Obiadki dla dzieci są wygodnym i zdrowym sposobem na pożywny posiłek dla dziecka. Słoiczki dla dzieci na każdym etapie produkcji muszą spełniać szereg restrykcyjnych norm, więc mamy mogą być spokojne o zdrowie swoich pociech. Producenci oferują różnorodne dania, tak aby jak najbardziej urozmaicać jadłospis maluchów. Jak więc wybrać odpowiednie obiadki dla niemowląt?
Słoiczki dla dzieci i niemowląt
Słoiczki dla niemowląt to gotowe dania przygotowane przez producenta z produktów spełniających odpowiednie normy. Ich skład i forma przygotowania dostosowana jest do wieku dziecka. Są bardzo wygodne ze względu na łatwość przygotowania i możliwość zabrania ze sobą w podróż, czy na spacer. Mają swoich zwolenników, a także przeciwników. Jak zatem wybierać wartościowe obiadki dla dzieci?
Obiadki dla dzieci – rodzaje
Na rynku dostępne są zarówno zupki dla dzieci, jak i dania dla dzieci. Mogą być podawane jako samodzielny posiłek lub dodatek. Wyróżnia się:
- przeciery warzywne – przeznaczone dla najmłodszych dzieci,
- dania i zupy złożone z warzyw i mięsa, zawierające drobne kawałki,
- dania i zupy, które zawierają wyczuwalne kawałki mięsa, warzyw, a także kaszy, ryżu i makaronu.
Konsystencja posiłku w słoiku zależna jest od wieku dziecka, a także jego indywidualnych potrzeb. Rodzic po zapoznaniu się ze wskazaniem wiekowym na etykiecie powinien sam zdecydować jaki rodzaj dania będzie najlepszy dla jego maleństwa.
Przeczytaj: Wzdęcia u noworodka – co na gazy u niemowlaka?
Obiadki dla dzieci - jak wybrać odpowiednie?
Stając przed półką sklepową, która zawiera różnorodne słoiczki dla dzieci można mieć kłopot z wyborem odpowiedniego. Jak zatem wybrać najlepsze obiadki dla niemowlaka?
Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
- wiek dziecka – to podstawowe kryterium. Układ pokarmowy dziecka jest bardzo delikatny, dlatego należy stopniowo podawać nowe produkty dostosowując je do wieku;
- konsystencję obiadku – najmłodsze dzieci wymagają gładkiej masy, jednak wraz z rozwojem konieczne jest coraz mniejsze rozdrobnienie pokarmu, by maluch uczył się gryzienia i akceptował nową konsystencję;
- skład obiadku – powinien składać się tylko z naturalnych składników. Nie należy wybierać tych, które zawierają sól, cukier, konserwanty, barwniki, substancje zapachowe i zagęszczające;
- datę ważności produktu – zanim produkt znajdzie się w koszyku trzeba dokładnie sprawdzić datę przydatności do spożycia, a także czy wieczko jest wklęsłe. W przeciwnym razie produkt nie nadaje się do konsumpcji;
- indywidualne potrzeby dziecka – może okazać się, iż dziecko uczulone jest na niektóre składniki np. gluten. W takim przypadku konieczne jest wybieranie tylko tych słoiczków, które są tolerowane przez malucha.
Wybierając obiadki dla dzieci nie należy sugerować się reklamami producentów, a samodzielnie przeanalizować powyższe aspekty. W razie wątpliwości warto skonsultować się z pediatrą.
Zobacz: Witaminy dla dzieci – D3, C, B, K. Dawkowanie i działanie
Obiadki dla dzieci – dostosowanie do wieku
Dostosowanie żywienia do wieku dziecka jest niezwykle ważne. Według zaleceń WHO do 6 miesiąca życia niemowlęcia mleko powinno być głównym pokarmem. Jednak po 4 miesiącu można rozpocząć powolne i stopniowe wprowadzanie nowych produktów.
- Obiadki po 4 miesiącu – mają postać gładkiego puree z marchewki, brokułu, kalafiora czy zielonego groszku. Powinny być jednoskładnikowe, aby maluszek stopniowo mógł poznawać smaki.
- Obiadki po 5 miesiącu – nadal mają postać puree, jednak mogą zawierać również mięso i ryby.
- Obiadki dla 6 miesięcznego dziecka – posiłki zawierają wyczuwalne kawałki warzyw i mięsa.
- Obiadki dla 9 miesięcznego dziecka – dania i zupy zawierają także kaszę, ryż i makaron.
- Obiadki dla rocznego dziecka – zawiera większe kawałki warzyw, makaronu, kaszy, ryżu, ryb czy mięsa. Doskonale sprawdzają się w nauce gryzienia i żucia.
Wiek podany na opakowaniu jest minimalnym wiekiem dziecka, które może zjeść danie. Jednak należy uwzględniać także indywidulane potrzeby niemowlaka. W razie wątpliwości należy skonsultować się z pediatrą lub dietetykiem. Jest to szczególnie ważne jeśli u dziecka występują alergie pokarmowe lub inne przeciwwskazania.
Słoiczki dla dzieci – przygotowywanie i przechowywanie
Przygotowanie obiadków dla dzieci w słoiczkach jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać je w kąpieli wodnej. Można do tego wykorzystać podgrzewacz do butelek lub po prostu niewielki garnek. Przed podaniem dziecku należy sprawdzić temperaturę dania. Do tego doskonale sprawdzają się termometry na podczerwień.
Gramatura słoiczka nie określa porcji jaką powinno zjeść dziecko. Należy dostosować ją indywidualnie do potrzeb dziecka. Otwarty słoiczek można przechowywać maksymalnie 48 godzin w lodówce.
Poznaj: Domowe sposoby na afty (pleśniawki) – jak się pozbyć u dzieci?
Obiadki dla niemowląt – wady i zalety
Obiadki dla niemowląt w słoiczkach są bardzo popularne. Można dostać je w każdym supermarkecie, drogerii czy aptece. Kwestia podawania ich dzieciom często wywołuje kontrowersje, lecz przed podjęciem tej decyzji należy pamiętać, że:
- produkty, z których wytwarzane są obiadki dla niemowląt uznane są za żywność specjalnego przeznaczenia, dlatego na każdym etapie produkcji poddawane są licznym kontrolom;
- wiek określony na opakowaniu jest tylko sugestią, a rodzic sam decyduje jaki produkt podaje;
- pojemość słoiczka nie jest wyznacznikiem jednej porcji żywieniowej. Ilość pokarmu należy dostosowywać do potrzeb dziecka;
- słoiczki dla dzieci są wygodnym sposobem na zdrowy posiłek dziecka. Można zabrać go ze sobą wszędzie;
- cena słoiczka waha się od około 3 do 6 zł;
- podanie całego składu pozwala dobrać właściwe danie nawet dla alergików.
Autor: Dominika Rusek
Czytaj więcej: Desery dla dzieci - jakie słoiczki dla dzieci z deserkami wybrać?