Grejpfrut jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Wzmacnia odporność, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, pobudza krążenie krwi i wydzielanie żółci, a także poprawia filtrację krwi. Zalecany jest także na dolegliwości wątrobowe. Sprawdź, dlaczego warto jeść grejpfruty na wątrobę.
Grejpfrut na wątrobę
Grejpfruty powstały poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Zaczęto je uprawiać w XVII wieku na Barbados. Do dzisiaj Karaiby są głównym dostawcą grejpfrutów na świecie. Drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość 15 metrów, a ich owoce przybierają różne barwy - od żółtej do czerwonej, w zależności od odmiany. Grejpfruty znane są z wielu cennych właściwości. Zawierają dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacniają odporność.
Zwalczają bakterie, wirusy oraz grzyby. Pobudzają krążenie krwi oraz wydzielanie żółci. Zaleca się także spożywać grejpfruty na wątrobę, gdyż przyczyniają się do lepszej filtracji krwi, wykazują działanie antyoksydacyjne, a także regenerują i oczyszczają komórki wątrobowe.
Grejpfrut na wątrobę – jak działa?
Za korzystny wpływ grejpfrutów na wątrobę odpowiada przede wszystkim naringenina – organiczny związek chemiczny należący do flawonoidów. Ze względu na jej występowanie jedzenie grejpfrutów jest zalecane pacjentom cierpiącym na zapalenie wątroby wywołane wirusem HCV. Naringenina blokuje uwalnianie się wirusów z zakażonych komórek wątrobowych, a zatem przeciwdziała rozwojowi przewlekłego zapalenia wątroby. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Naringenina znana jest także z działania antyoksydacyjnego. Z badań wynika, że stres oksydacyjny jest główną przyczyną uszkodzenia hepatocytów, czyli komórek wątrobowych. Dlatego spożywanie grejpfrutów jest zalecane na regenerację wątroby.
Grejpfruty są także źródłem choliny, czyli witaminy B4, która bierze udział w produkcji acetylocholiny, będącej neuroprzekaźnikiem odpowiadającym za pamięć. Cholina wspomaga także regenerację komórek wątrobowych. Jest zalecana pacjentom cierpiącym na stłuszczeniowe choroby wątroby.
Grejpfrut na wątrobę i pęcherzyk żółciowy
Grejpfrut jest także zalecany na oczyszczenie wątroby i pęcherzyka żółciowego ze złogów, potocznie nazywanych kamieniami żółciowymi. Pacjenci z tendencją do tworzenia się kamieni żółciowych powinni jeść grejpfruty lub pić sok z tych owoców, ponieważ obniżają one poziom złego cholesterolu, który jest jedną z głównym przyczyn kamicy żółciowej.
Ponadto grejpfruty zawierają dużą ilość błonnika. Pacjenci z kamicą żółciową powinni zadbać o podaż błonnika w diecie, gdyż przyspiesza on pasaż jelitowy i pobudza motorykę pęcherzyka żółciowego. Dzięki błonnikowi woreczek żółciowy obkurcza się prawidłowo, a dzięki temu nie zalega w nim żółć, z której wytrącają się złogi. Co więcej, błonnik wpływa też korzystnie na metabolizm kwasów żółciowych. Należy jednak pamiętać, że spożycie błonnika nie jest wskazane w czasie zaostrzenia kamicy żółciowej.
Grejpfruty a leki na wątrobę
Pacjenci cierpiący na przewlekłe choroby wątroby, zażywający codziennie środki farmakologiczne, powinni uważać na grejpfruty. Znajdująca się w nim naringenina blokuje aktywność niektórych enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za metabolizm leków.
Oznacza to, że popijanie leków sokiem grejpfrutowym może zwiększyć stężenie danej substancji w organizmie oraz wydłużyć jej działanie. Dotyczy to nie wszystkich środków farmakologicznych. Do grupy leków, które zmieniają biodostępność pod wpływem soku grejpfrutowego należą głównie antybiotyki, leki na arytmię, leki przeciwhistaminowe oraz glikokortykosteroidy. Podobne działania wykazuje też inny związek chemiczny znajdujący się w grejpfrutach – bergamotyna, która należy do furanokumaryn.
Grejpfrut i odchudzanie
Grejpfrut jest owocem polecanym osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, potęguje uczucie sytości po posiłku, ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że osoby z chorobami wątroby i woreczka żółciowego nie powinny stosować restrykcyjnych diet odchudzających, gdyż sprzyja to zastojom żółci oraz może przyczynić się do otłuszczenia wątroby.
Zatem można zajadać się grejpfrutami na chorą wątrobę, ale nie należy zastępować nimi innych posiłków. Dieta w chorobach wątroby i woreczka żółciowego powinna być lekkostrawna, niskotłuszczowa oraz zbilansowana.
Autor: Joanna Woźniak
Czytaj też:
- Herbata na wątrobę – jaką wybrać? Rodzaje
- Co szkodzi wątrobie? Jakich produktów unikać? Zalecenia
- Ból wątroby po jedzeniu - co może oznaczać? Leczenie
- Niewydolność wątroby – ostra, przewlekła. Jak ją leczyć?
Bibliografia:
- Parchem K., Bartoszek A. – Fosfolipidy oraz produkty ich hydrolizy jako żywieniowe czynniki prewencyjne w chorobach cywilizacyjnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2016; 70: 1343-1361.
- Zdrojewicz Z., Pachura E., Pachura P., Czy można popijać leki sokiem grejpfrutowym?, Family Medicine & Primary Care Review 2014; 16, 1: 51–56.