Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy to obok miodu najpopularniejszy wyrób pszczeli. Jego wartość znacząco przekracza jednak słynny złoty nektar. Pyłek kwiatowy ma liczne właściwości lecznicze, takie jak m.in. wzmacnianie odporności, usuwanie zmęczenia, pomoc w leczeniu depresji, oddziaływanie bakteriobójcze. Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do stosowania.

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły (z kwiatów, ziół i innych roślin), dostarczany do ula w formie kulek i przetwarzany przez nie (przynajmniej częściowo), by stanowiły pokarm dla młodych pszczół. Pszczelarze przy dziurze wlotowej do ula instalują specjalne zbiorniczki, do których trafia część zebranego przez pszczoły pyłku kwiatowego, a następnie go zabierają, suszą i wysyłają do sklepów i aptek.

Ten jasnożółty lub jasnobrązowy pył to pożądany produkt, ponieważ zawiera nawet 40-procentowe białko (a w nim aminokwasy, takie jak np. lizyna, glicyna, alanina czy prolina), węglowodany proste (w tym głównie fruktoza, glukoza i inne), minerały (m.in. potas, fosfor, wapń, krzem, magnez, żelazo, miedź, cynk), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, H, PP, kwas foliowy, biotyna, itd.), tłuszcze (np. tłuszcz linolowy i arachidonowy), a także enzymy i kwasy organiczne.

Pyłek kwiatowy  właściwości

Na uodpornienie organizmu wspaniały jest właśnie pyłek kwiatowy. Zastosowanie tego środka jest nieocenione:

  • w walce z nadwagą,
  • utratą sił witalnych,
  • brakiem energii,
  • apatią,
  • chronicznym zmęczeniem,
  • depresją.

Ponadto pyłek kwiatowy stabilizuje przemianę materii, wykazuje działania odtruwające (może być zatem stosowany po długotrwałej terapii antybiotykowej, po długiej kuracji silnymi lekami, a także po chemio- i radioterapii), antyalergiczne (jest szczególnie pomocny przy leczeniu kataru siennego i astmy) oraz przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo pyłek kwiatowy może z powodzeniem zastąpić antybiotyk atakując bakterie i grzyby czające się w przewodzie pokarmowym oraz w jamie ustnej. Przeciwdziałanie zaparciom ale też przynoszenie ulgi w biegunkach to kolejne atuty pyłku kwiatowego.

Na listę właściwości pyłku kwiatowego należy także wpisać wspieranie leczenia cukrzycy, ponieważ przyjmowanie tego cudownego środka wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Co więcej, pyłek kwiatowy stosuje się by poprawić wzrok oraz kondycję skóry.

Czytaj: Kwiat lipy - właściwości. Syrop, miód, sok, nalewka

Pyłek kwiatowy  jak stosować?

Uważa się, że najlepszy pyłek kwiatowy to pyłek granulowany. Wówczas należy samodzielnie go zmielić i odczekać kilka godzin zanim go podamy.

Sposób spożycia pyłku kwiatowego wygląda następująco:

  • dzieciom w wieku od 3 do 5 lat zaleca się przyjmowanie 10 gram (około 2 łyżeczek) dziennie;
  • dzieciom między 6 a 12 rokiem życia zaleca się spożywanie 15 g (około 3 łyżeczek) dziennie;
  • dzieciom powyżej 12 lat i dorosłym zaleca się jedzenie 20 g (około 4 łyżeczek) dziennie;
  • dorosłym w czasie intensywnej kuracji poleca się przyjmować od 30 do 40 g dziennie.

Doradzane dawki produktu można dzielić na kilka porcji w ciągu dnia. Pyłek kwiatowy zaleca się rozpuszczać w ciepłym napoju (np. w mleku, herbacie, kawie czy wodzie) i słodzić miodem. Po użyciu „lekarstwa od pszczół” najlepiej jest zrobić półgodzinną przerwę od jedzenia.

Przyjmuje się, że regularne spożywanie chociaż 1 łyżeczki pyłku dziennie znacząco poprawi kondycję organizmu. Szczególnie jednak warto zwrócić uwagę na ten naturalny środek w okresach nasilonego wysypu przeziębień, gryp, itp. infekcji i dostarczać go ustrojowi jesienią i wczesną wiosną.

Zobacz też: Olej z pestek dyni – właściwości, działanie na pasożyty

Pyłek kwiatowy  przeciwwskazania

Wziąwszy pod uwagę wszystkie zalety produktu pszczelego czy zatem pyłek pszczeli ma skutki uboczne? Jeżeli występuje uczulenie na miód, bardzo możliwe, że po zjedzeniu pyłku też pojawi się reakcja alergiczna. Może się ona przejawiać w następujący sposób, jako:

  • katar;
  • wysypka;
  • zaczerwienienie oczu;
  • biegunka;
  • ból głowy;
  • nudności.

Czytaj też: Olejek różany do twarzy i włosów - właściwości

Pyłek kwiatowy w ciąży

Pyłek kwiatowy w ciąży nie powinien być odstawiony, chyba że kobieta spodziewająca się dziecka jest uczulona na produkty pszczele.

W sytuacji gdy nie ma pewności co do alergii na pyłek pszczeli, najlepiej przetestować produkt przyjmując jego niewielką dawkę (np. 1 łyżeczkę) i odczekać dobę obserwując organizm. Jeśli nic się nie zadzieje, kontynuować zalecane dawkowanie pyłku pszczelego

Sprawdź: Olejek migdałowy (ze słodkich migdałów) - zastosowanie

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down