Soki oczyszczające cieszą się coraz większą popularnością. Stosuje się je na odchudzanie, żeby oczyścić jelita z mas kałowych, a także do wypłukania kamieni żółciowych zalegających w wątrobie i woreczku żółciowym. Sprawdź, jak jeszcze soki oczyszczające wpływają na organizm oraz jak je przygotować.
Soki oczyszczające organizm
Soki oczyszczające organizm stały się modne dzięki gwiazdom i celebrytom. Są zalecane zwłaszcza jako skuteczna i zarazem naturalna metoda oczyszczania jelit ze zbitych mas kałowych. Powodem tworzenia się tzw. kamieni kałowych jest przede wszystkim niezdrowia dieta, obfitująca w biały cukier, jasne pieczywo, czerwone mięso, tłuszcz oraz dania typu fast food. Kolejnymi czynnikami sprzyjającymi tworzeniu się złogów w jelitach są stres, brak ruchu oraz nieregularny tryb życia. Zalegające w jelitach złogi są przyczyną wielu dolegliwości chorobowych, takich jak wzdęcia, nieregularnie wypróżnianie się, chroniczne zmęczenie, problemy skórne czy bezsenność.
Soki oczyszczające pomogą także pozbyć się złogów zalegających w woreczku żółciowym i wątrobie. Kamienie żółciowe wywołują podobne objawy chorobowe. Są odpowiedzialne za spowolniony metabolizm, zaparcia i wzdęcia, apetyt na słodycze, nawracające infekcje, nadciśnienie tętnicze oraz wahania nastroju. Odczuwając na co dzień takie objawy, warto przeprowadzić detoks organizmu z pomocą soków oczyszczających.
Soki oczyszczające wątrobę
Jeśli chcemy oczyścić się z kamieni żółciowych postawmy na sok jabłkowy. Metodę oczyszczania wątroby i pęcherzyka żółciowego za pomocą soku jabłkowego opracował Andreas Moritz – znany na całym świecie specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej oraz nauczyciel jogi, medytacji i ajurwedy. W swojej książce „Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego”, okrzykniętej światowym bestsellerem, dokładnie opisał jak należy przeprowadzić zabieg oczyszczania wątroby sokiem. Generalnie jego metoda polega na piciu przez 6 dni 960 ml soku jabłkowego dziennie. Szóstego dnia trwania kuracji należy wykonać dwie lewatywy, pić wodę z siarczanem magnezu oraz sok ze świeżych grejpfrutów z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokładny opis kuracji oczyszczającej można znaleźć w książce Moritza lub w Internecie.
Zielone soki oczyszczające jelita
Sposobem na oczyszczenie jelit ze zbitych mas kałowych są koktajle warzywno-owocowe. Zaleca się, by przynajmniej jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić sokiem oczyszczającym przyrządzonym samodzielnie z warzyw - najlepiej zielonych oraz owoców. Taka kuracja stosowana przez co najmniej dwa tygodnie pomoże oczyścić jelita ze złogów podtruwających organizm. Zwolennicy szybkiego oczyszczania jelit zalecają przejście na tzw. dietę sokową, która polega na piciu tylko soków przez 2-3 dni.
Osoby, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie koktajli, mogą je zastąpić gotowymi sokami. Z silnego działania oczyszczającego znany jest przede wszystkim sok z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty. Taką kurację oczyszczającą można dodatkowo wspomóc dietą, która polega na przygotowywaniu posiłków tylko z surowych lub ugotowanych warzyw i owoców. Oprócz tego można pić ziołowe napary, które stymulują układ trawienny.
Soki oczyszczające - z sokowirówki czy wyciskarki?
Do przyrządzenia soku oczyszczającego w domu wystarczy nam sokowirówka, która sieka warzywa i owoce, wydobywając w ten sposób sok. Należy jednak pamiętać, że sok przygotowany w tradycyjnej sokowirówce zostaje nieznacznie pogrzany, przez co traci część wartości odżywczych. Dlatego firmy zajmujące się przyrządzaniem soków oczyszczających są wyposażone w profesjonalne wyciskarki, które metodą na zimno wydobywają z warzyw i owoców ekstrakt.
Soki pozyskiwane w ten sposób zawierają więcej cennych składników odżywczych. Czym jeszcze różni sok przygotowany w sokowirówce od tego przyrządzonego w wyciskarce? Ten z wyciskarki będzie znacznie gęstszy. Ponadto dłużej zachowa świeżość. Jeśli jednak zależy nam na czasie, to sokowirówka szybciej przyrządzi dla nas sok aniżeli wyciskarka. Zaletą sokowirówki będzie także zdecydowanie niższa cena.
Soki oczyszczające – przepisy
Generalnie zaleca się by soki oczyszczające przyrządzać z warzyw i owoców sezonowych, gdyż zawierają one najwięcej witamin i składników mineralnych. W większości koktajli oczyszczających można znaleźć następujące składniki:
- cytrynę,
- jabłka,
- borówki,
- maliny,
- natkę pietruszki,
- seler naciowy.
Przykładowo, warzywno-owocowy napój oczyszczający jelita można przyrządzić z zielonego ogórka, kilku łodyg selera naciowego, jabłka, natki pietruszki, soku z cytryny oraz wody. Wszystko należy dokładnie zmiksować i wypić.
Autor: Joanna Woźniak
Czytaj:
- Preparaty wspomagające wątrobę
- Anemia – co się za nią kryje?
- Olej z wątroby rekina – właściwości. Czy jest dla dzieci?
- Suplementacja w ciąży – jak dokonać właściwego wyboru?
- Objawy chorób autoimmunologicznych
Bibliografia:
- Moritz A., Rozszerzone oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego, Białystok 2018.
- Janczak D., Kamica pęcherzyka żółciowego, Chirurgia Po Dyplomie 5/2017.