Sok z malin jest błogosławieństwem na czas infekcji i spadku odporności, poza tym działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Dla zdrowia i urody jest nieoceniony. Dlatego warto wiedzieć jak zrobić sok z malin. W artykule przestawiamy przepis na sok z malin gotowany, bez gotowania, z cukrem i bez cukru.
Sok z malin – właściwości
Sok z malin znany jest domowemu lecznictwu od bardzo dawna. Nie bez powodu gdyż od wieków cenione są jego właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.
Co zawiera sok z malin? W jego „sercu” dzięki słodko pachnącej malinie znajdziemy przede wszystkim witaminę C, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), minerały, takie jak potas, żelazo, wapń i magnez, a także kwasy organiczne (np. jabłkowy i cytrynowy), pektyny oraz cukry. Ponadto malinowy sok zawiera kwas salicylowy w postaci naturalnej, który działa napotnie i przeciwgorączkowo (podobnie jak takie farmaceutyki jak polopiryna, czy aspiryna). Co więcej, we wnętrzu syropu z malin skrywają się olejki eteryczne, które wyróżniają się właściwościami odkażającymi oraz rozgrzewającymi.
Sok z malin
Sok malinowy okazuje się zatem nieodzownym wsparciem w przypadku gorączki, przeziębienia i grypy. Ale nie tylko. Sok z malin sprawdza się również jako budulec odporności organizmu.
Poza tym dzięki zawartości antyoksydantów syrop malinowy staje na straży antynowotworowej zabijając wolne rodniki. Ku uciesze kobiet, z powodu występowania w soku z malin tychże przeciwutleniaczy, skóra starzeje się wolniej.
Przeczytaj także: Pigwa - właściwości. Do herbaty, przetwory, sok
Maliny – na co działają?
Maliny stanowiące bazę pysznego i zdrowego soku malinowego działają dobroczynnie na cały organizm. Najbardziej powszechne korzyści malin to:
- działanie napotne, czyli przeciwgorączkowe i ściągające;
- działanie antybakteryjne i antyzapalne;
- działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacniające układ krwionośny;
- działanie wyciszające;
- działanie regulujące gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu;
- działanie przeciwbiegunkowe;
- działanie przeciwbólowe (szczególnie w przypadku bólu miesiączkowego);
- działanie wzmacniające układ immunologiczny (a także wspierające w przypadku anemii);
- działanie przeciwstarzeniowe;
- działanie przeciwnowotworowe.
Skoro maliny mają potrafią dać zdrowiu tyle dobrego, warto wiedzieć jak zrobić sok z malin.
Jak zrobić sok z malin – sok z malin gotowany
Aby zrobić sok z malin gotowany, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w świeże, dojrzałe maliny (1 kg) i biały cukier (1 kg). Do przyrządzania syropu z malin należy przystąpić niezwłocznie po przyniesieniu ich do domu, ponieważ szybko pleśnieją.
Sprawdź też: Sok z aloesu - przeciwskazania, właściwości
Sok z malin przepis
Oto przepis na sok z malin: najpierw należy opłukać w zimnej wodzie 1 kg malin, z czego powinno się odsypać około 20 dag owoców do szklanego wysokiego naczynia (może być słój), potem zasypać je cukrem, a następnie przykryć kolejną warstwą 20 dag malin, i dalej kolejno przekładać „kołderkę” cukru z częścią owoców aż do skończenia się produktów. Następny krok stanowi odstawienie tej przekładanki na 2-3 godziny pod przykryciem.
Kiedy zauważymy, że maliny puszczają sok, znaczy to, że nadszedł czas na gotowanie. Przelewamy całość do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę pilnując by maliny nie przywarły do dna. Po tym czasie odcedzamy maliny pozyskując sok, który umieszczamy w szklanych słoikach lub butelkach (należy pamiętać, aby wcześniej je wygotować), szczelnie je zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.
Sprawdź nasza ofertę: Zdrowe soki do picia
Sok z malin bez gotowania
Naturalne lekarstwo bazujące na malinach można także sporządzić bez potrzeby gotowania. Sok z malin bez gotowania otrzymamy jeśli okroimy powyższy przepis o część dotyczącą warzenia soku. Zatem szykujemy 1 kg malin i 1 kg białego cukru. Maliny przepłukujemy pod bieżącą wodą i układamy w dużym, wysokim słoju warstwę malin na przemian z warstwą cukru. Następnie przykrywamy szklane naczynie gazą i odstawiamy np. na słoneczny parapet na około tydzień czasu. Po tym okresie powstały sok zlewamy do małych słoiczków lub butelek, porządnie zakręcamy i chowamy do spiżarni na zimę.
Taki sok z malin domowej roboty będzie bombą witaminową w razie potrzeby oraz przypomni o ciepłym i słodkim lecie.
Sok z malin bez cukru
Dla osób szczególnie dbających o linię istnieje przepis na sok z malin bez cukru. Do jego wykonania potrzebny jest 1 kg dojrzałych, pozbawionych szypułek malin i 150 ml wody. Owoce należy dokładnie rozmaślić np. tłuczkiem do mięsa i umieścić w garnku z gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Po precyzyjnym wymieszaniu składników (tak żeby maliny się rozpadły) substancję należy odstawić do wystygnięcia, potem – przecedzić ją np. za pomocą gazy.
Pozyskany sok z malin bez cukru po doprowadzeniu do wrzenia (bez gotowania) należy od razu przelać do wyparzonych słoiczków bądź butelek. Aby mieć pewność, że produkt będzie długo cieszył się trwałością, pojemniki z sokami trzeba wstawić do garnka z gorącą wodą (najlepsza temperatura to taka, która oscyluje wokół 85 stopni Celsjusza) na ok 20 minut.
Zobacz też: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis