lunch box do pracy

Kanapki, słodka bułka, a nawet firmowy katering to czasem za mało! Wystarczą, żeby się nasycić, ale potrzebujemy czegoś więcej. Posiłek jedzony w firmie może być pełen produktów, które zwiększą wydolność organizmu i poprawią pracę mózgu.

Zacznijmy od statystyk: z doniesień Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini wynika, że ponad połowa dorosłych Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy. Co druga ankietowana osoba przyznała, że żywi się jedynie kanapkami, a co dziesiąta w pracy nie je nic.

Co ciekawe, mimo mody na lunch boxy, zaledwie co piąty respondent przyznał, że je obiady przynoszone do pracy z domu. Szkoda. Popularne lunch boxy są zdecydowanie lepszym pomysłem od kupowania jedzenia w pośpiechu na mieście lub od produktów firmy kateringowej. Zazwyczaj posiłki te obfitują w szkodliwe cukry, tłuszcze i niestety mają mnóstwo kalorii. Zamiast podnieść naszą wydajność, mogą ją zmniejszyć.

Zobacz też: Sałatka w słoiku - przepisy na zdrowy lunch do pracy

Jeśli tego nie chcemy, zacznijmy przygotowywać w domu posiłki do pracy. Niech bazą będą ryże, kasze i makarony, czyli nośnik węglowodanów złożonych, dających energię na dłuższy czas. Kolejną składową powinno być białko: zarówno zwierzęce (mięso, ryby, nabiał), jak i roślinne (strączki, brokuł, kalafior). Na koniec – duża ilość warzyw z odrobiną oleju rzepakowego, pozwalającego uwolnić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także bogatego w kwasy omega, poprawiające funkcjonowanie mózgu. Tak skomponowane dania pozwolą zmniejszyć uczucie zmęczenia w pracy i polepszyć koncentrację.

 

Sałatka z tuńczyka i kaszy pęczak

Składniki:

  • pół puszki tuńczyka w oleju
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • ćwierć czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • pół ogórka pokrojonego w kostkę
  • ćwierć szklanki kaszy pęczak
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • nasiona sezamu jako ozdoba

 

Przygotowanie: w dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, tuńczyka, czerwoną paprykę, cebulę i ogórka. Na koniec dodajemy sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sprawdź: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

 

Buraczane kopytka z kotletem z mięsa drobiowego

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • jajko
  • pół szklanka mąki
  • dwie łyżki startych buraków
  • masło
  • kilka listków świeżej szałwii
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

Przygotowanie: ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Obieramy gorące i przeciskamy przez prasę. Następnie łączymy z burakami, przekładamy na stolnicę, wsypujemy połowę mąki, wbijamy jajko, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli zajdzie taka konieczność, dosypujemy mąki. Dzielimy ciasto, na kilka części, formujemy z nich wałek, robimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie. Gdy przestygną, przekładamy do pudełka razem z kotletami. Robimy je według przepisu poniżej:

Składniki:

  • szklanka mielonego mięsa drobiowego
  • pół cebuli – drobno posiekanej
  • czubata łyżka błyskawicznych płatków owsianych
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • trzy łyżki oleju do smażenia

 

Przygotowanie: płatki zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Odstawiamy, aby „się rozkleiły” i wystygły. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki. Masę doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Danie jemy z surówką z kiszonej kapusty.

 

Grzanki z białą fasolą i awokado

Składniki:

  • jedna puszka białej fasoli
  • jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z połowy cytryny
  • cztery kawałki opiekanego chleba wieloziarnistego
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • pół ogórka, cienko pokrojonego w plastry
  • jedno awokado, bez pestek, pokrojone w cienkie plasterki
  • mała garść rukoli lub kiełków
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

Przygotowanie: fasolę płuczemy zimną wodą i odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smarujemy masą cztery kromki chleba, kładziemy na wierzchu plasterek cebuli, ogórka, awokado, posypujemy rukolą lub kiełkami. Solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy drugą grzanką.

Autor: Marzena Maciejczyk

Czytaj też: Siedem przepisów na pożywne śniadanie

 

 

Polecane produkty

 

 

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down