Imbir lekarski to roślina przyprawowa, która cechuje się właściwości leczniczymi. Imbir znany jest, jako skuteczny środek na walkę z przeziębieniem. Pomaga również zrzucić nadmierne kilogramy, poprzez przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej. Dostępny jest w różnych postaciach – jako dodatek do herbaty, w formie suszu czy syropu.

 imbir

Korzeń imbiru jest łatwo dostępny i można go kupić prawie w każdym większym sklepie. Największą popularnością cieszy się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, herbata z imbirem świetnie rozgrzewa. W celach zdrowotnych najlepiej stosować imbir świeży, gdyż ma on najwięcej cennych właściwości.

Imbir to roślina, która osiąga do 1 m wzrostu, a jako przyprawę i dodatek w kuchni, wykorzystuje się właśnie jego sproszkowany korzeń, potrawom nadaje słodko-cierpki smak. Ma wielu miłośników wśród pasjonatów kuchni azjatyckiej i orientalnej.

Sprawdź: Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność

Imbir – właściwości lecznicze

Właściwości imbiru doceniane są już od wielu lat. Ta cenna roślina zawiera w sobie takie składniki, jak:

  • zingiberol – to substancja odpowiedzialna za charakterystyczny aromat imbiru,
  • substancje żywicowe – nadają roślinie piekący smak,
  • kwasy tłuszczowe – pomagają w walce z nadmiernymi kilogramami,
  • fenole – mają cechy antyoksydacyjne, a także niwelują ryzyko chorób serca i naczyń. Redukują poziom cholesterolu i stężenia cukru we krwi.

Imbir jest dostępny na rynku w formie: świeżej, sproszkowanej, ekstraktu, nalewek oraz tabletek.

Czytaj: Herbatka z kopru włoskiego – kiedy ją pić? Właściwości

Imbir - działanie

Jak widać działanie imbiru pozwala na hamowanie rozwoju niektórych schorzeń. Dzięki swoim właściwościom jest stosowany różnorakich stanach:

  • redukuje bóle mięśni i stawów,
  • niweluje objawy choroby lokomocyjnej,
  • zmniejsza poranne nudności w ciąży,
  • działa przeciwbólowo w czasie menstruacji,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pomaga w czasie infekcji,
  • zmniejsza objawy niestrawności,
  • jest skuteczny w czasie przeziębienia.

Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz poprawiające ukrwienie mózgu. Ma także właściwości przeciwzakrzepowe.

Dowiedz się: Hydrolat – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Imbir na przeziębienie

Imbir jest naturalnym składnikiem, który pomaga skutecznie niwelować objawy przeziębienia. Przede wszystkim warto sięgnąć po świeży korzeń imbiru, a nie ten suszony, gdyż cechują się one nieco innymi właściwościami. Ważne jest, by zastosować go od razu, gdy odczuwalne będą pierwsze objawy przeziębienia. Daje to dużą szansę na uniknięcie rozwoju choroby.

Które objawy przeziębienia pomaga redukować?

  • imbir na kaszel – ma działanie wykrztuśne, nawilża śluzówkę gardła, więc przede wszystkim zalecany jest w przypadku kaszlu suchego,
  • imbir na gardło – dzięki swojemu rozgrzewającemu działaniu, świetnie sprawdzi się w przypadku bólu gardła, można dodawać go do herbaty, bądź stosować w formie płukanki do jamy ustnej,
  • imbir na gorączkę – zwalcza niewielką gorączkę, gdyż ma właściwości rozgrzewające, a także przeciwzapalne.

Imbir ma również tzw. działanie napotne, co oznacza, iż przeznaczony jest dla osób z tendencją do zimnych kończyn i bladości.

Sprawdź: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Imbir na odchudzanie

Imbir cechuje się także właściwościami, które wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej, prowadząc do spadku zbędnych kilogramów. Imbir na odchudzanie zalecany jest ze względu na to, że przyspiesza pracę metabolizmu.

Imbir ma właściwości termogenne, co prowadzi do zamieniania substancji zapasowych
w ciepło. W konsekwencji dochodzi do usprawnienia metabolizmu i redukcji nadmiaru tłuszczu. Dzięki spożywaniu imbiru dochodzi również do równowagi tzw. leptyny, będącej hormonem odpowiadającym za uczucie pełności. Zalecana jest przede wszystkim woda
z imbirem i cytryną, która ma działanie oczyszczające.

By efekty były szybciej widoczne, wodę z imbirem należy pić niewielkimi porcjami. Dzienna preferowana doza to 1 litr płynu. Kuracja powinna trwać nie krócej niż przez okres kilku miesięcy.

Poznaj: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Herbata z imbirem

Imbir do herbaty dodawany jest przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym w celach rozgrzewających. W połączeniu z herbatą pomaga niwelować objawy przeziębienia oraz kaca. Latem świetnie zaspokaja pragnienie i pobudza organizm.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

  • Świeży korzeń imbiru obieramy ze skórki,
  • kroimy w niewielkiej grubości plasterki
  • i zalewamy zaparzoną czarną herbatą.

Opcjonalnie do herbaty możemy dodać miód, cytrynę czy plastry pomarańczy.

Czytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup

Imbir – jak jeść?

Imbir to roślina przyprawowa, którą można konsumować w różnych postaciach. Do najpopularniejszych form należą:

  • imbir w proszku – najczęściej stosowany, jako dodatek do potraw, ciast czy deserów ze względu na swoją konsystencję,
  • napar z imbiru – jest niezwykle prosty w przygotowaniu, obrane plasterki imbiru wystarczy zalać gorącą wodą, a następnie odstawić do zaparzenia pod przykryciem na ok. 10 min. Opcjonalnie można dodać do niego odrobinę cytryny i miodu.

Imbir można również spożywać w postaci nalewki, której zadaniem jest głównie poprawa krążenia krwi, a także pobudzenie systemu odpornościowego.

Jak przechowywać imbir? Świeży korzeń najlepiej trzymać w lodówce, zawinięty w papierowy ręcznik, a następnie jednorazową torebkę.

Czytaj również: Sok z żurawiny - właściwości, przepis, dawkowanie

Autor: Katarzyna Pawlik 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Katarzyna Pawlik...