Zjadłeś, a mimo to wciąż czujesz się głodny? Odpowiedzialne są za to hormony, a także czynniki zewnętrzne, takie jak stres lub bezsenność. Sprawdź, co jest przyczyną nadmiernego głodu i jak sobie z nim poradzić.
Gdy pojawia się głód, atakują hormony
Za odczuwanie głodu odpowiedzialne są przede wszystkim hormony, które przesyłają sygnały z żołądka do mózgu. Jednym z nich jest grelina, produkowana w żołądku. Zwiększa poczucie głodu przed rozpoczęciem posiłku.
Apetyt na cukry i tłuszcze
Za uczucie głodu odpowiedzialny jest również neuropeptyd Y, który bywa uciążliwy podczas prowadzenia ścisłej diety. Im surowsza dieta, tym więcej hormonu produkuje podwzgórze. Stąd też zdarza nam się podjadać. Do ulegania pokusie skłania też galanina, która pobudza apetyt na tłuszcze.
Uczucie głodu w równym stopniu wzmaga glukoza. Apetyt zwiększa się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi maleje. Stąd też ochota na słodycze, zawierające w sobie cukry proste.
Skąd ten ciągły głód?
Istnieje wiele przyczyn nadmiernego głodu. Problem pojawia się, gdy głód odczuwany jest po zjedzeniu posiłku, o nieregularnych porach lub późnym wieczorem. Niedobrze, jeśli apetyt dotyczy głównie cukru, tłuszczy oraz węglowodanów.
Brak snu zwiększa apetyt
Przyczyną odczuwania nadmiernego głodu jest przede wszystkim niedosypianie. Udowodniono naukowo, że u osób, które śpią krótko lub które miewają problemy ze snem, zwiększa się poziom odpowiedzialnych za głód hormonów. Stąd też głód pojawia się bezpośrednio po zjedzeniu obiadu lub kolacji.
Stres potęguje poczucie głodu
Odpowiedzialny za produkcję hormonów głodu jest także długotrwały stres. W takim przypadku może pojawić się problem zajadania stresu. Stres doprowadza do zaburzeń w produkcji hormonów, a także zwiększa produkcję kortyzolu, który wzmaga poczucie głodu.
Odpowiednia ilość posiłków
Osoby, które zjadają trzy posiłki dziennie, a co za tym idzie, robią to co około pięć godzin, częściej odczuwają zwiększony apetyt. Zjadanie pięciu niewielkich posiłków zamiast trzech sporych porcji jedzenia sprawi, że organizm będzie cierpliwie czekał na kolejną porcję energii.
Głód objawem chorób
Poczucie ciągłego głodu, który pojawia się bez wyraźnego powodu, może być objawem poważnych chorób. Nieuzasadniony głód pojawia się zwłaszcza w przypadku cukrzycy typu 2, kiedy to produkowana jest nadmierna ilość insuliny.
Nadmierny głód i zaburzony metabolizm towarzyszą również nadczynności tarczycy. W tym przypadku jednak zwiększony głód nie idzie w parze z przybieraniem na wadze – masa ciała wyraźnie się zmniejsza, a metabolizm jest przyspieszony, zwiększając uczucie głodu.
Jak walczyć z nadmiernym głodem?
- Jadaj regularnie, pięć zdrowych posiłków dziennie, z uwzględnieniem kilku porcji warzyw i owoców,
- nie zaniedbuj spożywania śniadań – osoby, które zapominają o śniadaniu, częściej sięgają po przekąski,
- pij wodę w ciągu dnia, a kilkanaście minut przed posiłkiem wypij szklankę wody, która wypełni żołądek i zmniejszy uczucie głodu,
- ustal godziny posiłków, a jeśli tryb życia jest nieregularny, postaraj się o stałą porę kolacji, by nie doprowadzać do przejadania się przed snem – wieczorem metabolizm zwalnia, odkładając nagromadzone kalorie w postaci tłuszczu,
- przejadaniu się i sięganiu po niezdrowe przekąski sprzyja jedzenie różnorodnych posiłków, dlatego warto ustalić sobie jednolity, prosty jadłospis,
- sypiaj regularnie, staraj się kłaść dość wcześnie i wcześnie wstawać, by w ciągu dnia nie odczuwać nadmiernego głodu.