Sok z aloesu wyróżnia się wieloma korzystnymi właściwościami zdrowotnymi i pielęgnacyjnymi. Oczyszcza, odmładza, regeneruje narządy, skórę i włosy. Działa jak paliwo napędowe dla całego organizmu. Jednak istnieją przeciwwskazania do stosowania soku z aloesu, o których trzeba wiedzieć.
Aloes – co to za roślina?
Aloes jest sukulentem o długich, grubych liściach, obsianych krótkimi kolcami. Naturalnie występuje w Afryce i na Półwyspie Arabskim. Jednak można ją spotkać rosnącą w domach jako roślinę doniczkową.
Sukulent zaadoptował się do życia w trudnym, gorącym klimacie kumulując w liściach 99 % wody – a w niej cennego zielonkawego i żelowego płynu, z którego pozyskuje się sok z aloesu. Właśnie ta substancja jest wielbiona od tysięcy lat ze względu na swoje rozliczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.
Czytaj więcej: Aloes – właściwości lecznicze i zdrowotne
Sok z aloesu – właściwości
Sok z aloesu zawiera ogrom pożądanych składników. Należą do nich przede wszystkim:
- witaminy (E, z grupy B, C oraz A, a także kwas foliowy, które stanowią naturalne antyoksydanty blokujące i spowalniające procesy starzenia się organizmu oraz wzmacniające pracę całego ustroju);
- minerały (magnez, wapń, selen, cynk, chrom, sód, potas, żelazo, miedź i mangan, które odpowiadają za właściwą pracę układów i narządów ciała człowieka, w tym głównie systemu odpornościowego, krwionośnego, kostnego i nerwowego);
- aminokwasy (doliczono się aż 22 aminokwasów występujących w soku z aloesu, które produkują białka, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka);
- błonnik (niezastąpiony w regulowaniu trawienia);
- sterole roślinne (kampesterol o właściwościach przeciwzapalnych i beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu);
- inne kwasy tłuszczowe (takie jak linolowy, palmitynowy, oleinowy czy stearynowy).
Oprócz powyższych korzyści sok z aloesu posiada właściwości z jednej strony przeczyszczające (zatem jest pomocny przy zaparciach), z drugiej – hamujące biegunki. Pozostając w temacie układu pokarmowego sok aloesowy wpływa na poprawę przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, zatem sprzyja odchudzaniu. Jednocześnie może okazać się sprzymierzeńcem w walce z brakiem łaknienia.
Sok z aloesu
Dzięki zdolnościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym świetnie nadaje się do starć z np. przeziębieniem, grypą jelitową i innymi infekcjami. Dodatkowo, dzięki właściwościom wzmacniającym odporność, choroby nie imają się osoby stosującej sok z aloesu.
Ekstrakt z aloesu ma także na swoim koncie regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz poziom cholesterolu.
Ponadto wyciąg z aloesu sprzyja urodzie, ponieważ nawilża skórę, tonizuje ją i odświeża. Poza tym zastosowany na rany i podrażnienia skórne (także te wywołane przez insekty) pomaga się im szybciej zregenerować. Sok z aloesu użyty na włosy sprawia, że rosną szybciej i są mocniejsze.
Czytaj też: Olej z wiesiołka – właściwości, dawkowanie i działanie
Sok z aloesu – zastosowanie
Sok z aloesu może mieć zastosowanie zewnętrzne, jak i wewnętrzne.
Miąższ z aloesu można przykładać miejscowo do cery z jakimś skórnym problemem, jak i do skóry zdrowej jako produkt pielęgnacyjny. W takiej postaci aloes można też nakładać na skórę głowy i włosy. Natomiast po dodaniu do miąższu wody taką substancją można oczyszczać twarz i odżywiać czuprynę.
Jak stosować sok z aloesu wewnętrznie? Można wykonać sok z aloesu do picia samodzielnie lub kupić go. Jednak w tym drugim przypadku należy się skupić na produkcie jak najbardziej naturalnym i zawierającym jak największą ilość aloesu.
Ważne jest dawkowanie soku z aloesu. W przypadku domowego wyrobu istotne jest, aby nie przekraczać codziennej maksymalnej dawki, która wynosi pół szklanki pitej do 3 razy dziennie. Jeśli chodzi o gotowy sok z aloesu dzienna dawka to 50 ml, przyjęta na godzinę przed posiłkiem (można wypić wywar z aloesu w kilku dawkach w ciągu dnia).
Jak zrobić sok z aloesu?
Jednak najlepszy sok z aloesu to ten zrobiony własnoręcznie. Jak zrobić sok z aloesu? Najpierw trzeba zaopatrzyć się w potrzebne składniki, czyli duży, świeży liść aloesu (do kupienia w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością, itp. lub do wyhodowania w domu – na sok nadaje się liść około 2-5-letniej rośliny) oraz cytrusy (mogą być pomarańcze, grejpfruty, czy cytryny). Liść należy obrać z wierzchniej skóry i wydłubać z niego miąższ, który następnie należy zblendować. Z wybranego cytrusa należy wycisnąć około 2 szklanek soku. Całość powinno się dokładnie wymieszać i w miarę potrzeby rozrzedzić wodą.
Ważne jest to, by gotowy sok przechowywać w lodówce. Aloesowy ekstrakt ma ograniczoną datę ważności – nie powinno się go stosować po upływie tygodnia od jego przyrządzenia.
Sprawdź też: Acerola – właściwości i zawartości witaminy C
Sok z aloesu – przeciwwskazania
Niestety, nie każdy może cieszyć się korzyściami płynącymi z przyjmowania soku z aloesu. Ma on bowiem także przeciwwskazania, do których zaliczają się:
- ciąża i karmienie piersią;
- młody wiek (najbezpieczniej skonsultować podawanie soku z aloesu dzieciom i młodzieży z pediatrą);
- cukrzyca (przez właściwości obniżające poziom cukru we krwi);
- hemoroidy;
- choroby nerek i jelit.
Autor: Olga Tomaszewska
Zobacz też: Żel z aloesu - żel aloesowy na trądzik