Im więcej antybiotyków przyswaja nasz organizm, tym bardziej zmniejsza się odporność na bakterie i wirusy. Dlatego, w imię zasady „lepiej zapobiegać, niż leczyć”, tym razem sięgnij po naturalne antybiotyki.
Organizm potrzebuje ochrony
Nasz system immunologiczny skutecznie radzi sobie z bakteriami. Czasami potrzebuje jednak pomocy z zewnątrz w postaci antybiotyku. Leki tego typu pomagają w walce z groźniejszymi bakteriami lub wirusami, z którymi system odpornościowy nie poradzi sobie samodzielnie.
Nadużywanie antybiotyków doprowadza jednak do odwrotnego skutku – osłabia układ odpornościowy i sprawia, że bakterie oraz wirusy atakujące organizm uodparniają się na działanie leków. W ten sposób można doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia skutków.
Sięgnij po naturalne antybiotyki
Dlatego warto zapobiec ewentualnej infekcji dzięki uprzedniemu korzystaniu z naturalnych produktów. Związki w nich zawarte działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo lub przeciwzapalnie. Stąd też zaleca się ich spożywanie w okresie zwiększonej podatności na chorobotwórcze bakterie oraz wirusy.
Antybiotyk prosto z kuchni
Jednym z najpowszechniejszych, naturalnych antybiotyków jest czosnek. Bakteriobójcze właściwości tego specyficznego warzywa są szeroko znane. Odpowiedzialna za nie jest allicyna, która nadaje czosnkowi specyficzny, ostry zapach.
By wydobyć z czosnku wszelkie pożyteczne właściwości, należy go pokroić lub zgnieść i spożyć jako dodatek do dań. Doraźnie czosnek poradzi sobie z przeziębieniem, katarem i bólem gardła. Regularne jedzenie czosnku wpłynie korzystnie na układ krwionośny oraz obniży cholesterol.
Dobroczynny płacz
Przy okazji czosnku nie sposób wspomnieć o drugim z mniej lubianych przez nas warzyw, a mianowicie cebuli. Swój specyficzny zapach również zawdzięcza allicynie, która wydobywa się po przekrojeniu warzywa. Sok działa jednak bakteriobójczo i nawilżająco, dlatego krojeniu cebuli powinny oddać się osoby, które mają zatkane zatoki.
Sok z cebuli pomoże także w przypadku kaszlu. Powszechnie stosowany i znany z domowych sposobów radzenia sobie z objawami przeziębienia jest syrop, otrzymywany z połączenia cebuli oraz cukru lub miodu.
Ulubione polskie warzywo
Do naturalnych produktów, które z powodzeniem mogą pełnić rolę antybiotyku, jest kapusta. Podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjne. Jej lecznicze właściwości otrzymuje się poprzez kiszenie. Podczas tego procesu kapusta wytwarza bakterie, które wspomagają organizm w walce z chorobą.
Kiszone warzywa, takie jak kapusta czy ogórki, posiadają mnóstwo witaminy C oraz E, która odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pożyteczne jest zarówno jedzenie kiszonej kapusty, jak i picie kwaśnego soku pozostałego z procesu kwaszenia.
Słodkie lekarstwo
Produktem o silnych właściwościach uodparniających organizm na działanie bakterii i wirusów jest przede wszystkim miód. Jego główną zaletą są właściwości bakteriobójcze. Wystarczy łyżeczka dziennie, by wzmocnić organizm. Wybierać należy oczywiście miód naturalny, wytwarzany przez pszczoły. Zdaniem specjalistów, z przeziębieniem najlepiej poradzi sobie miód lipowy i spadziowy.
Dzięki pszczołom uzyskujemy nie tylko miód, ale także propolis, czyli kit pszczeli, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Ta służąca do budowy ula substancja zawiera mnóstwo pożytecznych dla zdrowia właściwości bakteriobójczych.
Pełne zdrowia zioła
Odporność organizmu wzmacniają również popularne zioła, do których należą: bazylia, tymianek, oregano, szałwia oraz rozmaryn. Działanie bakteriobójcze wymienionych ziół zawiera się zwłaszcza wytwarzanych przez nie olejkach eterycznych.
Tymianek będzie skuteczny w przypadku kaszlu, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne, oregano wykaże się działaniem antybakteryjnym i przeciwbólowym, bazylia zaś poradzi sobie z bólem w okolicy gardła. Najskuteczniejsza w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej będzie natomiast szałwia.