kobieta, sport

 

W artykule znajdziemy najważniejsze sposoby na zwiększenie odporności organizmu.


Jesień to czas, kiedy łatwiej niż w inne pory roku można nabawić się infekcji. Jak temu zapobiec? Poniżej znajdziecie najlepsze sposoby na wzmocnienie organizmu.

  1. Codziennie należy spacerować, ruch usprawnia bowiem działanie systemu odpornościowego. Spacerować należy energicznie, wciągać powietrze nosem, a wypuszczać ustami. Należy też zadbać o prawidłowy strój. Najlepiej ubierać się na cebulę, zawsze wtedy można dostosować strój do aktualnej pogody.

  2. Po pierwsze nie palimy i ograniczamy spożycie kawy i alkoholu. Używki wypłukują z organizmu witaminy i mikroelementy takie jak selen i cynk, które pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Jeśli nie potrafimy całkowicie wyeliminować używek, należy zadbać o dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy.

  3. W poprawie odporności najbardziej pomogą Witaminy B, C, E i A. Witamina B6 zapewnia sprawne działanie sytemu odpornościowego. Jej najlepszym źródłem są banany, awokado i ryby. Witamina C pobudza produkcję interferonu, który pomaga w skutecznej walce z zarazkami. Jest ona w brokułach, natce, cytrusach i szpinaku. Witamina E to substancja wspierająca organizm w walce z wolnymi rodnikami. Jej bogatym źródłem są oleje roślinne, orzeszki ziemne, szpinak i ryby. W końcu witamina A, która w dużych ilościach znajduje się w nabiale i wątróbce odpowiada za produkcję białych krwinek.

  4. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Można go nazwać eliksirem na odporność. Komórki organizmu mogą walczyć z infekcjami jedynie wtedy, kiedy zapewnimy im dostateczną porcję energii. Dlatego też śniadanie powinno być sycące, ale nie obciążające żołądka. Nie powinno w nim zabraknąć węglowodanów, białka i witamin.

  5. Warto od czasu do czasu zapewnić organizmowi odpowiednią porcję cynku. Jest on odpowiedzialny za produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Produkty bogate w cynk to żytni chleb, dziki ryż i ryby.

  6. Pijmy tran. Zawiera on mnóstwo witamin A i D, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, jod i lecytynę. W czasie jesieni powinniśmy go pić regularnie, ale z umiarem – zgodnie z zaleceniem lekarza albo przepisem z ulotki.

I najważniejsze – dużo się uśmiechajmy.

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down