Sok z żurawiny nadaje się do regularnego stosowania w przypadku profilaktyki i leczenia infekcji układu moczowego. Poza tym sok żurawinowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywrzodowe, a nawet antyrakowe. Warto zatem poznać przepis na sok z żurawiny żeby móc się nim wspomagać na co dzień.

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny – właściwości

Sok z żurawiny jest pozyskiwany z rośliny o bardzo bogatym składzie odżywczym. Mowa oczywiście o żurawinie, która pochodzi z Ameryki Północnej.

Sok z żurawiny wyróżnia się olbrzymią paletą właściwości zdrowotnych ze względu na występowanie w nim witamin, takich jak witamina C, K, E, B6, A, P, niacyna, tiamina i ryboflawina, błonnika, pektyn, karotenu, cennych minerałów, do których zaliczają się wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk, a ponadto kwasu salicylowego oraz dobrze przyswajalnych przez organizm białek i węglowodanów, a także antyoksydantów i flawonoidów.

Sok żurawinowy składa się głównie z wody, jest niskokaloryczny, przez co idealnie nadaje się dla osób będących na diecie.

Zobacz produkty: Soki do picia

Sok z żurawiny

Właściwości lecznicze soku z żurawiny są nie do przecenienia. Przede wszystkim słynie on z umiejętności „naprawiania” układu moczowego. Co w praktyce oznacza, iż zapobiega i walczy ze schorzeniami układu moczowo-płciowego oraz redukuje problem tworzenia się złogów i kamieni nerkowych. Sok żurawinowy posiada bowiem atrybut przeciwbakteryjności, działa też przeciwzapalnie, co skutecznie utrudnia mikrobom dostanie się i przetrwanie w systemie wydalniczym człowieka.

Sok z żurawiny ma także działanie antyrakowe. Związki polifenolowe obecne w żurawinie przyczyniają się do zmniejszenia podatności na zachorowanie na nowotwór płuc, piersi, okrężnicy i prostaty.

Sok z żurawiny przyczynia się również do wspierania dobrej pracy układu sercowo-naczyniowego, zapobiega miażdżycy i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto dzięki obecności kwasu salicylowego żurawinowy sok przeciwdziała tworzeniu się skrzepów krwi i likwiduje obrzęki.

Czytaj też: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis

Jak pić sok z żurawiny

Wywar z żurawiny poleca się w przypadku infekcji górnych (pomaga w sytuacji zaatakowania płuc) i dolnych (skuteczny na kaszel, ból gardła, przeziębienie i grypę) dróg oddechowych, wówczas może być stosowany nawet u małych dzieci. Poza tym żurawina pomaga budować odporność organizmu.

Sok żurawinowy okazuje się także pomocny w starciu z wrzodami żołądka oraz problemami związanymi z jamą ustną, takimi jak np. próchnica, duże nagromadzenie płytki nazębnej, choroby dziąseł, itp.

Co więcej, dzięki zawartości wapnia zaleca się go osobom w starszym wieku, których kości są bardziej narażone na złamania i zwichnięcia. Ponadto picie żurawiny zapewnia dobrą pamięć i koordynację.

Sok z żurawiny wykazuje właściwości pielęgnacyjne stanowiąc przeciwstarzeniową ochronę dla skóry. Jak już wcześniej wspominano, sok żurawinowy jest dietetyczny, dlatego świetnie nadaje się jako składnik diety osób odchudzających się.

Zobacz: Pigwa - właściwości. Do herbaty, przetwory, sok

Sok z żurawiny – dawkowanie

Jeśli chodzi o sok z żurawiny dawkowanie wygląda w ten sposób – dorosłe osoby mogą pić dziennie pół szklanki soku (można go rozcieńczyć w wodzie – w tym przypadku w ½ litra, jednak nie zaleca się dosładzania go cukrem).

Podaje się, że w przypadku infekcji moczowych powinno się przyjmować 250 ml soku żurawinowego dziennie. Wybierając sok żurawinowy należy decydować się na produkt bezcukrowy.

Oprócz soku z żurawin powszechnie dostępna jest także żurawina w postaci suszonej, którą można dodawać do herbat, napojów, sosów, deserów, mięs, itp. Żurawina może być także stosowana jako świeży owoc oraz w formie mrożonej.

Sok z żurawiny – przepis

Aby zrobić sok z żurawiny bez cukru należy zamrozić owoce żurawiny w takiej ilości, jaka nam odpowiada, a następnie gotować je w garnku z wodą (ważne jest, aby woda zakryła owoce) aż do fazy pękania żurawiny. Potem pozostaje dokładne zmiksowanie owoców na mus i przelanie do uprzednio wyparzonych lub wygotowanych słoiczków. Po wystygnięciu należy przechowywać je w lodówce.

Sprawdź: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty

Jak zrobić sok z żurawiny

Jak zrobić sok z żurawiny z dodatkiem cukru? Wówczas na ½ kg żurawiny trzeba przygotować około 100 g cukru trzcinowego (może być też biały cukier, niektórzy stosują ksylitol) i wodę. Po dokładnym umyciu owoców należy je umieścić w garnku z zimną wodą i zagotować. Po doprowadzeniu wywaru do wrzenia należy dusić żurawinę przez około 10 minut.

Po tym czasie należy odcedzić sok, który przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i wolno gotujemy przez około 5 minut. Następnie przelewamy zawartość garnka do wcześniej naszykowanych słoików bądź buteleczek, mocno zakręcamy i stawiamy je do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy je w ciemnym, suchym miejscu.

Jeśli przepis na sok z żurawiny wydaje się zbyt pracochłonny, zawsze można sięgnąć po gotowy produkt.

Sok z żurawiny – skutki uboczne

Sok z żurawiny poza dobroczynnym działaniem na zdrowie, może także wywołać niepożądane skutki uboczne, takie jak m.in.:

  • powodowanie obfitych krwawień (co jest ewidentnym przeciwwskazaniem u osób po zabiegach chirurgicznych, u chorych z problemami związanymi z krzepnięciem krwi, u pacjentów z protezą zastawki, itp.);
  • możliwe zwiększenie ryzyka występowania kamieni nerkowych (z powodu zawartości wapnia w soku);
  • niepożądane rezultaty przy jednoczesnym stosowaniu niektórych leków (dlatego zawsze należy skonsultować suplementację soków z żurawiny z lekarzem prowadzącym);
  • wypłukanie organizmu z cennych składników odżywczych (nadmierne i długotrwałe stosowanie soku z żurawiny może spowodować nie oczyszczenie, a przeczyszczenie ustroju).

Autor: Olga Tomaszewska

Czytaj także: Sok z aloesu – przeciwskazania, właściwości

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Tomaszewska...

Komentarze
chevron-down