Ciasta z dodatkiem zdrowych warzyw to świetna i zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych. Ciasto marchewkowe z bakaliami i miodem czy ciasto z cukinii z dodatkiem kakao na pewno posmakują całej rodzinie. Są doskonałe – wilgotne, pachnące i na długo zachowują świeżość.
Marchewka to warzywo bogate w witaminy i minerały. Zawiera błonnik, witaminę A, witaminy B1, B3, B6, witaminę C, witaminę E, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Cukinia jest także bogata w witaminę A, ponadto zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń, żelazo, witaminę B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C.
Marchwiak z orzechami
To wyjątkowe puszyste i pyszne ciasto. Marchewka jest niewyczuwalna w smaku.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 szklanki startej marchewki na tarce z grubymi oczkami,
- 1 łyżka kakao,
- 1/4 szklanki oranżady,
- 2 garści orzechów włoskich, drobno posiekanych.
Przygotowanie: Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, następnie dodać olej, oranżadę i orzechy. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Piec około godzinę.
Ciasto z cukinii
Wilgotne, wyraziste w smaku ciasto czekoladowe. Cukinia jest właściwie niewyczuwalna. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne, czekoladowe w smaku i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 100 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 2 duże jaja,
- pół szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki esencji rumowej,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 ml kwaśniej śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 2 szklanki startej na tarce i lekko odciśniętej cukinii,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka masła do posmarowania formy,
- 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny,
- mleczna czekolada – jako polewa.
Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać olej, esencją rumową oraz jajka. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując, przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy kakao. Masa powinna być dosyć gęsta, ale jeśli jest za gęsta dodać odrobinę mleka. Czekoladę szatkujemy jak najdrobniej, cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do masy i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Ciasto ostudzić i posypać kakao zmieszanym z cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Autor: Ewa Pol