Kształtem przypomina gruszkę. Dietetycy cenią je za sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Ale nie tylko dlatego warto jeść awokado.
Owoc ten pochodzi z Meksyku, gdzie nazywano go masłem puszczy i wierzono w jego miłosne działanie.
Na Stary Kontynent trafił w XVII wieku dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Europejczycy jednak nie od razu poznali się na prozdrowotnych właściwościach awokado. Docenili co prawda jego urodę, ale nie smak i walory odżywcze. Zanim awokado znalazło się na talerzu, Hiszpanie z jego nasion robili atrament. Dopiero angielscy marynarze w XVIII wieku odkryli, że awokado można używać jako smarowidła do zmiękczenia suchego chleba. A jego zdrowotnymi walorami zajęto się dopiero na początku XIX wieku.
Co ciekawe, mimo że awokado można kupić nawet w osiedlowym warzywniaku, do tej pory nie wszyscy wiedzą, że warto je wykorzystać dla zdrowia i urody. A tymczasem…
Awokado chroni serce
Badania wykazują, że awokado zawiera sporo kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego. Są to tzw. dobre kwasy tłuszczowe, które wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu i sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego.
Jednocześnie awokado ma spore ilości potasu, który rozszerza naczynia, co powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych oraz tętnic i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, zawału serca.
Inne składniki awokado, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy człowieka, to: tripeptyd glutationu, który jest zaliczany do najsilniejszych przeciwutleniaczy, oraz lecytyna o działaniu przeciwmiażdżycowym.
Zobacz też: Żeń-szeń - działanie, właściwości i rodzaje
Awokado wspomaga trawienie
Awokado powinny jeść osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe i mające kłopoty z trawieniem.
Owoc ten ma w składzie rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika, które zapewniają sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego.
Te dwa rodzaje błonnika są bardzo ważne dla trawienia, ponieważ od nich zależy sprawne przejście przez przewód pokarmowy tego, co zjedliśmy. Ponadto pobudzają one soki żołądkowe i trawienne, więc składniki odżywcze są wchłaniane w najbardziej efektywny i szybki sposób. Jeden owoc zapewnia ponad 40 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
W medycynie ludowej skóra awokado uważana jest za środek o działaniu przeciwpasożytniczym. Sporządza się z niej pastę, którą należy spożywać przez trzy dni raz dziennie po pół łyżeczki.
Awokado wzmacnia kości
Zawiera karotenoidy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspólnie zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.
Awokado ma wiele minerałów, w tym:
Wszystkie są połączone z obniżonym ryzykiem osteoporozy i poprawy gęstości mineralnej kości. Owoc ten, jako niemający cukru, jest polecany diabetykom, gdyż nie zawiera cukru.
Czytaj też: Aloes – właściwości lecznicze i zdrowotne
Awokado zapobiega zmarszczkom
Zawarte w nim substancje pobudzają produkcję kolagenu i wygładzają zmarszczki, przywracając skórze młodszy wygląd.
Warto dodawać go do warzyw i owoców zawierających beta-karoten oraz witaminę E i K. Witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że tylko w ich towarzystwie organizm może je wykorzystać.
Źródłem tych witamin są: brukselka, kapusta, szpinak, morele, dynia, mango i melon, papryka, sałata, jarmuż oraz brokuły.
Badania dowiodły, że ludzie jedzący sałatkę warzywną razem z awokado przyswajają 10 razy więcej beta-karotenu i luteiny oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach niż osoby, które tego nie robią. Beta-karoten i luteina wpływają pozytywnie na skórę oraz na kondycję naszych oczu.
Jak wybrać awokado?
Kupując awokado, należy zwrócić uwagę, żeby było miękkawe. To znak, że owoc jest dojrzały. Skóra nie powinna mieć ciemnych plam lub pęknięć. Im bardziej gruszkowaty kształt, tym owoc dłużej dojrzewał na drzewie – wtedy ma ciekawszy smak.
Interesujące jest to, że mniejsze awokado zawiera większą zawartość tłuszczu aniżeli większe okazy. Jeśli kupimy twarde, niezbyt dojrzałe awokado, należy umieścić je w papierowej torbie w temperaturze pokojowej – w ciągu kilku dni będzie dobre.
W lodówce ten owoc można trzymać do tygodnia. By zapobiec zbrązowieniu niedojedzonego awokado, trzeba włożyć je do szklanego lub plastikowego, szczelnego pojemnika i skropić sokiem z cytryny.
Awokado w kuchni
Ten owoc najlepiej spożywać na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej wydzielają się zwiększone ilości tanin, które powodują gorzki, niemiły posmak.
Miąższ może być wykorzystany do smarowania kanapek i przygotowywania past. Plasterki awokado na kanapce mogą zastąpić ser. Dobrze smakuje z wędzoną rybą. Na słodko można je jeść z lodami. Interesujący smak ma koktajl z awokado z dodatkiem cukru i mleka.
Autor: Marzena Maciejczyk
Sprawdż także: Acerola – właściwości i zawartości witaminy C