Dania wigilijne dla wegetarian

Kto w kuchni nie czuje się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dania dla wegetarian, może skorzystać z naszych przepisów na pyszne wigilijne potrawy nie tylko bez mięsa czy ryb. Sprawdź przepisy na potrawy pełne smaków i aromatów.

Pierogi z kapustą i grzybami z ciastem bez jaj

Składniki:

  • kilogram kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • sól, pieprz, cząber
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Farsz: Grzyby moczymy i obgotowujemy, kapustę gotujemy do miękkości, następnie odsączamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, łyżeczką cząbru, i odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy, aby farsz był lekko pikantny.

Ciasto: Z mąki i gorącej, przegotowanej wody oraz szczypty wody zagniatamy ciasto. Wycinamy koła szklanką, na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się wody ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy, gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia.

Sprawdź: Dania wigilijne dla wegan - przepisy

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • kilogram kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych jabłek
  • garść suszonych śliwek
  • duża cebula
  • 5 pieczarek
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • łyżka cząbru
  • łyżeczka tymianku
  • pół szklanki czerwonego wina półwytrawnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną, śliwki, jabłka i namoczone wcześniej grzyby zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie pieczarki podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy pięć minut mieszając; wrzucamy do gotującej się kapusty. Dodajemy czerwone wino, potrawę dokładnie mieszamy i gotujemy przez 40 minut. Zmniejszamy ogień, by kapusta jedynie bulgotała przez dwie godziny. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia. Kilka godzin przed podaniem znów gotujemy potrawę na małym ogniu. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Poznaj: Siedem przepisów na pożywne śniadanie

Kapusta z grochem

Składniki:

  • pół kilograma grochu
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • olej
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Groch moczymy przez dwie godziny i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy z nadmiaru kwasu, jeśli trzeba kroimy drobniej, gotujemy do miękkości, około 50 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 1,5 l wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartka selera średniej wielkości
  • duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • pół łyżki kminku
  • pół łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy ze wszystkimi jarzynami i przyprawami. Przez gęste sito przecedzamy całość, dodajemy ocet, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko razem zagotowujemy.

Czytaj także: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Sałatka z buraczków

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowania:

Buraki, ziemniaki, kiszone ogórki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy fasolę, doprawiamy i schładzamy w lodówce przez pół godziny.

Buraczki z oliwą, czosnkiem i pieprzem

Składniki:

  • 2 czerwone buraki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • łyżeczka siekanej pietruszki
  • łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • spora szczypta czarnego, najlepiej świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki myjemy i pieczemy w piekarniku w rękawie do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Studzimy, obieramy i płuczemy. Kroimy w kostkę o wielkości oliwki. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz ocet jabłkowy dokładnie mieszamy. Polewamy sosem buraczki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Autor: Marzena Maciejczyk 

 

Zobacz: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down