Kanapki, słodka bułka, a nawet firmowy katering to czasem za mało! Wystarczą, żeby się nasycić, ale potrzebujemy czegoś więcej. Posiłek jedzony w firmie może być pełen produktów, które zwiększą wydolność organizmu i poprawią pracę mózgu.
Zacznijmy od statystyk: z doniesień Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini wynika, że ponad połowa dorosłych Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy. Co druga ankietowana osoba przyznała, że żywi się jedynie kanapkami, a co dziesiąta w pracy nie je nic.
Co ciekawe, mimo mody na lunch boxy, zaledwie co piąty respondent przyznał, że je obiady przynoszone do pracy z domu. Szkoda. Popularne lunch boxy są zdecydowanie lepszym pomysłem od kupowania jedzenia w pośpiechu na mieście lub od produktów firmy kateringowej. Zazwyczaj posiłki te obfitują w szkodliwe cukry, tłuszcze i niestety mają mnóstwo kalorii. Zamiast podnieść naszą wydajność, mogą ją zmniejszyć.
Zobacz też: Sałatka w słoiku - przepisy na zdrowy lunch do pracy
Jeśli tego nie chcemy, zacznijmy przygotowywać w domu posiłki do pracy. Niech bazą będą ryże, kasze i makarony, czyli nośnik węglowodanów złożonych, dających energię na dłuższy czas. Kolejną składową powinno być białko: zarówno zwierzęce (mięso, ryby, nabiał), jak i roślinne (strączki, brokuł, kalafior). Na koniec – duża ilość warzyw z odrobiną oleju rzepakowego, pozwalającego uwolnić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także bogatego w kwasy omega, poprawiające funkcjonowanie mózgu. Tak skomponowane dania pozwolą zmniejszyć uczucie zmęczenia w pracy i polepszyć koncentrację.
Sałatka z tuńczyka i kaszy pęczak
Składniki:
- pół puszki tuńczyka w oleju
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- ćwierć czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- pół ogórka pokrojonego w kostkę
- ćwierć szklanki kaszy pęczak
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz do smaku
- nasiona sezamu jako ozdoba
Przygotowanie: w dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, tuńczyka, czerwoną paprykę, cebulę i ogórka. Na koniec dodajemy sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sprawdź: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy
Buraczane kopytka z kotletem z mięsa drobiowego
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- jajko
- pół szklanka mąki
- dwie łyżki startych buraków
- masło
- kilka listków świeżej szałwii
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie: ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Obieramy gorące i przeciskamy przez prasę. Następnie łączymy z burakami, przekładamy na stolnicę, wsypujemy połowę mąki, wbijamy jajko, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli zajdzie taka konieczność, dosypujemy mąki. Dzielimy ciasto, na kilka części, formujemy z nich wałek, robimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie. Gdy przestygną, przekładamy do pudełka razem z kotletami. Robimy je według przepisu poniżej:
Składniki:
- szklanka mielonego mięsa drobiowego
- pół cebuli – drobno posiekanej
- czubata łyżka błyskawicznych płatków owsianych
- pół ząbka czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- trzy łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie: płatki zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Odstawiamy, aby „się rozkleiły” i wystygły. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki. Masę doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Danie jemy z surówką z kiszonej kapusty.
Grzanki z białą fasolą i awokado
Składniki:
- jedna puszka białej fasoli
- jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z połowy cytryny
- cztery kawałki opiekanego chleba wieloziarnistego
- pół czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- pół ogórka, cienko pokrojonego w plastry
- jedno awokado, bez pestek, pokrojone w cienkie plasterki
- mała garść rukoli lub kiełków
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie: fasolę płuczemy zimną wodą i odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smarujemy masą cztery kromki chleba, kładziemy na wierzchu plasterek cebuli, ogórka, awokado, posypujemy rukolą lub kiełkami. Solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy drugą grzanką.
Autor: Marzena Maciejczyk
Czytaj też: Siedem przepisów na pożywne śniadanie
Polecane produkty