aloes

Aloes właściwości lecznicze zawdzięcza bogactwu zawartych w nim witamin, minerałów i aminokwasów podnoszących odporność organizmu. Jest stosowany na rany i na zaparcia. Dlatego właściwości aloesu docenić powinni nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej. Należy jednak uważać – silnie drażniące i przeczyszczające właściwości aloesu do picia mogą stać się przyczyną problemów zdrowotnych, jeśli przesadzimy z przyjmowaniem wyciągów z tej rośliny…


Aloes – właściwości zdrowotne

Aloes to zbiorcza nazwa kilkuset sukulentów, czyli liściastych roślin przystosowanych do życia w miejscach ubogich w wodę. Należą do tej grupy drzewa, krzewy i byliny. Aloes rośnie dziko w Afryce, na Madagaskarze i na Półwyspie Arabskim. Właściwości lecznicze aloesu są znane w medycynie od czasów starożytnego Egiptu.

Aloes stosowany jest:

  • na rany,
  • na zaparcia,
  • na odporność,
  • a także jako źródło witamin i minerałów, zwłaszcza w medycynie naturalnej.


Czytaj też: Czarnuszka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Właściwości aloesu na skórę

Sok z aloesu (w postaci olejku lub żelu) można stosować bezpośrednio na rany i oparzenia, w celu przyspieszenia procesu gojenia. Przy czym przyjmuje się, że właściwości aloesu na skórę działają skutecznie w przypadku niewielkich i niegroźnych uszkodzeń.

Nie powinno się natomiast wyciągów z tej rośliny stosować w poważniejszych przypadkach, zwłaszcza gdy doszło do zainfekowania rany. Jeśli skóra jest mocno podrażniona, zastosowanie aloesu może wręcz opóźnić gojenie. Aloesu nie powinno się też stosować na rany u dzieci do 12 roku życia.

Aloes na przeczyszczenie – właściwości aloesu do picia

Aloes ma silne właściwości przeczyszczające. Odpowiadają za to zawarte w aloesie antrazwiązki, które stymulują perystaltykę (przesuwanie pokarmu w jelicie w stronę odbytnicy), zmniejszają wchłanianie wody i elektrolitów. 

Efekty stosowania aloesu mogą być zarówno pożądanym efektem leczniczym (np. w przypadku zaparć), jak i niepożądanym efektem ubocznym. Należy uważać, gdyż reakcje organizmu mogą być gwałtowne, osoby mające problem z podrażnieniem jelit powinny wybierać łagodniejsze środki.

Aloes – właściwości odchudzające

Odchudzające właściwości aloesu do picia są w naturalny sposób związane z jego działaniem przeczyszczającym i oczyszczającym organizm. Ale nie tylko.  Aloes przyspiesza także przemianę materii, zwiększając trawienie i wchłanianie w jelitach. Należy jednak uważać i ze względu na siłę działania aloesu, nie przyjmować go w sposób trwały, ani w dużych ilościach. Przyjmowanie soków lub nalewek z aloesu należy skonsultować z lekarzem.

Sprawdź także: Dziurawiec – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Aloes – właściwości zwiększające odporność

Picie soku z aloesu zaleca się  osobom o obniżonej odporności, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, a więc w okresie w którym szczególnie łatwo o grypę, lub przeziębienie.
Do właściwości aloesu zaliczyć można bowiem także jego pozytywne działanie na układ immunologiczny. Zawarty w aloesie acemannan podnosi aktywność układu odpornościowego, w szczególności tak zwanych makrofagów, czyli komórek niszczących bakterie.

Aloes – właściwości: bogactwo witamin i minerałów

Aloes właściwości zdrowotne czerpie z bogatej palety witamin, w której znajdziemy witaminy: A, C, E oraz B1, B2, B3, B6, a także – w niewielkiej ilości - B12. Do właściwości aloesu zaliczyć można także bogactwo minerałów. Aloes zawiera między innymi wapń, magnez, sód, potas, żelazo czy miedź.

Czytaj także: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis

Aloes – właściwości i zastosowanie – kiedy nie stosować?

Właściwości aloesu mogą być niebezpieczne w przypadku stosowania płynów i żeli w zbyt dużej ilości lub stężeniu, za długo i za często. Symptomatyczne jest, że w Stanach Zjednoczonych kilkanaście lat temu zakazano stosowania aloesu w preparatach na odchudzanie i przeczyszczenie dostępnych bez recepty. Właściwości aloesu sprawiają, że jest on niebezpieczny również dla małych dzieci oraz kobiet w ciąży – w tym ostatnim przypadku zwiększa ryzyko poronienia.

Zobacz też: Ostropest – dawkowanie, stosowanie i właściwości

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Katarzyna Szulik
Katarzyna Szulik

Dziennikarka z wykształcenia i zamiłowania, specjalizująca się w szeroko pojętej tematyce lifestyle, ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia i kulinariów. Wcześniej związana między innymi z Gazetą Wyborczą i serwisami grupy Money.pl, obecnie redaktorka w In Hot Water Company...

Komentarze
chevron-down