Przetwarzanie...
x
Wybierz aptekę
Moja apteka
exclamation-circle
x
location-marker UĆŒyj lokalizacji
Wybierz lokalizację

Orsalit nutris, proszek, sm.malinowo-jagodowy, 10 sasz.

Dostępne

sm.malinowo-jagodowy
PeƂna nazwa produktu

Orsalit nutris, proszek, sm.malinowo-jagodowy, 10 sasz.

Dostępne krótkie daty

Nie

Produkt tygodnia

Nie

SkrĂłcony opis produktu

sm.malinowo-jagodowy

Postać produktu

proszek

Wielkoƛć opakowania

10 sasz

Nazwa producenta

IBSS BIOMED SA

Wskazania

Proszek Orsalit nutris jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach odwodnienia organizmu, szczegĂłlnie podczas biegunki lub wymiotĂłw oraz w sytuacjach, w ktĂłrych występuje ryzyko odwodnienia. Jest przeznaczony dla dzieci od 6. miesiąca ĆŒycia.

Przeciwwskazania

  • Nie stosować u osĂłb, u ktĂłrych występuje niedroĆŒnoƛć jelit lub wstrząs hemodynamiczny.
  • Nie stosować pozajelitowo.
  • Nie stosować jako jedyne ĆșrĂłdƂo poĆŒywienia.
  • Produkt moĆŒe być spoĆŒywany przez diabetykĂłw, konieczna jest jednak kontrola poziomu cukru we krwi.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Chronić od ƛwiatƂa i wilgoci.
  • Przechowywać w sposĂłb niedostępny dla maƂych dzieci.

Dawkowanie

Dawkowanie zaleĆŒy od stopnia odwodnienia i zaleceƄ lekarza. Zwykle zaleca się podawać 50-100 ml doustnego pƂynu nawadniającego na kg masy ciaƂa w ciągu pierwszych 4 godzin oraz dodatkowo 5-10 ml na kg masy ciaƂa po kaĆŒdym biegunkowym stolcu lub wymiotach. Na dalszym etapie nawadniania zaleca się podawać 5-10 ml doustnego pƂynu nawadniającego na kg masy ciaƂa po kaĆŒdym biegunkowym stolcu lub wymiotach.

  1. Przed otwarciem wstrząsnąć saszetką.
  2. Zawartoƛć jednej saszetki rozpuƛcić w 200 mi ciepƂej, przegotowanej wody. Do odmierzenia odpowiedniej iloƛci wody sƂuĆŒy zaƂączona do opakowania miarka.
  3. PƂynu nie naleĆŒy dosƂadzać.
  4. MoĆŒna podawać przez rurkę. Przed podaniem schƂodzić.
  5. W przypadku wymiotĂłw pƂyn podawać często, maƂymi porcjami (ƂyĆŒeczką).

Marka

orsalit

SkƂad

SkƂad: Glukoza jednowodna, cytrynian sodu, laktoalbumina (biaƂko pochodzące z mleka krowiego), chlorek sodu, chlorek potasu, aromaty.

Wartoƛć odĆŒywcza i energetycznaw 100 g produktu w saszetkachw 100 ml gotowego produktu do spoĆŒyciaOsmolarnoƛć w mOsm/l
Wartoƛć energetyczna (energia)1585 kJ/ 373 kcal42 kJ/10 kcal-

Węglowodany, w tym:

- cukry (glukoza)

86,80 g

61,06 g

2,30 g

1,62 g

-

90

BiaƂko6,00 g0,16 g-
SĂłl7,23 g0,18 g-
SkƂadniki mineralne:
Cytryniany7,16 g0,19 g10
Chlorki6,70 g0,18 g50
SĂłd5,21 g0,14 g60
Potas2,97 g0,08 g20
Inne skƂadniki
Laktoalbumina7,55 g0,20 g-

Popularne