Kwiat lipy

Kwiat lipy dostarcza surowca do produkcji zdrowotnych herbat, nalewek i syropów. Preparaty z kwiatu lipy stosujemy na przeziębienia, problemy trawienne oraz na uspokojenie i sen. Ale nie zapominajmy, że ma też lipa liście – nieco niedoceniane, a przecież i one mają lecznicze zastosowanie, w dodatku świetnie nadają się do przyrządzania sałatek.

Medycyna naturalna wykorzystuje również owoc lipy – małe orzeszki, pełne flawonoidów, kwasów tłuszczowych i oleju. Lipę najczęściej spożywamy w postaci herbaty lub naparu, ale można tez przyrządzić syrop z lipy. Niezwykłe właściwości lecznicze i smakowe ma też miód z lipy.

Sprawdź: Herbata z lipy - właściwości. Jak zrobić napar lipowy?

Lipa  właściwości

Najważniejszym i najbardziej cenionym surowcem zielarskim lipy jest kwiatostan. Lipa kwitnie w lipcu – stąd zresztą nazwa tego miesiąca. Surowiec zbierany jest na początku kwitnienia, czyli na przełomie czerwca i lipca. Kwiat lipy zawiera około 20 flawonoidów, a także:

  • fitosterole,
  • terpeny,
  • garbniki,
  • pektyny,
  • olejek eteryczny,
  • kwasy organiczne,
  • sole mineralne,
  • witaminy C i PP.

Składnikom tym kwiat lipy zawdzięcza lecznicze właściwości. Flawonoidy na przykład działają rozkurczowo, a także chronią komórki przed uszkodzeniem. Fitosterole obniżają poziom cholesterolu, chronią przez miażdżycą i zawałami, mają też właściwości przeciwzapalne. Witamina C jest znana z właściwości zwiększających odporność organizmu.

Witamina PP (zwana też witaminą B3 labo niacyną) zwiększa odczuwanie przyjemności, wpływa na poczucie pewności siebie. Olejek eteryczny, który zawiera w sobie kwiat lipy, ma z kolei działanie uspokajające. Biorąc pod uwagę powyższe, nie dziwi, że kwiat lipy znalazł tak szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Nadmieńmy też, że kwiat lipy jest też bardzo ceniony przez pszczoły i pszczelarzy. Dostarcza on bowiem dużych ilości nektaru, a miód z lipy uchodzi za rarytas.

Zobacz: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Kwiat lipy

Kwiat lipy podstawowe zastosowanie znajduje w leczeniu wspomagającym w czasie grypy i przeziębienia. Herbata czy napar z kwiatu lipy działają na organizm człowieka napotnie. Kwiat lipy obniża tym samym gorączkę, redukuje stan zapalny. Pomaga też uporać się z uporczywym kaszlem. Kwiat lipy działa też moczopędnie.

Kwiat lipy – na nerwy i sen

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, kwiat lipy zawiera olejek eteryczny. To jemu właśnie lipa zawdzięcza oszałamiający zapach w czasie kwitnienia, który dla wielu osób staje się wonnym symbolem pierwszych dni lata. W skład olejku eterycznego kwiatu lipy wchodzą farnezol, eugenol i geraniol. Dzięki nim kwiat lipy działa uspokajająco i nasennie.

Kwiat lipy – na żołądek i jelita

Miedzy innymi dzięki zawartym w surowcu zielarskim flawonoidom ma kwiat lipy właściwości rozkurczające. Kwiat lipy pobudza wydzielanie soków trawiennych, stymuluje przepływ żółci do dwunastnicy. Z tego powodu jest używany napar z kwiatu lipy na dolegliwości żołądkowe.

Zobacz: Zioła i herbaty na zdrowie

Lipa – liście

O ile kwiat lipy jest cenionym surowcem zielarskim stosowanym przez medycynę naturalną, o tyle lipy liście używane są w kuchni, a ich walory smakowe – choć mało znane i doceniane, porównać można do sałaty. Liści lipy można używać do sałatek, świetnie komponują się z oliwą z oliwek, pomidorami, jajkiem na twardo. Same w sobie mają lekko słodkawy smak. Liście lipy można też wykorzystać do przyrządzenia kojącej herbaty.

Liście lipy zbieramy wiosną, pamiętając przy tym o zdroworozsądkowych zasadach – jako, że lipy rosną często w miastach, w parkach, a nawet przy ulicach, ich liście i kwiaty mogą zawierać stosowne dawki miejskich zanieczyszczeń. Jeśli więc mamy taką sposobność, po liście lipy wybierzmy się na wieś.

Czytaj też: Czerwona herbata - właściwości. Na odchudzanie

Owoc lipy

Choć stosunkowo niewiele osób o tym wie, dużą wartość ma też owoc lipy. To niewielkie zielone kulki, a właściwie małe orzeszki, które odpowiednio przyrządzone również mają właściwości lecznicze i kulinarne. Oprócz flawonoidów, owoc lipy zawiera też białka, kwasy tłuszczowe i olej.

Owoc lipy zbieramy nim dojrzeje. Przed spożyciem rozcieramy na miazgę, po czym przyrządzamy napar na wodzie lub mleku. Napar z owocu lipy ma działanie podobne do kwiatu lipy, a więc nadaje się na stany zapalne gardła oraz żołądka i jelit. Jest środkiem łagodzącym kaszel. Regeneruje błony śluzowe, pomaga w gojeniu ran i owrzodzeń. Owoc lipy natłuszcza też i nawilża skórę.

Syrop z lipy

Lipę spożywamy w kilku postaciach. Jedną z nich jest syrop z lipy.Miksturę taką niezwykle łatwo przyrządzić we własnej kuchni. Potrzebować będziemy garść świeżych kwiatów lipy, cukier oraz wodę. Z cukru i wody przygotowujemy syrop w proporcji 1 na 1 (na przykład kilogram cukru na litr wody). Zalewamy nim kwiaty umieszczone na dnie słoika. Całość możemy wzbogacić naturalnym ulepszaczem smaku, na przykład miodem albo cytryną. Całość odstawiamy na kilka dni, po czym - po odcedzeniu - pasteryzujemy. Tak przygotowany sok z lipy warto dodawać do herbaty w okresie spadku odporności organizmu.

Ci, którzy lubią w domowym zaciszu przygotowywać zdrowe nalewki, mogą sięgnąć po kwiaty lipy i stworzyć z nich smaczną, a przede wszystkim zdrową nalewkę z lipy.

Przeczytaj: Nagietek lekarski – właściwości herbaty i olejku

Miód i lipa

Tak jak wspomnieliśmy, lipa jest niezwykle ceniona przez pszczelarzy, a to dlatego, że dostarcza pszczołom nektaru. I to nie byle jakiego nektaru. Miód z lipy uchodzi za niezwykle smaczny, a poza tym – dość rzadki. Choć lipy występują w naszym klimacie powszechnie, rzadko jednak w dużych skupiskach. Miód z lipy, pozyskiwany z kwiatu lipy, będzie posiadać ten sam zestaw właściwości, bogaty będzie więc we flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne.

Bardzo podobne będzie też zastosowanie. Miód z lipy podajemy na przeziębienie i grypę, gdyż ma on działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Łagodzi też stany zapalne w jamie ustnej, nawilża śluzówki, ułatwia odksztuszanie, stanowiąc pomoc przy długotrwałym, męczącym kaszlu.

Czytaj: Melisa dla dzieci i dorosłych – właściwości, zastosowanie i działanie

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down