ciasta bezglutenowe

Przepisów na ciasta bezglutenowe wciąż przybywa. W tym roku królują serniki, torty i bezy. Wszystkie są bardzo smaczne. A proponowane poniżej również bardzo proste.

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2-proc.
  • 200 ml śmietany 36-proc.
  • pół szklanki cukru
  • 150 g serka śmietankowego, np. Turek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

Przygotowanie: mleko i śmietanę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy żelatynę, mieszamy i schładzamy. Dodajemy serek śmietanowy, startą skórkę z cytryny i łączymy za pomocą trzepaczki, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość wlewamy do tortownicy, schładzamy w lodówce przez trzy – cztery  godziny. Podajemy na zimno z plasterkami limonki i startą skórką cytryny.

Czytaj też: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Tort bezowy

Składniki:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • tabliczka białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36-proc.
  • pół kilograma malin, borówek amerykańskich lub mrożonych owoców jagodowych

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier, cały czas miksując. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim masę. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150° i pieczemy osiem minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy bezę przez godzinę. Beza powinna być twarda na zewnątrz. Studzimy i przecinamy na dwie połówki.

Na wolnych obrotach ubijamy mikserem serek mascarpone i powoli dodajemy roztopioną, ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dodajemy owoce. Masę schładzamy w lodówce przez dwie – trzy godziny. Słodzoną masę malinową nakładamy na połowę upieczonej bezy, następnie rozkładamy połówki truskawek i przykrywamy drugą połową bezy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Rozkładamy na wierzchu tortu bezowego. Dekorujemy tort owocami.

Zobacz: Olej lniany – dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Ciasto z orzechami 

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g utłuczonych orzechów laskowych
  • 200 g serka mascarpone
  • garść namoczonych w alkoholu rodzynek
  • lody waniliowe

Przygotowanie: masło z cukrem pudrem ucieramy na kremową masę, dodajemy po kolei jaja, mielone orzechy laskowe, serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy masę do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto jest upieczone, gdy wysunięty do środka drewniany patyczek jest czysty. Na wierzchu ciasta powinna się utworzyć delikatna, chrupka skórka. Studzimy ciasto, posypujemy odrobiną cukru i utłuczonymi orzechami zmieszanymi z odciśniętymi rodzynkami. Podajemy na talerzykach z gałką lodów.

Czytaj: Zioła i rośliny na przeziębienie jakie wybrać?

Brownie z buraków

Składniki:

  • 300 g mieszanki bezglutenowej do wypieków
  • 300 g ugotowanych buraków ćwikłowych
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 5 jaj
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 400 g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • odrobina soli

Przygotowanie: podłużną formę o pojemność 2,5 litra smarujemy masłem, piekarnik rozgrzewamy do 180°C.Pokrojone na kawałki buraki miksujemy z olejem na mus. Jaja ubijamy mikserem na puszystą masę. Przesiewamy 275 g mąki z proszkiem do pieczenia, 100 g kakao, dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Porcjami wsypujemy mieszankę do ubitych jaj. Mieszamy, wlewamy buraczany mus, miksujemy.

Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 75 minut. Po godzinie przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Ciasto w środku powinno pozostać lekko wilgotne.

Autor: Marzena Maciejczyk

 

Sprawdź też: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down