Cykoria kryje w sobie liczne właściwości, które można wykorzystać zarówno dla celów zdrowotnych, jak i pielęgnacyjnych. Nie wiedzieć czemu ta wspaniała roślina funkcjonuje w cieniu sałaty lodowej, czy pekińskiej. Trzeba bowiem wiedzieć, że cykoria m.in. wpływa zbawiennie na poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Poza tym redukuje tkankę tłuszczową i apetyt na słodkie. Cykoria jest zdecydowanym sprzymierzeńcem kobiet - odmładza skórę oraz wzmacnia włosy i paznokcie.

cykoria

Cykoria – czym jest?

Cykoria to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Najbardziej znane i wykorzystywane odmiany cykorii to cykoria sałatowa (która z powodzeniem może zastąpić na stole popularną sałatę zieloną, czy pekińską), cykoria korzeniowa (używana jako zdrowy substytut kawy) oraz cykoria korzeniowa biała.

Zdrowotne walory cykorii znane są nie od dziś. Liście oraz korzeń cykorii (zależnie od odmiany rośliny) kryją w sobie witaminową bombę. Zawierają bowiem m.in.

  • witaminę A,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę E,

a ponadto takie komponenty odżywcze jak:

  • fosfor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • mangan,
  • wapń,
  • magnez
  • i potas.

Co więcej, do tej nie krótkiej listy wartości odżywczych należy jeszcze dodać kwas foliowy, beta karoten oraz błonnik.

Cykoria - kalorie

Dla osób, które skrupulatnie liczą kalorie każdego spożywanego produktu to wymarzony element diety, ponieważ 100 g tego ziela zawiera jedynie 21 kcal. Okres kwitnienia cykorii przypada od listopada do kwietnia, zatem najlepiej spożywać ją w okresie zimowym.

Czytaj także: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Cykoria – właściwości

Warto poznać prozdrowotne cechy rośliny o nazwie cykoria. Właściwości, jakie przede wszystkim trzeba tutaj wymienić to wkład w lekkie, strawne odżywianie, dzięki któremu zapewniamy sobie maksimum składników odżywczych przy minimum kaloryczności. Warto zatem włączyć na stałe cykorię do jadłospisu, szczególnie w trakcie odchudzania się, czy diety odtruwającej.

Oprócz dodatniego wpływu na przemianę materii cykoria redukuje cholesterol i normalizuje poziom cukru we krwi. Charakterystyczna goryczka w smaku cykorii odpowiada za prawidłową pracę wątroby i pobudzanie do zwiększonej produkcji żółci przez ten organ.

Cykoria posiada także atrybuty pielęgnacyjne oraz kosmetyczne. Wpływa bowiem odmładzająco i regenerująco na skórę, likwiduje trądzik i przebarwienia skórne. Warto jeść ją także dlatego, że działa profilaktycznie na zmarszczki. Ponadto wzmacnia kondycję włosów i paznokci. Co więcej, za jej pośrednictwem leczy się łuszczycę i stany zapalne skóry.

Sprawdź: Olej lniany - właściwości, zastosowanie na włosy i twarz

Cykoria – zastosowanie

Cykoria do picia – to jedna z postaci, w jakiej można przyjmować ten zdrowy składnik diety. Taka cykoria pochodzi z korzenia, który smakiem przypomina kawę, a jednocześnie nie zawiera kofeiny, tylko leczniczą dawkę cykorii. Znajduje zastosowanie w przypadku osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać napojów kofeinowych. Bez problemu można znaleźć w sklepach gotowe produkty z cykorią, takie jak np. kawa bezkofeinowa z cykorią.

Najczęściej w kuchni stosuje się cykorię sałatową, którą w świeżej postaci można kupić na rynku, czy sklepach warzywnych w okresie od listopada do kwietnia. Można ją jeść surową, ale można też ją gotować, czy dusić, nie tracąc przy tym jej walorów odżywczych. Najlepiej kupować cykorię, która wygląda na świeżą, o białych i zwiniętych liściach (im są one bardziej zielone, tym starsze jest warzywo) i małej główce. Warto przechowywać ją w lodówce.

Zobacz: Kozieradka - jak stosować na włosy

Cykoria w ciąży

Szczególnie polecana jest cykoria w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, ponieważ wpływa na produkcję mleka przez gruczoły mleczne kobiety. Poza tym panie w błogosławionym stanie oraz świeżo upieczone mamy mogą sobie zastępować napojem z cykorią zakazaną w tym czasie prawdziwą kawę.

Ponadto regularnie pita kawa z cykorią gwarantuje mniejszy cellulit oraz tkankę tłuszczową. Przed wprowadzeniem na stałe cykorii do swojego jadłospisu ciężarna powinna jednak skonsultować się w tej kwestii z lekarzem prowadzącym ciążę.

Cykoria – przepisy

Cykoria sałatowa świetnie nadaje się jako baza do przeróżnych sałatek i surówek. Pasuje do serów, takich jak np. kozi, pleśniowy, feta, czy parmezan, a także owoców (np. gruszek, winogron, czy jabłek) i orzechów. Cykorię można także dodawać do zapiekanek, sosów, mięs, potraw z szynką, tuńczykiem, itp.

Cykoria na ciepło może bardzo posmakować w zapiekance.

Oto przykładowy przepis na danie: cykorię blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez trzy minuty, a następnie przelewamy liście zimną wodą. W międzyczasie gotujemy makaron (dowolny) oraz robimy sos beszamelowy z mlekiem, gałką muszkatołową oraz masłem. Jeśli makaron jest długi, kroimy go i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy liśćmi cykorii, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Potrawę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut. I gotowe.

Czytaj też: Szałwia lekarska - właściwości. Czy można ją pić?

 

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down