Owsianka to idealne śniadanie na jesień i zimę. Jedzona codziennie wpływa na sprawność fizyczną, zwiększa odporność i wytrzymałość. Posiłek złożony z pysznej owsianki i kubka herbaty z cytryną to idealny początek dnia. Zacznij jeść owsiankę na śniadania, a na efekty nie będziesz musiała długo czekać.
Owsianka zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Jest cennym źródłem kwasu foliowego, błonnika, witaminy B1 - niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – oraz poprawia pamięć. Ponadto obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poprawia prace jelit, dzięki czemu jest idealna na zaparcia. Ma niewiele kalorii, za to ogromne wartości odżywcze.
Owsianka z mango
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 dojrzały owoc mango,
- 1 łyżeczka owoców goji,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie: Płatki owsiana zalać wodą i zostawić na noc. Rano do owsianki dodać miód, owoce goji, sezam oraz orzechy. Podgrzać. Owoc mango obrać ze skórki i połowę zmiksować. Pozostałą część pokroić w kostkę. Owsiankę posypać mango i polać przygotowaną pulpą z owoców.
Owsianka z suszonymi owocami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 200 ml mleka sojowego,
- 2 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru,
- 2 łyżki pociętych w paski suszonych śliwek,
- 2 łyżki pociętych w paski suszonych moreli.
Przygotowanie: Płatki zalać wodą na noc. Rano dodać owoce, mleko i podgrzać.
Owsianka pomarańczowa z żurawiną
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 winne jabłko,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie: płatki zalać sokiem pomarańczowym i wodą. Pozostawić na noc. Rano dodać łyżkę masła, podgrzać. Dodać starte na tarce jabłko oraz żurawinę.
Autor: Ewa Pol