Łopian to roślina, która od lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Zastosowanie znalazła nie tylko w lecznictwie, ale też kosmetyce. Zobacz, jakie zastosowanie ma łopian.
Łopian
Łopian to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. W Polsce występuje dość pospolicie na nizinach, w górach jest nieco rzadszy. To doskonały surowiec zielarski o szerokim spektrum działania. Dziś głównie wykorzystuje się jego korzeń, choć niegdyś w lecznictwie ludowym wykorzystywano także charakterystyczne purpurowe kwiaty łopianu, pokryte haczykowatymi łuskami. Współcześnie znamy je głównie z tego, że przyczepiają się do odzieży – przez to też nazywane są rzepami, zaś cała roślina bywa określana mianem „dziada”.
Łopian właściwości
Łopian sprawdza się przede wszystkim przy różnego rodzaju kłopotach trawiennych, np. nieżycie żołądka. Stosowany jest również jako środek obniżający poziom cukru we krwi u diabetyków. To dzięki inulinie - substancji, która w organizmie przekształca się w dobrze tolerowaną przez diabetyków fruktozę. Łopian działa także moczopędnie, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu. Dodatkowo posiada działanie napotne. Łopian można stosować także w postaci okładów do zwalczania bólu reumatycznego lub w przypadku problemów z łojotokiem czy trądzikiem.
Czytaj też: Żeń-szeń - działanie, właściwości i rodzaje
Łopian na włosy
Łopian świetnie sprawdza się jako remedium na osłabione, łamliwe i pozbawione blasku włosy. Jeśli nasza czupryna jest coraz rzadsza albo zniszczyły ją liczne zabiegi fryzjerskie, warto sięgnąć po olej łopianowy. Przyda się on także w zwalczaniu chorób skóry głowy, takich jak łupież.
Wystarczy niewielką ilość oleju wmasować w skalp oraz włosy i pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie zmywamy go szamponem. Pamiętajmy przy tym, że łopian może przyciemnić trochę włosy. Olej z łopianu można nałożyć również na skórę – zadziała on odżywczo, złagodzi zmiany trądzikowe i zapobiegnie powstawaniu zmarszczek.
Zobacz: Czarnuszka – właściwości lecznicze i zastosowanie
Korzeń łopianu
W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się zwłaszcza korzeń łopianu. Zbiera się go bardzo wczesną wiosną lub późną jesienią, a następnie myje, osusza i kroi na grubsze części. Tak przygotowane fragmenty suszy się w temperaturze do 50 stopni Celsjusza. Następnie można przygotować z nich na przykład napar. Ze świeżego korzenia łopianu warto przygotować też sok. Poprawia on trawienie i przyswajanie pokarmów, jest także przydatny podczas niezbyt nasilonych nieżytów przewodu pokarmowego, wątroby czy dróg żółciowych.
Korzeń łopianu do picia
Aby przygotować wywar z korzenia łopianu, należy 2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia wsypać do rondelka, zalać 2 szklankami ciepłej wody i podgrzewać aż do wrzenia. Następnie trzeba powoli gotować go pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie napar odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. Pijemy pół szklanki 2 do 3 razy dziennie po jedzeniu w przypadku lekkich nieżytów przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych i innych schorzeniach przemiany materii. Odwar można stosować także do okładów.
Sprawdź: Siemię lniane - właściwości i przygotowanie
Sok z łopianu – przepis
Ze świeżego korzenia łopianu bez problemu można przygotować również sok. Wystarczy umyć go pod gorącą wodą, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i przecisnąć przez płótno lub gazę. Zebrany w ten sposób sok przyjmuje się doustnie 2 do 4 razy dziennie po jedzeniu, około 30-60 kropli na kieliszek wody. Sok z łopianu będzie przydatny w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, dróg moczowych i żółciowych, słabo nasilonych schorzeniach wątroby oraz zaburzeniach przemiany materii.
Czytaj także: Czystek - właściwości, zastosowanie i działanie