Jeżówka to pospolity kwiat, który poza pełnieniem funkcji dekoracyjnej ogrodu posiada także właściwości lecznicze. Jeżówka jest niezwykle łatwa w uprawie i można ją spożywać np. w postaci wyciągu czy syropu. Ma działanie przeciwbólowe oraz odkażające, a jej najpopularniejszą odmianą jest jeżówka purpurowa.

Jeżówka

Jeżówka na rynku dostępna jest m.in. w formie:

  • tabletek,
  • syropu,
  • kropli,
  • soku.

W prosty sposób można ją przygotować również samodzielnie w domu, np. w postaci nalewki. Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce, będąc jednym ze składników kremów przeciwtrądzikowych. Wpływa także na hamowanie procesów starzenia  się skóry.

Czytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup

Jeżówka – co to jest?

Kwiat jeżówka pochodzi z rodziny astrowatych i wywodzi się z Ameryki Północnej. W Polsce cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na łatwość w uprawie i walory dekoracyjne, a także poprzez swoje właściwości lecznicze.

Najpopularniejszym rodzajem jest jeżówka purpurowa, która jak sama nazwa wskazuje, cechuje się fioletowymi kwiatostanami. Nazwa wzięła się również od środka kwiatu, który jest wypukły o brązowo-żółtej barwie, swoim wyglądem upodabniając się właśnie do jeża. Jej wysokość może sięgać nawet 1,5 m. Roślina kwitnie przez całe wakacje i wczesną jesienią.

Poznaj: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Jeżówka – odmiany

Znanych odmian jeżówki jest co najmniej kilka, a większość ich nazw wiąże się z kolorem kwiatów. Do najpopularniejszych rodzajów tej rośliny należą:

  • jeżówka purpurowa – jest to najpowszechniejsza odmiana w Polsce, zalecana na kaszel, ból gardła czy przeziębienie, jeśli hodujemy ją w swoim ogrodzie, warto pamiętać o częstym podlewaniu i regularnym usuwaniu chwastów;
  • jeżówka żółta – ten rodzaj w polskich ogrodach jest spotykany stosunkowo rzadko, jej wysokość sięga ok. 80 cm, a kwiaty mają intensywny, żółty kolor;
  • jeżówka wąskolistna – jej główną zaletą jest korzystny wpływ na układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne;
  • jeżówka biała – poza kolorem kwiatów, praktycznie niczym nie różni się od purpurowej, jest prawie tak samo popularna i  wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Poza wymienionymi wyżej najpopularniejszymi rodzajami, istnieją również takie odmiany jak: jeżówka różowa, jeżówka pospolita, jeżówka czerwona czy jeżówka pomarańczowa.

Sprawdź: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Jeżówka – właściwości

Jeżówka to popularna roślina w Polsce, która poza walorem dekoracyjnym stosowana jest
w celach leczniczych – zarówno w przemyśle farmakologicznym, jak i kosmetycznym. Jeżówka:

  • niweluje objawy przeziębienia,
  • usprawnia metabolizm,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pobudza pocenie się, a więc wpływa na redukowanie gorączki,
  • pobudza trzustkę do pracy,
  • ma działanie żółciopędne,
  • usprawnia produkcję soku żołądkowego,
  • działa przeciwzapalnie.

Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran i wykazuje właściwości regenerujące.

Dowiedz się: Peeling cukrowy – jak stosować? Działanie

Jeżówka purpurowa – herbata

Jeżówka purpurowa wykorzystywana jest w różnych formach. Jedną z nich jest herbata z jej dodatkiem. Na rynku dostępne są gotowe produkty w składzie z jeżówką, ale można taki napar przygotować również samodzielnie w domu. Herbatę wykonuje się z ziela, które należy zerwać w czasie kwitnienia, czyli w lipcu.

Napar z jeżówki ma przede wszystkim pozytywny wpływ na układ krążenia, wzmaga pocenie redukując tym samym gorączkę oraz chroni organizm przed infekcjami. Jak go przygotować?

  • Należy zerwać korzeń jeżówki,
  • po jego wysuszeniu trzeba go dokładnie rozdrobnić,
  • następnie otrzymany susz zalać 300 ml wrzącej wody i odstawić na pół godziny,
  • po przecedzeniu napar jest gotowy do picia.

Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, gdyż zaleca się picie jeżówki ok. 2 razy dziennie po 100 ml. Warto pić taki napar przez około miesiąc, a następnie zrobić dwutygodniową przerwę.

Czytaj: Herbatka z kopru włoskiego – kiedy ją pić? Właściwości

Jeżówka dla dzieci

Czy wolno tę roślinę podawać dzieciom? Jeżówka purpurowa dla dzieci rekomendowana jest głównie w czasie osłabionej odporności, a także podczas trwania infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Ważne, by nie podawać jej dzieciom, które nie ukończyły 12. roku życia. Zawsze trzeba sprawdzić ilość substancji aktywnej, gdyż zwykle ich dawka w tabletkach przeznaczona jest jedynie dla osób pełnoletnich. W takim przypadku należy skonsultować się z pediatrą i ustalić indywidualną dozę.

Po co podawać jeżówkę dzieciom?

  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi infekcje,
  • ma działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne,
  • niweluje objawy ze strony układu oddechowego.

Należy pamiętać, iż w przypadku dzieci podawanie jeżówki nie powinno być długookresowe, ale jedynie w czasie osłabienia organizmu czy infekcji.

Sprawdź: Krochmal do kąpieli – kiedy używać krochmalu do kąpieli?

Jeżówka – preparaty

Jeżówka dostępna jest w różnych formach. Można ją przygotować samodzielnie w domu, np. jako nalewkę, herbatę czy wywar, ale jest również częstym składnikiem preparatów dostępnych w aptece. Wyróżnić należy m.in.:

  • jeżówka syrop
  • jeżówka tabletki
  • jeżówka purpurowa krople

Czytaj również: Sok z żurawiny - właściwości, przepis, dawkowanie

Autor: Katarzyna Pawlik

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Katarzyna Pawlik...

Komentarze
chevron-down