Kto w kuchni nie czuje się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dania dla wegetarian, może skorzystać z naszych przepisów na pyszne wigilijne potrawy nie tylko bez mięsa czy ryb. Sprawdź przepisy na potrawy pełne smaków i aromatów.
Pierogi z kapustą i grzybami z ciastem bez jaj
Składniki:
- kilogram kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- sól, pieprz, cząber
- oliwa z oliwek
- 2 szklanki mąki
- szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz: Grzyby moczymy i obgotowujemy, kapustę gotujemy do miękkości, następnie odsączamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, łyżeczką cząbru, i odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy, aby farsz był lekko pikantny.
Ciasto: Z mąki i gorącej, przegotowanej wody oraz szczypty wody zagniatamy ciasto. Wycinamy koła szklanką, na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się wody ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy, gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia.
Sprawdź: Dania wigilijne dla wegan - przepisy
Kapusta z grzybami
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej
- garść suszonych grzybów
- garść suszonych jabłek
- garść suszonych śliwek
- duża cebula
- 5 pieczarek
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- łyżka cząbru
- łyżeczka tymianku
- pół szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną, śliwki, jabłka i namoczone wcześniej grzyby zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie pieczarki podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy pięć minut mieszając; wrzucamy do gotującej się kapusty. Dodajemy czerwone wino, potrawę dokładnie mieszamy i gotujemy przez 40 minut. Zmniejszamy ogień, by kapusta jedynie bulgotała przez dwie godziny. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia. Kilka godzin przed podaniem znów gotujemy potrawę na małym ogniu. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Poznaj: Siedem przepisów na pożywne śniadanie
Kapusta z grochem
Składniki:
- pół kilograma grochu
- pół kilograma kapusty kiszonej
- 2 cebule
- olej
- majeranek
- cząber
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Groch moczymy przez dwie godziny i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy z nadmiaru kwasu, jeśli trzeba kroimy drobniej, gotujemy do miękkości, około 50 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Barszcz czerwony
Składniki:
- 3 duże buraki
- 1,5 l wody
- marchewka
- pietruszka
- ćwiartka selera średniej wielkości
- duża cebula
- 3 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- pół łyżki kminku
- pół łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy ze wszystkimi jarzynami i przyprawami. Przez gęste sito przecedzamy całość, dodajemy ocet, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko razem zagotowujemy.
Czytaj także: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki
Sałatka z buraczków
Składniki:
- 2 duże buraki
- puszka czerwonej fasoli
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- mała cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Przygotowania:
Buraki, ziemniaki, kiszone ogórki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy fasolę, doprawiamy i schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Buraczki z oliwą, czosnkiem i pieprzem
Składniki:
- 2 czerwone buraki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- łyżeczka siekanej pietruszki
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- spora szczypta czarnego, najlepiej świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Buraki myjemy i pieczemy w piekarniku w rękawie do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Studzimy, obieramy i płuczemy. Kroimy w kostkę o wielkości oliwki. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz ocet jabłkowy dokładnie mieszamy. Polewamy sosem buraczki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Autor: Marzena Maciejczyk
Zobacz: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy