W artykule znajdziemy najważniejsze sposoby na zwiększenie odporności organizmu.
Jesień to czas, kiedy łatwiej niż w inne pory roku można nabawić się infekcji. Jak temu zapobiec? Poniżej znajdziecie najlepsze sposoby na wzmocnienie organizmu.
- Codziennie należy spacerować, ruch usprawnia bowiem działanie systemu odpornościowego. Spacerować należy energicznie, wciągać powietrze nosem, a wypuszczać ustami. Należy też zadbać o prawidłowy strój. Najlepiej ubierać się na cebulę, zawsze wtedy można dostosować strój do aktualnej pogody.
- Po pierwsze nie palimy i ograniczamy spożycie kawy i alkoholu. Używki wypłukują z organizmu witaminy i mikroelementy takie jak selen i cynk, które pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Jeśli nie potrafimy całkowicie wyeliminować używek, należy zadbać o dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy.
- W poprawie odporności najbardziej pomogą Witaminy B, C, E i A. Witamina B6 zapewnia sprawne działanie sytemu odpornościowego. Jej najlepszym źródłem są banany, awokado i ryby. Witamina C pobudza produkcję interferonu, który pomaga w skutecznej walce z zarazkami. Jest ona w brokułach, natce, cytrusach i szpinaku. Witamina E to substancja wspierająca organizm w walce z wolnymi rodnikami. Jej bogatym źródłem są oleje roślinne, orzeszki ziemne, szpinak i ryby. W końcu witamina A, która w dużych ilościach znajduje się w nabiale i wątróbce odpowiada za produkcję białych krwinek.
- Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Można go nazwać eliksirem na odporność. Komórki organizmu mogą walczyć z infekcjami jedynie wtedy, kiedy zapewnimy im dostateczną porcję energii. Dlatego też śniadanie powinno być sycące, ale nie obciążające żołądka. Nie powinno w nim zabraknąć węglowodanów, białka i witamin.
- Warto od czasu do czasu zapewnić organizmowi odpowiednią porcję cynku. Jest on odpowiedzialny za produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Produkty bogate w cynk to żytni chleb, dziki ryż i ryby.
- Pijmy tran. Zawiera on mnóstwo witamin A i D, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, jod i lecytynę. W czasie jesieni powinniśmy go pić regularnie, ale z umiarem – zgodnie z zaleceniem lekarza albo przepisem z ulotki.
I najważniejsze – dużo się uśmiechajmy.