Kiedy mówimy o diecie, zazwyczaj mamy na myśli dbanie o szczupłą sylwetkę. Tymczasem dieta ma również niebagatelny wpływ na funkcjonowanie wszystkich organów naszego ciała, ale przede wszystkim - od tego co jemy - w bardzo dużej mierze zależy nasze samopoczucie.
Mózg (podobnie jak wszystkie inne komórki naszego ciała), aby dobrze funkcjonować, potrzebuje codziennie pięciu porcji energii i składników odżywczych. Gdy ich nie dostaje, wolniej myślimy, gorzej się koncentrujemy, czujemy się ospali, ale też mamy gorszy nastrój. Gdy mózg nie funkcjonuje prawidłowo, mamy gorsze samopoczucie – jest to spowodowane zaburzoną funkcją neuroprzekaźników (dokładnie chodzi o zmniejszone wydzielanie serotoniny i dopaminy).
To właśnie one odpowiedzialne są w dużej mierze za modulowanie nastroju – mają działanie antydepresyjne. Serotonina i dopamina są wytwarzane pod wpływem składników naszej diety.
Poznaj: Naturalne sposoby na poprawę nastroju
Co należy jeść, by organizm produkował więcej hormonów szczęścia i dobrego nastroju?
Serotonina powstaje w wyniku rozkładu tryptofanu – aminokwasu egzogennego, dostarczanego do organizmu w produktach bogatych w białko i węglowodany.
Bogatym ich źródłem są:
- mięso indycze, czerwone,
- ser,
- jaja,
- ryby (zwłaszcza morskie),
- mleko i jego przetwory,
- warzywa strączkowe: fasola, groch, soczewica,
- migdały,
- ziarna słonecznika.
Produkty z polecanymi w diecie antydepresyjnej węglowodanami złożonymi to makarony, ryż, warzywa, niektóre owoce. Ich spożywanie umożliwia szybsze wchłanianie tryptofanu.
Produkcję serotoniny w mózgu wzmagają również kwasy omega-3. Znajdziemy je w:
- rybach morskich (szprotkach, sardynkach, tuńczyku),
- olejach roślinnych,
- siemieniu lnianym,
- orzechach włoskich, brazylijskich, nerkowca, migdałach.
W syntezie serotoniny uczestniczy również witamina B6. Występuje ona w:
- owocach morza,
- rybach,
- płatkach owsianych,
- drożdżach,
- awokado.
Dopamina powstaje pod wpływem fenyloalaniny, która musi być dostarczana wraz z pożywieniem (organizm sam jej nie wytwarza). Fenyloalanina znajduje się w:
- jajach,
- płatkach owsianych,
- przetworach mlecznych.
Wśród cenniejszych dla nastroju owoców można wymienić:
- banany,
- śliwki,
- jagody,
- truskawki.
Kto lubi jeść ciężko i tłusto, powinien starać się to zmienić. Tłuszcze nasycone powodują, że poziom dopaminy zostaje obniżony. Podobnie kofeina – powoduje jedynie chwilowe pobudzenie, po czym obniża ilość dopaminy.
Co jeść, by mieć świetny humor?
W menu poprawiającym nastrój powinny znaleźć się produkty zawierające:
- witaminę B1,
- żelazo,
- magnez,
- żelazo,
- chrom.
Witamina B1 wycisza, poprawia sprawność umysłową, likwiduje huśtawkę nastrojów, pomaga pozbyć się zmęczenia i złego humoru.
Występuje ona w:
- mleku,
- drożdżach,
- produktach pełnoziarnistych,
- kiełkach zbóż,
- roślinach strączkowych,
- orzechach laskowych.
Niedobór magnezu powoduje stany niepokoju, bezsenność, zmęczenie, rozdrażnienie, pogorszenie nastroju. Trzeba go dostarczać organizmowi, zwłaszcza gdy żyjemy w pośpiechu, niepewni swojej przyszłości, zmagamy się z nawałem obowiązków, kłopotami osobistymi.
Już po 30-minutowym stresie mamy deficyt tego pierwiastka w organizmie, bo spalamy go tyle, ile normalnie wystarcza na cały dzień.
Bogate w magnez są:
- kakao,
- orzechy,
- banany,
- suszone owoce,
- warzywa strączkowe.
Kolejny pierwiastek stojący na straży naszego dobrego nastroju to żelazo, którego niedobór może wywołać kiepskie samopoczucie, zmęczenie, apatię, trudności z koncentracją. Sporo żelaza znajdziemy w mięsie czerwonym, podrobach, zielonych warzywach.
Chrom odpowiada za dopływu do mózgu glukozy, która jest dla niego głównym źródłem energii. Brak chromu w diecie powoduje apatię, senność, osłabienie. Jego źródłem są:
- daktyle,
- buraki,
- goździki.
Autor: Marzena Maciejczyk
Zobacz też: Siedem sposobów radzenia sobie ze stresem
Polecane produkty