zioła, rozmaryn, lubczyk, bazylia, melisa, estragon

 

Zioła do sałatek to rzecz niezbędna. Oprócz tradycyjnych, takich jak natka, szczypiorek czy koper, na każdym targowisku można kupić całą masę innych ziół. Większość z nich nadaje się także do uprawy na balkonie czy parapecie we własnym domu.


Poznajmy zioła, które warto dodawać do sałatek:

  1. Bazylia  to klasyczna przyprawa do pomidorów, choć możemy jej użyć również do innych warzyw i potraw. Drobno posiekana świetnie nadaje się do sosów, dań mięsnych i ryb. Aby zachować jej niepowtarzalny aromat i zielony kolor, dodawaj ją w ostatniej chwili przed podaniem.

  2. Cząber ogrodowy  nadaje się do zielonej sałaty i sałat mieszanych. Jest nieodzowny w sałatkach z dodatkiem fasoli. Wchodzi w skład prowansalskiej mieszanki ziołowej.

  3. Estragon  szczególnie polecany do sałatek z ogórków i cukinii. Listki zawsze drobno siekamy. Można włożyć kilka gałązek do octu z białego wina, wówczas będziemy mieli świetny ocet do sałatek o wyjątkowym zapachu.

  4. Trybula  ma wyjątkowy i delikatny zapach. Nadaje się do wszystkich sałatek i jest niezbędnym składnikiem zielonego sosu frankfurckiego. Dodajemy ją do sałatek tuż przed podaniem na stół.

  5. Lubczyk  ma niesamowity słodko-gorzki smak, drobno pokrojony nadaje się do sałatek i zup. Zawsze dodajemy go niewiele, bo inaczej zdominuje smak potrawy.

  6. Mięta  idealna do mizerii, sałatek owocowych, sosów na bazie jogurtu, napojów, a listek dodany do herbaty sprawi, że zyska ona wyjątkowy aromat. Do sałatek listki drobno kroimy.

  7. Anyż  posiada delikatny, orzechowy smak. Dodajemy do sałatek w niewielkich ilościach.

  8. Rozmaryn  świetne sprawdza się hodowany na balkonie lub na parapecie w kuchni. Doskonały do pieczeni, sosów, aromatyzowania oliwy i octu. Można dodawać do sałatek i potraw z grzybów.

  9. Szałwia  doskonała do sałatek z buraka, pomidorów, selera. Idealna do sosów i mięsa.

  10. Tymianek  we Francji najczęściej używane zioło. Służy jako pikantny dodatek do sałatek, sałatki z fasoli, pomidorów, cukinii oraz sera.

  11. Melisa  intensywny, cytrynowy smak. Doskonały dodatek do sałatek mieszanych. Dodajemy do potraw w ostatniej chwili.

  12. Kolendra  można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Autor: Ewa Pol

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Katarzyna Szulik
Katarzyna Szulik

Dziennikarka z wykształcenia i zamiłowania, specjalizująca się w szeroko pojętej tematyce lifestyle, ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia i kulinariów. Wcześniej związana między innymi z Gazetą Wyborczą i serwisami grupy Money.pl, obecnie redaktorka w In Hot Water Company...

Komentarze
chevron-down