Hibiskus to krzew, który uprawiany jest nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale i właściwości zdrowotne. Herbata z hibiskusa zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom wątroby, a także wyrównuje poziom cholesterolu. Wyciąg z tej rośliny jest także częstym składnikiem kosmetyków ujędrniających skórę.
Hibiskus to roślina, która inaczej nazywana jest malwą sudańską lub ketmią. Kwiaty hibiskusa i malwy są zbliżone do siebie wyglądem. Występuje w różnych odmianach, jednak w Polsce nie cieszy się bardzo dużą popularnością ze względu na dość wymagającą uprawę. Roślina ta nie lubi mrozu, dlatego na czas zimy należy ją odpowiednio osłaniać.
Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest hibiskus domowy (chińska róża), czyli taki, który można sadzić w doniczkach, w domu, bądź mieszkaniu. Osiąga on ok. 2 m wysokości, a okres kwitnienia trwa nawet kilka miesięcy. Kwiaty pełnią walor dekoracyjny, ale należy pamiętać także o cennych właściwościach, jakie ma hibiskus suszony.
Czytaj: Piołun - właściwości, na pasożyty, herbata, działanie
Hibiskus – właściwości lecznicze
Hibiskus poza funkcją dekoracyjną cechuje się również korzystnym wpływem na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pozytywnie działa nie tylko w sferze zdrowia, ale
i urody, poprawiając kondycję i jędrność skóry.
Właściwości hibiskusa są uzależnione przede wszystkim od jego składu, w którym znajdziemy:
- flawonoidy,
- polifenole,
- kwas acetylosalicylowy,
- antocyjany,
- kwasy organiczne,
- wapń,
- błonnik roślinny,
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki tym składnikom roślina ta od wielu lat była wykorzystywana w medycynie ludowej.
Czytaj również: Rokitnik (pospolity, zwyczajny) - formy, właściwości
Hibiskus - działanie
Opisane wyżej właściwości hibiskusa, wpływają na jego korzystne działanie:
- przeciwzapalne,
- utleniające,
- moczopędne,
- antyoksydacyjne,
- przeciwbólowe,
- uspokajające,
- antyseptyczne,
- przeciwmiażdżycowe.
Ponadto hibiskus reguluje poziom cholesterolu, a także zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Ma również pozytywny wpływ na właściwą pracę wątroby oraz podnosi odporność organizmu. Redukuje poziom tkanki tłuszczowej i usprawnia trawienie.
Zobacz: Łopian (korzeń łopianu) - właściwości lecznicze, działanie
Hibiskus – herbata
Herbata z hibiskusa jest cennym naparem, mając pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zalecana w okresie jesienno-zimowym, gdyż jest to czas częstych infekcji, a jak już wcześniej wspomniano, hibiskus wzmaga system immunologiczny, niwelując ryzyko przeziębień. Dodatkowo ma działanie rozgrzewające.
Herbata z hibiskusem jest do nabycia w aptekach, supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Jedno opakowanie (ok. 100 g suszu) kosztuje kilka złotych. Osoby, które hodują roślinę mogą bez problemu przygotować wywar samodzielnie.
Dowiedz się: Jeżówka – odmiany, herbata, działanie, dla dzieci, preparaty
Herbata hibiskus – jak parzyć?
Herbata z hibiskusa jest niezwykle prosta w zaparzeniu i niewiele różni się od przygotowywania czarnej. Wystarczy niewielką ilość suszu zalać wodą, która ma temperaturę ok. 90-95 stopni Celsjusza. Następnie napar zaleca się przykryć i odstawić na kilka minut. Po tym czasie opcjonalnie można przecedzić herbatę, by pozbyć się suszu i hibiskus do picia jest już gotowy.
Najlepiej przygotować używając proporcji: 300 ml wody na dwie łyżki suszu. Smak herbaty z tej rośliny jest nieco cierpki, dlatego nie każdy chętnie po nią sięga. By złagodzić jej charakterystyczny smak wystarczy dodać do niej odrobinę cukru lub miodu.
Sprawdź: Szałwia lekarska - właściwości. Czy można ją pić?
Hibiskus herbata – przeciwwskazania
Istnieją też przeciwwskazania do picia herbaty hibiskusowej. Przede wszystkim naparu należy unikać podczas:
- wahań gospodarki hormonalnej – roślina może powodować zmniejszanie liczby estrogenów we krwi,
- wrzodów żołądka – roślina ma w swoim składzie kwas, który mógłby podrażniać żołądek,
- zbyt niskiego ciśnienia tętniczego krwi – hibiskus ma zdolność do obniżania ciśnienia, co mogłoby je dodatkowo zmniejszyć,
- zapalenia błony śluzowej żołądka – podobnie, jak w przypadku wrzodów mogłoby dojść do podrażnia błony żołądka,
- ciąży – hibiskus może doprowadzić do pobudzenia macicy do skurczów.
Hibiskus w ciąży
Istnieje wiele ziół, których nie zaleca się spożywać kobietom ciężarnym. Herbata z hibiskusa w ciąży również nie jest wskazana, dlaczego? Na skutek działania rośliny może dojść do pobudzenia macicy do skurczów, co w konsekwencji może zakończyć się poronieniem, bądź zbyt wczesnym porodem, dlatego przed sięgnięciem w ciąży po jakiekolwiek wywary roślinne, warto sprawdzić ich bezpieczeństwo zarówno dla matki, jak i płodu.
Czytaj też: Kocanka – właściwości lecznicze i zastosowanie
Autor: Katarzyna Pawlik