotyki - szparagi, karczochy, cebulę.
Osoby, którym dokuczają problemy trawienne powinny także pomyśleć o aktywności fizycznej, która poprawia trawienie. Ważne jest także picie dużej ilości wody mineralnej - około 2 litrów dziennie. Warto też zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów.
Zobacz także: Zatrucie pokarmowe w ciąży - czy szkodzi dziecku?