Jeżówka to pospolity kwiat, który poza pełnieniem funkcji dekoracyjnej ogrodu posiada także właściwości lecznicze. Jeżówka jest niezwykle łatwa w uprawie i można ją spożywać np. w postaci wyciągu czy syropu. Ma działanie przeciwbólowe oraz odkażające, a jej najpopularniejszą odmianą jest jeżówka purpurowa.
Jeżówka na rynku dostępna jest m.in. w formie:
- tabletek,
- syropu,
- kropli,
- soku.
W prosty sposób można ją przygotować również samodzielnie w domu, np. w postaci nalewki. Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce, będąc jednym ze składników kremów przeciwtrądzikowych. Wpływa także na hamowanie procesów starzenia się skóry.
Czytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup
Jeżówka – co to jest?
Kwiat jeżówka pochodzi z rodziny astrowatych i wywodzi się z Ameryki Północnej. W Polsce cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na łatwość w uprawie i walory dekoracyjne, a także poprzez swoje właściwości lecznicze.
Najpopularniejszym rodzajem jest jeżówka purpurowa, która jak sama nazwa wskazuje, cechuje się fioletowymi kwiatostanami. Nazwa wzięła się również od środka kwiatu, który jest wypukły o brązowo-żółtej barwie, swoim wyglądem upodabniając się właśnie do jeża. Jej wysokość może sięgać nawet 1,5 m. Roślina kwitnie przez całe wakacje i wczesną jesienią.
Poznaj: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie
Jeżówka – odmiany
Znanych odmian jeżówki jest co najmniej kilka, a większość ich nazw wiąże się z kolorem kwiatów. Do najpopularniejszych rodzajów tej rośliny należą:
- jeżówka purpurowa – jest to najpowszechniejsza odmiana w Polsce, zalecana na kaszel, ból gardła czy przeziębienie, jeśli hodujemy ją w swoim ogrodzie, warto pamiętać o częstym podlewaniu i regularnym usuwaniu chwastów;
- jeżówka żółta – ten rodzaj w polskich ogrodach jest spotykany stosunkowo rzadko, jej wysokość sięga ok. 80 cm, a kwiaty mają intensywny, żółty kolor;
- jeżówka wąskolistna – jej główną zaletą jest korzystny wpływ na układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne;
- jeżówka biała – poza kolorem kwiatów, praktycznie niczym nie różni się od purpurowej, jest prawie tak samo popularna i wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Poza wymienionymi wyżej najpopularniejszymi rodzajami, istnieją również takie odmiany jak: jeżówka różowa, jeżówka pospolita, jeżówka czerwona czy jeżówka pomarańczowa.
Sprawdź: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce
Jeżówka – właściwości
Jeżówka to popularna roślina w Polsce, która poza walorem dekoracyjnym stosowana jest
w celach leczniczych – zarówno w przemyśle farmakologicznym, jak i kosmetycznym. Jeżówka:
- niweluje objawy przeziębienia,
- usprawnia metabolizm,
- działa przeciwzapalnie,
- pobudza pocenie się, a więc wpływa na redukowanie gorączki,
- pobudza trzustkę do pracy,
- ma działanie żółciopędne,
- usprawnia produkcję soku żołądkowego,
- działa przeciwzapalnie.
Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran i wykazuje właściwości regenerujące.
Dowiedz się: Peeling cukrowy – jak stosować? Działanie
Jeżówka purpurowa – herbata
Jeżówka purpurowa wykorzystywana jest w różnych formach. Jedną z nich jest herbata z jej dodatkiem. Na rynku dostępne są gotowe produkty w składzie z jeżówką, ale można taki napar przygotować również samodzielnie w domu. Herbatę wykonuje się z ziela, które należy zerwać w czasie kwitnienia, czyli w lipcu.
Napar z jeżówki ma przede wszystkim pozytywny wpływ na układ krążenia, wzmaga pocenie redukując tym samym gorączkę oraz chroni organizm przed infekcjami. Jak go przygotować?
- Należy zerwać korzeń jeżówki,
- po jego wysuszeniu trzeba go dokładnie rozdrobnić,
- następnie otrzymany susz zalać 300 ml wrzącej wody i odstawić na pół godziny,
- po przecedzeniu napar jest gotowy do picia.
Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, gdyż zaleca się picie jeżówki ok. 2 razy dziennie po 100 ml. Warto pić taki napar przez około miesiąc, a następnie zrobić dwutygodniową przerwę.
Czytaj: Herbatka z kopru włoskiego – kiedy ją pić? Właściwości
Jeżówka dla dzieci
Czy wolno tę roślinę podawać dzieciom? Jeżówka purpurowa dla dzieci rekomendowana jest głównie w czasie osłabionej odporności, a także podczas trwania infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Ważne, by nie podawać jej dzieciom, które nie ukończyły 12. roku życia. Zawsze trzeba sprawdzić ilość substancji aktywnej, gdyż zwykle ich dawka w tabletkach przeznaczona jest jedynie dla osób pełnoletnich. W takim przypadku należy skonsultować się z pediatrą i ustalić indywidualną dozę.
Po co podawać jeżówkę dzieciom?
- wzmacnia odporność,
- łagodzi infekcje,
- ma działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne,
- niweluje objawy ze strony układu oddechowego.
Należy pamiętać, iż w przypadku dzieci podawanie jeżówki nie powinno być długookresowe, ale jedynie w czasie osłabienia organizmu czy infekcji.
Sprawdź: Krochmal do kąpieli – kiedy używać krochmalu do kąpieli?
Jeżówka – preparaty
Jeżówka dostępna jest w różnych formach. Można ją przygotować samodzielnie w domu, np. jako nalewkę, herbatę czy wywar, ale jest również częstym składnikiem preparatów dostępnych w aptece. Wyróżnić należy m.in.:
- jeżówka syrop
- jeżówka tabletki
- jeżówka purpurowa krople
Czytaj również: Sok z żurawiny - właściwości, przepis, dawkowanie
Autor: Katarzyna Pawlik