Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Można wyróżnić masło kakaowe spożywcze, masło kakaowe do ciała, na włosy, na twarz, do opalania. Jakie ma masło kakaowe właściwości?

Masło kakaowe

Masło kakaowe - właściwości

Masło kakaowe to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Kakaowiec naturalnie rośnie w Ameryce Południowej, jest uprawiany także w Afryce i Azji. Aby otrzymać masło kakaowe, ścina się dojrzałe owoce kakaowca i poddaje fermentacji, by oddzielić od nich nasiona.

Nasiona poddaje się kolejnemu procesowi fermentacji, po czym suszy się je i praży. Kolejny etap to mielenie ziarna na masę kakaową, z której tłoczy się na ciepło masło kakaowe (olej kakaowy, tłuszcz kakaowy). Produktem ubocznym w procesie wytłaczania oleju z masy kakaowej jest kuch kakaowy, z którego robi się kakao. Otrzymane masło kakaowe ma jasnożółtą barwę. W temperaturze pokojowej ma zbitą, twardą konsystencję. Topi się w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza, a zatem w temperaturze zbliżonej do temperatury ludzkiego ciała. To sprawia, że w kontakcie ze skórą rozpuszcza się i wchłania.

Masło kakaowe nierafinowane jest źródłem przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników odżywczych. Masło kakaowe zawiera kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy oraz stearynowy. Wymienione kwasy tłuszczowe, szczególnie oleinowy, zmiękczają, nawilżają, wygładzają i odżywiają skórę.

Masło kakaowe zawiera też polifenole, czyli przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają widoczność zmarszczek. Stosuje się także masło kakaowe na rozstępy oraz blizny. Dodatkowo naturalne masło kakaowe zawiera też sole mineralne - magnez, potas, wapń i żelazo. To nie wszystko. Wykorzystuje się także masło kakaowe do opalania, gdyż chroni przed promieniowaniem UV, a poza tym wyrównuje kolor skóry, lekko ją przyciemnia i likwiduje przebarwienia, przez co jest uważane za naturalny bronzer do ciała.

Czytaj też: Masło shea - właściwości, stosowanie na włosy i twarz

Masło kakaowe - zastosowanie

Masło kakaowe ma bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim stosuje się masło kakaowe w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym, ale nadaje się ono także do jedzenia. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się masło kakaowe do produkcji maści, kremów, mleczek, ale także czopków doodbytniczych i globulek dopochwowych.

Masło kakaowe spożywcze wykorzystuje się do produkcji czekolady oraz innych słodyczy. Masło kakaowe w kosmetyce służy do produkcji mydeł, kremów do twarzy, żelów pod prysznic, balsamów do ciała, odżywek i masek do włosów, a także kremów do opalania. W aptekach i drogeriach można niekiedy kupić surowe masło kakaowe nierafinowane i stosować do nawilżania ciała, wykorzystywać jako pomadkę na spierzchnięte usta lub do produkcji własnych, naturalnych kosmetyków.

Czytaj także: Masło cupuacu - co to jest, zastosowanie, właściwości

Masło kakaowe - do opalania

Masło kakaowe do opalania? Jak najbardziej. Producenci kosmetyków wykorzystują tłuszcz kakaowy do produkcji olejków do opalania. Masło kakaowe pozostawia na skórze tłusty film ochronny, który chroni przez promieniowaniem UV. Dodatkowo masło kakaowe zapobiega wysuszaniu skóry wystawionej na działanie promieni słonecznych, a odpowiednio nawilżona skóra lepiej się opala. Masło kakaowe również delikatnie przyciemnia skórę, co wzmacnia efekt opalania. 

Sprawdź też: Samoopalacz - jak działa i jak nakładać? Zmywanie

Masło kakaowe do ciała

Masło kakaowe nierafinowane jest składnikiem maseł, mleczek i balsamów do ciała. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego bardzo dobrze nawilża skórę, a także odżywia ją i regeneruje. Masło kakaowe do ciała szczególnie nadaje się dla osób, które mają suchą i popękaną skórę. Również kobiety w ciąży powinny wcierać naturalne masło kakaowe w ciało, gdyż zapobiega ono powstawaniu rozstępów, a przy tym jest hipoalergiczne.

Masło kakaowe na twarz

Nie tylko balsamy do ciała, ale także kremy do twarzy zawierają masło kakaowe. Tłuszcz kakaowy uchodzi na naturalny bronzer, gdyż delikatnie przyciemnia skórę, wyrównuje koloryt oraz redukuje przebarwienia. Dodatkowo nawilża, regeneruje, odżywia skórę. Również kobiety o cerze dojrzałej powinny sięgać po kremy do twarzy z masłem kakaowym, ponieważ zmniejszają one widoczność zmarszczek, a za sprawą przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia się skóry.

Sprawdź też: Sucha skóra - jak ją pielęgnować?

Masło kakaowe na włosy

Masło kakaowe jest także składnikiem odżywek i masek do włosów. Produkty z masłem kakaowym do włosów powinny stosować osoby, które mają suche, łamliwe włosy z tendencją do puszenia się. Masło kakaowe nawilża włosy i wygładza niesforne kosmyki. Dodatkowo zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Zobacz: Masło do ciała - naturalne, kokosowe, czekoladowe

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down