witamina b6

Witamina B6 jest jednym z kluczowych związków chemicznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Kombinacja magnez + B6 wpływa na poprawę kondycji psychicznej i fizycznej. Ale uwaga: nie należy przesadzać, nadmiar witaminy B6, tak samo jak niedobór witaminy B6, może mieć bardzo niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia.


Witamina B6 – czym jest?

Witamina B6 to grupa organicznych związków chemicznych, pochodnych pirydyny, do których należą pirodyksyna, pirydoksal i pirydyksamina a także estry tych związków. W organizmie człowieka witamina B6 jest wchłaniana do krwiobiegu z przewodu pokarmowego i magazynowana jako fosforan pirydoksalu, głównie w wątrobie i mięśniach. Witamina B6 pełni szereg niezwykle istotnych ról:

  • ułatwia rozkład aminokwasów, przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • bierze udział w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny,
  • wpływa na serce i ciśnienie tętnicze,
  • uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał, zwiększa odporność organizmu,
  • jest pomocna przy leczeniu chorób nerek,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Badania wykazują też znaczenie witaminy B6 w walce z groźnymi schorzeniami układu nerwowego. Dowodzono, że pirodyksyna w dużych dawkach zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona w grupie palaczy, a magnez z witaminą B6 wpływa korzystnie na zachowania dzieci cierpiących na autyzm.

Nadmiar witaminy B6 – przedawkowanie witaminy B6

Witaminy B6 nie można przyjmować w do woli. Nadmiar witaminy B6 może zaburzyć gospodarkę aminokwasami w organizmie. Przedawkowanie witaminy B6 może skutkować zaburzeniami układu nerwowego, w tym neuropatią obwodową.

Problemy te mogą się objawiać:

  • uczuciem mrowienia,
  • drętwienia i słabości w mięśniach,
  • niepewnym chodem,
  • w skrajnych przypadkach w grę wchodzi nawet porażenie nerwów.


Zobacz też:
 Witamina B12 (kobalamina) - niedobór, występowanie i dawkowanie

Niedobór witaminy B6

Niedobór witaminy B6osłabia syntezę białek, kwasów nukleinowych, hemoglobiny. Niedobór witaminy B6, podobnie jak jej nadmiar, również odbija się na funkcjonowaniu układu nerwowego, tyle że inne są tego objawy.

Skutkiem niedoboru witaminy B6 mogą być:

  • zapalenie nerwów,
  • stany depresyjne,
  • apatia,
  • bezsenność,
  • zaburzenia sprawności myślenia.

Oprócz tego niedobór witaminy B6 wpływa na obniżenie odporności, a także rozwój miażdżycy, zwiększając ryzyko udaru.

Powodem niedoboru witaminy B6 są:

  • antykoncepcja hormonalna dla kobiet
  • karmienie piersią
  • dieta uboga w składniki zawierające witaminę B6.


Sprawdź produkty na: Stres i dobre samopoczucie

Witamina B6 – dawkowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B6 kształtuje się na poziomie od 0,5 mg na dobę w przypadku małych dzieci, do 2 mg w przypadku kobiet karmiących piersią. Zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie u osób starszych, u kobiet w ciąży i karmiących, a także w przypadku dużego spożycia produktów bogatych w białko. Według Instytutu Żywności i Żywienia, dobowe spożycie witaminy B6 powinno wyglądać następująco:

  • dzieci
    od 1 do 3 roku życia: - 0,5 mg
    od 4 do 6 roku życia: - 0,6 mg
    od  7 do 9 roku życia: - 1 mg

  • chłopcy
    od 10 do 12 roku życia: - 1,2 mg
    od 13 do 18 roku życia: - 1,3 mg

  • dziewczęta od 10 do 18 roku życia: - 1,2
  • mężczyźni i kobiety od 19 do 50 roku życia: - 1,3 mg
  • mężczyźni powyżej 50 roku życia: - 1,7 mg

  • kobiety
    powyżej 50 roku życia: - 1,5 mg
    w ciąży: - 1,9 mg
    karmiące: - 2 mg


Zobacz też: 
Inozytol (witamina B8) – działanie, skutki uboczne i wskazania

Witamina B6 – występowanie

Witamina B6 w naturalnej postaci występuje w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Bogate w witaminę B6 są mięsa kurczaka, indyka a także wieprzowiny.

Należy jednak pamiętać, że gotowanie, smażenie czy pieczenie mięsa, zmniejsza mniej więcej o połowę zawartość witaminy B6 w tych produktach. Dużo witaminy B6 zawierają też ryby, groch, fasola, szpinak. Znaczące ilości witaminy B6 mają banany, zaś ubogie w nią są cytrusy. 

Zobacz: Produkty zawierające witaminy z grupy B

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Katarzyna Szulik
Katarzyna Szulik

Dziennikarka z wykształcenia i zamiłowania, specjalizująca się w szeroko pojętej tematyce lifestyle, ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia i kulinariów. Wcześniej związana między innymi z Gazetą Wyborczą i serwisami grupy Money.pl, obecnie redaktorka w In Hot Water Company...

Komentarze
chevron-down