Siemię lniane na refluks stosowane jest dla ochrony błon śluzowych żołądka, przełyku oraz dwunastnicy. To niezwykle istotne w kontekście podrażnień wywoływanych przez kwaśną treść pokarmową, cofającą się z żołądka do przełyku.

Siemie_lniane

Czym jest siemię lniane i na czym polega jego działanie? Dlaczego warto je stosować na refluks? Jak przygotować wywar do picia? Jak dawkować? W jakiej postaci kupić siemię w aptece?

Siemię lniane na refluks

Refluks żołądkowo-przełykowy jest zaburzeniem, w wyniku którego dochodzi do cofania się pokarmu z żołądka do przełyku. Powoduje to zgagę (uczucie pieczenia), a także odbijanie, nudności, wymioty, ból, kaszel i wiele innych nieprzyjemnych, częstokroć szkodliwych objawów i powikłań (próchnica, astma). Ponieważ treść żołądkowa, podana działaniu kwasu solnego, jest silnie zakwaszona, u osób cierpiących na refluks dochodzi do bardzo silnego podrażnienia błon śluzowych przełyku, a nawet jamy ustnej.

Zachodzi zatem konieczność stosowania środków nie tylko obniżających produkcję soków żołądkowych, ale też łagodzących podrażnienia i stan zapalny w obrębie układu pokarmowego. Oprócz leczenia farmakologicznego, kluczową rolę odgrywa właściwie skomponowana dieta oraz różnego rodzaju naturalne produkty ziołowe o leczniczym działaniu. Jednym z nich jest siemię lniane.

Jak działa siemię lniane na refluks?

Siemię lniane to nic innego, jak nasiona lnu. Niewielkie, o średnicy 2-3 milimetrów, są źródłem cennego oleju o właściwościach prozdrowotnych i odżywczych. Od wieków nasion lnu używa się przy wszelkiego rodzaju problemach żołądkowych, w tym wrzodach, niestrawności, zaparciach czy refluksie właśnie. Siemię lniane zawiera duże ilości błonnika, idealnie nadaje się więc do regulacji pracy jelit, przyspieszając wydalanie. Z punktu widzenia osób cierpiących na refluks najistotniejsze jednak jest jego działanie osłonowe.

Siemię lniane w kontakcie z wilgocią tworzy rodzaj żelu, naturalnego śluzu, który pokrywa żołądek i przełyk cienką szczelną warstwą. W ten sposób powstaje skuteczna bariera ochronna łagodząca podrażnienia błon śluzowych. Dodatkowo, napar z nasion lnu ma działanie przeciwzapalne. Siemię nie działa jednak odkwaszająco, jak się niekiedy zwykło uważać.

Jak przygotować siemię lniane na refluks przełyku?

Siemię lniane zazwyczaj spożywamy:

  • w postaci wywaru/odwaru, po uprzednim wymoczeniu lub wygotowaniu nasion w wodzie,
  • w postaci zmielonych nasion, dodawanych do pokarmów.

Aby przygotować wywar z nasion lnu, należy je zalać ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawić aż napęcznieją. Zajmuje to około 20 minut. Inną metodą jest zagotowanie siemienia w garnku (1 łyżka nasion/1 szklankę wody – gotować 10 minut i odstawić do wystudzenia).

Nasiona lnu można też mielić w młynku lub rozcierać w moździerzu, a następnie dodawać do sałatek, serków, dżemów. Nie jest to jednak metoda przygotowania siemienia polecana na dolegliwości związane z refluksem.

Jak pić siemię lniane na refluks?

Mikstura z nasion lnu ma gęstą, nieco kisielowatą konsystencję. Idealną do tego, by otoczyć ochronną barierą ściany żołądka oraz przełyku i dwunastnicy, a także działać przeciw odczynom zapalnym. Aby skutecznie zapobiegać podrażnieniom wywoływanym przez kwaśną treść pokarmową, siemię lniane na refluks należy pić codziennie, najlepiej rano, przed pierwszym posiłkiem.

Pamiętaj, że zalecana dzienna dawka nasion lnu to około 10 gramów, a więc mniej więcej dwie łyżki stołowe. Dawki powyżej 50 gramów dziennie mogą się okazać wręcz szkodliwe dla zdrowia. Co istotne, spożywając siemię lniane, należy dodatkowo pić dużo wody. Siemię ma silne działanie wiążące i jako takie, może doprowadzić do odwodnienia.

Jakie siemię lniane wybrać na refluks?

Na refluks najlepiej jest kupować siemię lniane w niezmielonych ziarnach. Wprost związane jest to z zaleceniami odnośnie sposobu stosowania. Pamiętajmy, że nasiona poddane obróbce mechanicznej tracą dużą część swoich właściwości, dlatego nie powinniśmy ich mielić samodzielnie, ani tym bardziej kupować gotowych rozdrobnionych mieszanek. Na refluks nie stosuje się także oleju tłoczonego z nasion lnu. Siemię lniane w ziarnach dostępne jest w większości aptek a także sklepów ze zdrową żywnością. Zakup nie obciąży domowego budżetu. Kilkogramowe opakowanie kosztuje około 7-10 złotych. Przygotujemy z niego 100-200 porcji siemienia do picia.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:

Źródła:

  • Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie reflusowej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIV, 2011, 3

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down