Talerz parującej, gęstej i pożywnej zupy to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale też idealne danie na poprawę naszego nastroju, gdy zmarznięci wracamy do domu w jesienny lub zimowy wieczór.
Taka zupa – pełna warzyw, mięsa i rozgrzewających przypraw - doda nam energii oraz uzupełni niezbędny zestaw minerałów i witamin.
Jesienna zupa zimowa pożywna
Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 dag ziemniaków,
- sól, pieprz, listek laurowy,
- 3 łyżki masła,
- 1,5 l wody,
- natka, koperek, zioła.
Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski, boczek pokroić w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, koncentrat, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą
Składniki:
- 30 dag wołowiny,
- 30 dag ciecierzycy,
- 3 pomidory,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki,
- 1 mała cukinia,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 l wody,
- sól, pieprz,
- cynamon, kurkuma, kminek,
- liść laurowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średnią kostkę. Ciecierzycę ugotować. Pomidory, marchewkę, ziemniaki i cukinię pokroić w grubą kostkę. Groszek rozmrozić, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju usmażyć partiami mięso, przekładając już usmażone do garnka. Na świeżym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą, dodać listek laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas szumując tworzącą się pianę. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, gotować ok. 20 min., po tym czasie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić cynamonem i kurkumą, dodać kminek i oregano, gotować ok. 15 min.
Zupa orzechowa
Składniki:
- 0,5 kg selera,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 1 cebula,
- 3/4 l wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 2 gałązki selera naciowego,
- kilka listków natki pietruszki.
Przygotowanie: Cebulę posiekać, selera obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę smażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając.
Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać posiekane orzechy włoskie, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera i ewentualnie natką pietruszki.