Syrop z czosnku w naturalny sposób może wzmocnić odporność i przyspieszyć proces zdrowienia. Receptura jest bardzo prosta, a przygotowana mikstura świetnie sprawdzi się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Przeczytaj artykuł i poznaj sprawdzone przepisy.
Spis treści
- Jak działa syrop z czosnku? Właściwości
- Zastosowanie syropu z czosnku. Na co pomaga?
- Jak zrobić domowy syrop z czosnku? Przepisy i warianty
- Syrop z czosnku dla dzieci - bezpieczeństwo i dawkowanie
- Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania syropu z czosnku
- Przechowywanie i trwałość syropu z czosnku
Jak działa syrop z czosnku? Właściwości
Czosnek od wieków znajduje zastosowanie w domowych recepturach leczniczych. Wyróżniają go właściwości bakteriobójcze, dzięki którym działa jak naturalny antybiotyk.
Zawdzięcza je przede wszystkim allicynie, ale bogaty jest także w związki flawonoidowe i witaminy: A, B1, B2, PP oraz C. Z powodzeniem stosowany jest ponadto w przypadku infekcji wirusowych i grzybiczych.
Wśród innych właściwości czosnku warto wymienić obniżenie ciśnienia krwi, hamowanie odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych oraz działanie odtruwające i antyoksydacyjne.
Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości czosnku, nie powinien być on poddawany obróbce termicznej. Dlatego tradycyjny, babciny syrop przygotowywany był z surowego czosnku. Również dzisiaj warto skorzystać z dawnych receptur, tym bardziej, że potrzebne składniki znajdują się w każdej kuchni.
Takie produkty, jak miód czy cytryna, dodatkowo wzmacniają bakteriobójcze właściwości syropu z czosnku i pomagają budować odporność organizmu.
Zastosowanie syropu z czosnku. Na co pomaga?
Osoby przygotowujące syrop z czosnku najczęściej dobrze wiedzą, na co pomaga i chcą dzięki niemu wspomóc organizm w walce z przeziębieniem i grypą.
Choroby układu oddechowego to najczęstsza dolegliwość, na którą taki syrop jest stosowany, ponieważ pomaga zwalczać chorobotwórcze wirusy i bakterie, wspiera rozgrzewanie organizmu oraz obniżanie gorączki. Dodatkowo może ułatwiać odkrztuszanie oraz pomagać zwalczyć stan zapalny gardła czy zatok.
Warto sięgnąć po syrop z czosnku, gdy tylko pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. Dorośli mogą przyjmować jedną łyżkę specyfiku trzy razy dziennie.
Syrop z czosnku warto stosować nie tylko podczas choroby, ale także profilaktycznie, by wzmocnić swoją odporność. Witaminy i mikroelementy w nim zawarte, w połączeniu z właściwościami antybakteryjnymi czosnku, pomogą ustrzec się przeziębień, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Jak zrobić domowy syrop z czosnku? Przepisy i warianty
Osoby zastanawiające się, jak zrobić syrop z czosnku, bez trudu znajdą przepis odpowiadający ich preferencjom oraz zawartości kuchennych szafek. W każdym z nich główną rolę gra czosnek, ale istnieje wiele wariantów, w których dodatkowe składniki odpowiadają nie tylko za smak, ale także właściwości.
Jednym z najpopularniejszych przepisów jest z pewnością syrop z czosnku, miodu i cytryny, który świetnie może sprawdzić się przy przeziębieniach oraz wspomaganiu odporności. Decydując się na przygotowanie mikstury z cebuli i czosnku, otrzymamy produkt, który może łagodzić kaszel. Z kolei dodatek imbiru i kurkumy wzmocni działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Samodzielne przygotowanie domowego syropu z czosnku na przeziębienie nie musi być trudne, ani czasochłonne. Poniżej znajdziesz receptury, które są na to dowodem.
Przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny
Składniki:
- 3 główki czosnku,
- 3 cytryny,
- 6 łyżek naturalnego miodu,
- 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody.
Przygotowanie syropu rozpoczynamy od obrania czosnku i przeciśnięcia go przez praskę. Następnie należy wycisnąć sok z cytryn i połączyć go z miodem. Wszystkie składniki mieszamy, stopniowo dodając wodę. Tak przygotowany syrop odstawiamy na około 24-48 godzin w ciemne miejsce.
Przepis na syrop z czosnku, cebuli i miodu
Składniki:
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 gramów miodu.
Syrop najlepiej przygotowywać w słoiku, układając warstwami wszystkie składniki: posiekaną cebulę, pokrojony w cienkie talarki czosnek oraz miód. Miksturę należy odstawić w ciepłe miejsce, żeby cebula mogła puścić sok. Po kilku godzinach syrop jest gotowy.
Syrop z czosnku dla dzieci - bezpieczeństwo i dawkowanie
Syrop z czosnku to naturalny produkt, który może skutecznie pomóc w leczeniu przeziębienia u dziecka. Warunkiem jego bezpiecznego stosowania jest brak alergii na składniki mikstury. Rodzice często zastanawiają się również, od jakiego wieku można go podawać - przy odpowiednim dawkowaniu można stosować go u dzieci, które ukończyły 2. rok życia. Rekomenduje się podawanie łyżeczki syropu 1-2 razy dziennie, jednak w przypadku młodszych dzieci w pierwszej kolejności warto skonsultować się z pediatrą.
Czosnek ze względu na swój smak i zapach zwykle nie jest lubiany przez najmłodszych. Dlatego dla dzieci warto przygotować syrop z dodatkiem miodu i cytryny, które pomogą zneutralizować ostry smak.
Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania syropu z czosnku
Mimo iż syrop z czosnku, cytryny i miodu bazuje na naturalnych składnikach, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.
Warto by zrezygnowały z niego przede wszystkim kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W pierwszym przypadku czosnek może nasilać zgagę i powodować problemy żołądkowe. U młodych mam przyczynia się do zmiany smaku mleka, co może skutkować problemami z karmieniem maluszka.
Warunkiem bezpiecznego stosowania syropu z czosnku jest brak alergii – w przeciwnym wypadku na skórze może pojawić się wysypka. Po tradycyjny specyfik nie powinny też sięgać osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia błony śluzowej żołądka. Czosnek może nasilić u nich dolegliwości bólowe.
Przechowywanie i trwałość syropu z czosnku
Przygotowany w domu syrop z czosnku nie zawiera substancji konserwujących, dlatego pojawiają się pytania, ile czasu można go przechowywać i w jakich warunkach.
Ponieważ można go pić przez długi czas w celach profilaktycznych, należy zadbać, by mikstura znajdowała się w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), nie dłużej niż dwa tygodnie. Po tym czasie lepiej przygotować nową porcję.
Bibliografia:
- Andualem B., Combined antibacterial activity of stingless bee (Apis mellipodae) honey and garlic (Allium sativum) extracts against standard and clinical pathogenic bacteria, dostępny online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757282/ [dostęp 9.10.2024 r.]
- Kędzia A., Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku (Allium sativum L.), Postępy Fitoterapii 1/2010
- Kwiecień M. i in., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne 92/2011
- Lutomski J., Właściwości lecznicze czosnku, Wiadomości Zielarskie 42/2000
- Simmonds M., Howes M. J., Irwing J., Przewodnik po roślinach leczniczych, Warszawa 2018