Jesień i zima to dobry czas na jedzenie rozgrzewających zup, przypraw oraz składników wzmacniających wyziębiony organizm. Teraz nie powinniśmy się odchudzać za pomocą restrykcyjnych diet. Trzeba dobrze jeść, by mieć siłę przetrwać trudne warunki za oknem.
Rozgrzewające zupy najlepiej przygotować samodzielnie. To dość proste danie – wystarczy wszystkie składniki pokroić, zagotować i doprawić. Przyda się sprawdzony przepis, odrobina wiedzy o ziołach i szczypta wyobraźni.
Rozgrzewające zupy – właściwości zdrowotne
- Najzdrowsze są zupy na wywarze z warzyw z odrobiną masła lub oliwy z oliwek. Mają one dużą wartość odżywczą: zawierają składniki mineralne i witaminy, niewielkie ilości białka, kwasy organiczne, olejki eteryczne. Tłuszcze są niezbędne do wchłaniania witamina A, witamina D, witamina E i witamina K.
- Podczas gotowania tracimy co prawda kwas foliowy i witaminę C, jednak dużo ważnych składników pozostaje – pamiętajmy tylko o niezbyt długim gotowaniu.
Wyjątek stanowi zupa pomidorowa, która gotowana dłużej zawiera więcej cennego dla zdrowia lipokenu. Rozszerza on naczynia krwionośne, co powoduje szybsze krążenie krwi i ocieplenie organizmu. Ci, którzy mają mało czasu, mogą ugotowany bulion przelać do hermetycznych pojemników i zamrozić.
Zobacz też: Dieta na wzmocnienie odporności
Ile kalorii ma zupa?
Miska zupy warzywnej ma średnio 100 kcal, każda łyżka śmietany to 30–40 cal więcej, a jeśli przygotujemy ją na wywarze z żeberek lub tłustego skrzydełka, to otrzymamy posiłek dwukrotnie bardziej kaloryczny.
Czytaj też: Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze
Rozgrzewająca zupa z awokado
Składniki:
- 3 szklanki wywaru warzywnego (pietruszka, marchew, pół selera),
- szklanka mleka,
- awokado,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- mała cebula,
- łyżka startego sera Gouda,
- sól,
- biały pieprz,
- szczypta szafranu do smaku.
Przygotowanie: do wrzącego wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę, gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania wlać mleko i wrzucić starty ser. Zagotować, delikatnie mieszając, aż ser się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, doprawić solą i pieprzem. Odstawić, by nieco przestygła. Awokado obrać, jego miąższ pokroić i wrzucić do zupy. Całość zmiksować, dodać szafran.
Rozgrzewająca zupa pomidorowa
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- średnia cebula,
- 5 pomidorów,
- łyżka śmietany 12-proc.,
- około 4 cm obranego korzenia imbiru,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka oliwy,
- zioła według uznania.
Przygotowanie: na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, smażyć około 5 minut. W garnku zagotować bulion warzywny, dodać zeszkloną cebulę i obrane ze skórki pokrojone pomidory oraz imbir. Trzymać na ogniu przez 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zabielić śmietaną.
Sprawdź też: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis
Rozgrzewająca zupa z dyni
Składniki:
- miąższ ze średniej dyni,
- cebula,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- łyżka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki imbiru,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć imbir, cebulę oraz kolendrę. Następnie dodać obraną i pokrojoną dynię. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodać bulion. Warzywa gotować do miękkości, zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem.
Czytaj też: Olejek lawendowy na twarz i włosy - zastosowanie i właściwości