dieta nastrój

Kiedy mówimy o diecie, zazwyczaj mamy na myśli dbanie o szczupłą sylwetkę. Tymczasem dieta ma również niebagatelny wpływ na funkcjonowanie wszystkich organów naszego ciała, ale przede wszystkim - od tego co jemy - w bardzo dużej mierze zależy nasze samopoczucie.

Mózg (podobnie jak wszystkie inne komórki naszego ciała), aby dobrze funkcjonować, potrzebuje codziennie pięciu porcji energii i składników odżywczych. Gdy ich nie dostaje, wolniej myślimy, gorzej się koncentrujemy, czujemy się ospali, ale też mamy gorszy nastrój. Gdy mózg nie funkcjonuje prawidłowo, mamy gorsze samopoczucie – jest to spowodowane zaburzoną funkcją neuroprzekaźników (dokładnie chodzi o zmniejszone wydzielanie serotoniny i dopaminy).

To właśnie one odpowiedzialne są w dużej mierze za modulowanie nastroju – mają działanie antydepresyjne. Serotonina i dopamina są wytwarzane pod wpływem składników naszej diety.

Poznaj: Naturalne sposoby na poprawę nastroju

Co należy jeść, by organizm produkował więcej hormonów szczęścia i dobrego nastroju?

Serotonina powstaje w wyniku rozkładu tryptofanu – aminokwasu egzogennego, dostarczanego do organizmu w produktach bogatych w białko i węglowodany.

Bogatym ich źródłem są:

  • mięso indycze, czerwone,
  • ser,
  • jaja,
  • ryby (zwłaszcza morskie),
  • mleko i jego przetwory,
  • warzywa strączkowe: fasola, groch, soczewica,
  • migdały,
  • ziarna słonecznika.

Produkty z polecanymi w diecie antydepresyjnej węglowodanami złożonymi to makarony, ryż, warzywa, niektóre owoce. Ich spożywanie umożliwia szybsze wchłanianie tryptofanu.

Produkcję serotoniny w mózgu wzmagają również kwasy omega-3. Znajdziemy je w:

  • rybach morskich (szprotkach, sardynkach, tuńczyku),
  • olejach roślinnych,
  • siemieniu lnianym,
  • orzechach włoskich, brazylijskich, nerkowca, migdałach.

W syntezie serotoniny uczestniczy również witamina B6. Występuje ona w:

  • owocach morza,
  • rybach,
  • płatkach owsianych,
  • drożdżach,
  • awokado.

Dopamina powstaje pod wpływem fenyloalaniny, która musi być dostarczana wraz z pożywieniem (organizm sam jej nie wytwarza). Fenyloalanina znajduje się w:

  • jajach,
  • płatkach owsianych,
  • przetworach mlecznych.

Wśród cenniejszych dla nastroju owoców można wymienić:

  • banany,
  • śliwki,
  • jagody,
  • truskawki.

Kto lubi jeść ciężko i tłusto, powinien starać się to zmienić. Tłuszcze nasycone powodują, że poziom dopaminy zostaje obniżony. Podobnie kofeina – powoduje jedynie chwilowe pobudzenie, po czym obniża ilość dopaminy.

Co jeść, by mieć świetny humor?

W menu poprawiającym nastrój powinny znaleźć się produkty zawierające:

Witamina B1 wycisza, poprawia sprawność umysłową, likwiduje huśtawkę nastrojów, pomaga pozbyć się zmęczenia i złego humoru.

Występuje ona w:

  • mleku,
  • drożdżach,
  • produktach pełnoziarnistych,
  • kiełkach zbóż,
  • roślinach strączkowych,
  • orzechach laskowych.

Niedobór magnezu powoduje stany niepokoju, bezsenność, zmęczenie, rozdrażnienie, pogorszenie nastroju. Trzeba go dostarczać organizmowi, zwłaszcza gdy żyjemy w pośpiechu, niepewni swojej przyszłości, zmagamy się z nawałem obowiązków, kłopotami osobistymi.

Już po 30-minutowym stresie mamy deficyt tego pierwiastka w organizmie, bo spalamy go tyle, ile normalnie wystarcza na cały dzień.

Bogate w magnez są:

  • kakao,
  • orzechy,
  • banany,
  • suszone owoce,
  • warzywa strączkowe.

Kolejny pierwiastek stojący na straży naszego dobrego nastroju to żelazo, którego niedobór może wywołać kiepskie samopoczucie, zmęczenie, apatię, trudności z koncentracją. Sporo żelaza znajdziemy w mięsie czerwonym, podrobach, zielonych warzywach.

Chrom odpowiada za dopływu do mózgu glukozy, która jest dla niego głównym źródłem energii. Brak chromu w diecie powoduje apatię, senność, osłabienie. Jego źródłem są:

  • daktyle,
  • buraki,
  • goździki.

Autor: Marzena Maciejczyk

Zobacz też: Siedem sposobów radzenia sobie ze stresem

 

 

Polecane produkty

       

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down