Dieta na wzmocnienie odporności

Przeziębienie przytrafia się niemal każdemu. I nie dlatego, że zaraził nas kolega z pracy albo zmarzliśmy, jak powszechnie sądzimy. Chorujemy, bo doprowadziliśmy organizm do stanu osłabienia, przez co układ immunologiczny stał się mniej skuteczny w walce z wirusami przeziębienia. Dobra wiadomość jest taka, że można go łatwo wzmocnić – wystarczy starannie komponować codzienne posiłki.

Przed wirusami przeziębienia nie można się uchronić, gdyż w powietrzu krąży ich około 200 rodzajów i łatwo się rozprzestrzeniają. Zazwyczaj „rozpyla je” osoba chora, kiedy kaszle lub kicha. Ale można zarazić się poprzez:

  • picie z jednej filiżanki,
  • pocałunek,
  • podanie ręki,
  • dotykanie zainfekowanych przedmiotów.


Jak bronić się przed wirusami? Najlepszą tarczą ochronną jest dieta, w której jest miejsce na odpowiednią ilość białka, mikroelementów i witamin. Pożywienie działa stymulująco na układ odpornościowy.

Czytaj: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

Białko w diecie

Jest nie tylko podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, ale ma także kolosalny wpływ na odporność, ponieważ jest głównym budulcem przeciwciał, które chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów, wirusów i bakterii.

Organizm będzie miał pod dostatkiem białka, jeśli codziennie otrzyma go z pożywieniem 0,8–1 g na kilogram masy ciała. Jak zaspokoić to zapotrzebowanie? 10 g białka dostarczają:

  • kubek krowiego mleka,
  • 2 małe jajka,
  • szklanka jogurtu,
  • 35–50 g mięsa lub ryby,
  • czubata łyżka płatków owsianych,
  • 2 szklanki gotowanego makaronu lub 3 szklanki ryżu,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • szklanka ugotowanej fasoli.


Można przygotować na śniadanie omlet z jaj z kurczakiem, owsiankę z orzechami, ryż z migdałami na mleku. Modne danie śniadaniowe we francuskich restauracjach to owsiane crumble. W szklanym naczyniu przekładaj na zmianę warstwę płatków, jogurtu, owoców i orzechów. Smacznego.

Czytaj też: Przesilenie jesienne – jak sobie z nim radzić?

Minerały w diecie

Zanim wirusy przeziębienia zaczną się panoszyć w jesiennym powietrzu, warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w codziennym menu. Ogranicza wnikanie do śluzówki nosa wirusów wywołujących tę infekcję, a także hamuje ich namnażanie się po przedostaniu się do organizmu.

Ponadto bierze aktywny udział w produkcji stojących na straży odporności naszego organizmu limfocytów T. Zalecana dzienna dawka cynku dostarczanego wraz z pożywieniem to dla dorosłych 15 mg. Jego bogatym źródłem są:

  • nasiona dyni (6,6 mg/100 g),
  • nasiona słonecznika (5,1 mg/100 g),
  • szponder wołowy (4 mg/100 g).

 
Sprawdź też: Naturalne sposoby na poprawę nastroju

Witaminy na odporność

Najlepsze są naturalne, ale jeśli nie można dostarczyć ich w pożywieniu jest wiele preparatów dostępnych w kroplach, tabletkach, syropach.

Witaminy, które są nam potrzebne w sezonie jesienno-zimowym, to w szczególności: witamina C i witamina A. Najpopularniejsza witamina, która ma chronić przed przeziębieniem, to witamina C. Aktywizuje białe ciałka krwi, pobudza produkcję interferonu, substancji niszczącej drobnoustroje i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jej naturalnymi źródłami są m.in.:

  • papryka,
  • natka pietruszki,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • owoce cytrusowe,
  • czarne porzeczki.


Kolejna ważna witamina w terapii wzmacniającej, czyli A, nie tylko zwiększa produkcję białych krwinek, kontroluje działanie grasicy, w której dojrzewają limfocyty T, ale też wzmacnia barierę ochronną organizmu, gdyż stymuluje wytwarzanie śluzu, który unieszkodliwia wirusy.

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść marchewkę, paprykę lub porcję szpinaku. Obowiązkowo z odrobiną tłuszczu, bo wtedy będzie dobrze przyswajana przez organizm.

Autor: Marzena Maciejczyk

 

Czytaj też: 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Magda Maciejczyk...

Komentarze
chevron-down