zioła dla diabetyka

Ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia, stymulują trzustkę do wydzielania insuliny i ułatwiają jej wnikanie do wnętrza komórek. Chociaż nie zastąpią insuliny i diety, na pewno pomogą obniżyć poziom cukru we krwi.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się wzrostem ponad normę poziomu cukru we krwi, wynikającym z defektu wydzielania lub działania insuliny.

Przewlekła hiperglikemia w cukrzycy prowadzi do uszkodzeń oczu, nerek, układu nerwowego, serca i naczyń krwionośnych. Zioła wspomagające leczenie cukrzycy polecane są w stanach przedcukrzycowych, łagodnych postaciach choroby, a nawet insulinozależnej cukrzycy typu jeden.

Sprawdź: Apteczne produkty dla diabetyków

Morwa biała i morwa czarna dla cukrzyków

W ich liściach znajdują się substancje aktywne, które hamują rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych wchłanianych do krwi. Dzięki temu skrobia, znajdująca się np. w ziemniakach, makaronach, nie powoduje wzrostu glikemii po posiłkach. Część zbędnych cukrów pozostaje niestrawiona przez organizm i wydalona.

Co ciekawe, skuteczniej może obniżać poziom cukru we krwi mniej popularna morwa czarna. Roślina ta jest dostępna w aptekach w postaci tabletek lub suszu na napar, który można pić zamiast herbaty. Przygotujemy go, zalewając szklanką wrzącej wody dwie płaskie łyżeczki suszu z liści (2 g). Zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Pijemy przed posiłkiem.

Sprawdź: Jak ćwiczyć, by mieć zdrowsze serce?

Cynamon dla diabetyków

Zwiększa produkcję insuliny i zmniejsza oporność komórek na insulinę oraz zapewnia działanie antyoksydacyjne. Ponadto cynamon wydaje się opóźniać opróżnianie żołądka, co oznacza, że po spożyciu z posiłkiem o wysokiej liczbie węglowodanów zapobiega nagłym skokom stężenia glukozy we krwi. Cynamon zawiera spore ilości chromu, a ten pierwiastek reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega napadom wilczego apetytu na słodycze. Najlepiej dodawać go do sałatek owocowych lub herbaty.

Rutwica lekarska w diecie cukrzycowej

Jest bogata w związki, które stymulują produkcję hormonów nadnerczy i obniżają stężenie glukozy we krwi. Zawarta w rutwicy guanidyna zainspirowała naukowców do syntezy metforminy, doustnego leku przeciwcukrzycowego, powszechnie stosowanego u pacjentów z cukrzycą typu drugiego. Rutwica zawiera też dobrze przyswajalne związki chromu, które zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Przepis na przeciwhiperglikemiczy napar:

  • łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalewamy szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu przecedzamy i pijemy dwa – trzy razy dziennie po pół szklanki.

Cebula dla cukrzyka

Zawiera związki siarkowe, hamujące rozkład insuliny w wątrobie i pobudzające produkcję tego hormonu przez trzustkę. W konsekwencji zwiększa ilość insuliny i obniża poziom glukozy. Można ją spożywać na surowo lub po ugotowaniu, bo podczas obróbki termicznej nie traci właściwości. Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy – leku przeciwcukrzycowego.

Zobacz też: Zioła i rośliny na przeziębienie jakie wybrać?

Nasiona kozieradki przy cukrzycy

Wpływają na wzrost wydzielania insuliny i poprawę wrażliwości komórek na jej działanie. Kozieradka zmniejsza też rozkład węglowodanów złożonych do glukozy. W kuracji wspomagającej leczenie cukrzycy można podawać wyciąg z nasion lub same zmielone nasiona. Ze względu na silny aromat mogą one stanowić ciekawy dodatek do zup i sosów.

Gorzki melon dla diabetyka

Istnieją badania na zwierzętach, przedstawiające dowody, że roślina ta może stymulować wzrost nowych komórek beta trzustki. Najbezpieczniej stosować go w postaci kapsułek. Skutkami ubocznymi przedawkowania mogą być problemy żołądkowo-jelitowe.

Zielona herbata w diecie cukrzycowej

Może poprawić oporność na insulinę u chorych na cukrzycę. Korzystne efekty są prawdopodobnie spowodowane silnym przeciwutleniaczem, który między innymi zmniejsza związany z cukrzycą stres oksydacyjny. Zielona herbata zmniejsza też wchłanianie skrobi przez układ pokarmowy. Zalecane dawkowanie to 4 g wyciągu z zielonej herbaty, w którym zawarte jest minimum 257,6 mg polifenolu o nazwie EGCG. Szklanka naparu zielonej herbaty z przygotowanej łyżeczki dobrej jakości suszu średnio zawiera około 180g EGCG.

Autor: Marzena Maciejczyk

Poznaj: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down