Moda na zdrowe i regularne jedzenie wciąż trwa. To dobrze. Jednak każdy, kto odżywia się w ten sposób a do tego prowadzi dosyć aktywny tryb życia wie, że czasami trudno pogodzić jest jedno z drugim. W ciągłym biegu odpuszczamy sobie zdrowe jedzenie, pakując do żołądka cokolwiek przemieszczając się z miejsca w miejsce. Takim osobom przyszły z pomocą firmy cateringowe.
To nie dieta, to odżywianie
Dieta pudełkowa to sposób nie tylko na zdrowe odchudzanie. Dla osób aktywnych to po prostu idealne rozwiązanie na regularne odżywianie się. Przekonali się o tym nasi celebryci. Zdjęcia gwiazd polecających firmy cateringowe ciągle goszczą na łamach kolorowych gazet, portali plotkarskich czy profilach w mediach społecznościowych samych zainteresowanych. Wśród gwiazd, które regularnie korzystają z usług firm cateringowych można wymienić Agnieszkę Kaczorowską, Klaudię Halejcio, Tomasza Barańskiego, Zosię Zborowską, Dorotę Czaję, Dorotę Gardias, Rafała Maślaka czy obecnego mistera Polski, Rafała Jonkisza.
Różnorodność ofert
Firmy przygotowujące dzienne, dobrze zbilansowane porcje żywnościowe prześcigają się w propozycjach. Na rynku można znaleźć już nie tylko catering dietetyczny ale także wegański, bezglutenowy czy dla określonych grup, np. kobiet w ciąży, sportowców, pragnących oczyszczenia czy chcących… przytyć . Kaloryczność? Począwszy od 1000 – 1200 kcal aż po 2500 kcal. Dla osób, które zajmują się pracą biurową, świetną propozycją może być catering „dieta do pracy” czyli wersja posiłków dostarczana bezpośrednio do biura, bez śniadania i kolacji, które możemy zjeść w domu z rodziną.
Sokowe oczyszczanie
Chcąc oczyścić organizm można zafundować sobie tzw. płynne oczyszczanie. I tu także możemy liczyć na oferty cateringowe. Wyspecjalizowana firma dostarczy nam dzienna porcję płynnej diety, nic nie musimy przygotowywać sami, mozolnie męcząc co rano sokowirówkę czy wyciskarkę do cytrusów.
Na co uważać?
Jak w każdej branży, wraz z rosnącym popytem na usługi, pojawiają się zwyczajni naciągacze. Z jedzeniem nie ma żartów. Warto upewnić się, że firma, która przygotowuje nasze posiłki jest wiarygodna, zatrudnia najlepszych specjalistów, dietetyków i technologów żywności. A co najważniejsze, że nasze posiłki przygotowuje w sprawdzonych przez sanepid warunkach i tyko ze składników najwyższej jakości. Pamiętajmy, że zbyt niska cena może świadczyć nie o tym, że upolowaliśmy najlepszą ofertę na rynku ale że posiłki są przygotowywane z tanich i niezdrowych półproduktów. To z czasem może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Wszak wiadomo nie od dziś, że na zdrowiu, a co za tym idzie także dobrym jedzeniu nie warto oszczędzać.
Gwiazdy o swoim „smacznym pudełku”
Agnieszka Kaczorowska: „Mam bardzo napięty grafik, a muszę mieć zawsze siłę i energię do działania, dlatego korzystam z „pudełkowego jedzenia“. Catering, który zamawiam, ma doskonałą jakość. Nie chcę jeść byle czego, z byle produktów. Ważne jest dla mnie, aby była policzona kaloryczność, ale także to, z czego te kalorie się biorą. Istotne jest, czy dieta jest urozmaicona i przede wszystkim, czy nie chodzę głodna i mogę działać na 100% swoich możliwości. Wybrałam wersję pudełkową trochę bardziej sportową, ponieważ mam dużo treningów. Dla mnie liczy się też smak. Uwielbiam pysznie zjeść, a moja dieta mi to gwarantuje. W moich pudełkach królują smaczne świeże warzywa, owoce, dobre ryby, pasty i sałatki”. I uzupełniać je dużą dawką tańca.
Tomasz Barański – tancerz i choreograf: „Jestem ciągle w biegu – od rana do wieczora. Lubię dobrze zjeść. Kiedyś nie przywiązywałem wagi do jedzenie, jadłem w biegu, albo dopiero późnym wieczorem nadrabiałem jedzeniowe zaległości z całego dnia. Teraz już tego nie robię, wiem jak ważne jest odpowiednie jedzenie i zdrowy styl życia. Cenię sobie dietę pudełkową za to, że mam smaczne jedzenie, zawsze świeże i dostosowane do mojego stylu życia. Kaloryczność posiłków jest świetnie dostosowana, bo nigdy nie jestem głodny”.
Dorota Czaja, modelka i aktorka: „Z natury uwielbiam gotować i spędzać czas w kuchni, co nie znaczy, że czas tam spędzony należy do szczególnie produktywnych. Dlatego zdecydowałam się na dietę pudełkową. Nie sztuką jest, zapchać się bułką i dostarczyć samych węglowodanów, które z resztą uwalniają energię bardzo szybko i na krótko. Istotą właściwego żywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkiego czego potrzebuje, w każdym posiłku, przy jednoczesnym zadbaniu o uczucie sytości. Przy każdym posiłku, uczucie jest porównywalne z otwieraniem „Jajka z niespodzianką” i tą ekscytacją towarzyszącą dowiadywaniu się co jest w środku. Moje pudełeczko czeka na mnie codziennie pod drzwiami już w okolicach godziny 5 rano. Poranna pobudka, otwieram drzwi i sięgam po urocze pudełeczko – tak wygląda mój codzienny rytuał”.
Autor: Ewelina Gajda